Когато родителите предпочитат едното дете пред другото

Как възпитаваме детето си, грижи за физическото и душевното му развитие, съвети

Когато родителите предпочитат едното дете пред другото

Мнениеот Silvi » 28 Юни 2012, 17:24

Имали ли сте усещането, че родителите ви показват фаворизиране към едното дете пред другото? Обикновено това става когато прекарват времето повече с едното дете, показват повече привързаност , повече привилегии, по-малко дисциплина.
Ако родителското фаворизиране е към малки болни деца или към новороденото, то трябва често да се говори с другото дете, че в това няма нищо лошо.
Голяма част от родителите предпочитат първо и последно родените деца пред средните. Като цяло, първородното дете получава най-много привилегии, а последно роденото най-много родителска обич.
Личностното поведение на вашето дете зависи от това как родителите се отнасят и държат към него. Чувствали ли сте се някога пренебрегвани за сметка на вашите братя или сестри? Усещате ли себе си в ролята на родители, които фаворизират едното дете пред другото?
Silvi

Re: Когато родителите предпочитат едното дете пред другото

Мнениеот rony_80 » 29 Юни 2012, 08:48

Никога не съм усещала пренебрежение от страна на родителите ми и винаги със сестра ми сме били наравно - каквото важи за едната, това важи и за другата. Аз също съм родител и не мога да си представя как ще обичам едното си дете повече от другото. Звучи ми абсурдно, но имам приятелка, която беше точно в такава ситуация, защото за брат й даваха всичко, а тя се оправяше сама. А бяхме още деца... Много е тъжно и никога няма да забравя как веднъж бяхме вкъщи и на излизане майка ми ме целуна, и после целуна нея - разплака се милата. Каза на майка, че майка й никога не я е целувала така :( Така ли трябва да се отнасяш с детето си? Този момент така се е запечатал в съзнанието ми, че сигурно никога няма да го забравя.
Никога, ама никога не бих си позволила да деля децата си! Това за мен е престъпление и нанася тежки поражения върху крехката детска психика :idea:
rony_80

Мнениеот bebe » 10 Юли 2012, 23:19

Е хубава работа как да предпочиташ едно дете пред друго просто не мога да си го обясня,що за родители ще са това ?
bebe

Мнениеот сиско » 06 Яну 2013, 02:44

Все по-често забелязвам това "явление" у родители и се ужасявам. Това има непоправими последици върху детската психика и не проумявам как може да има такива родители. Ние имаме само едно детенце, но съм сигурна, че и още 5 да имам бих ги обичала еднакво и не бих ги делила в нищо!
сиско

Мнениеот Evgenia » 06 Юни 2013, 15:36

Смятам, че това е недопустима грешка...
Evgenia

Мнениеот Lollipop » 11 Дек 2014, 14:22

Аз лично върху себе си не съм усещала такова нещо сякаш. Може би в някакъв вариант усещам, че има привилегии пред брат ми от гледна точка на това, че от него нищо не се изискваше, защото просто бяха дигнали ръце от него :lol: :lol: Но като цяло не са ни делели или лишавали от нещо.
Но имам приятели, при които разликата е осезаема и то наистина и сляп би забелязал. И повярвайте ми никак не им е приятно и това им тежи. Аз имам едно дете не знам как бих се отнасяла с друго, ако имам едни ден, но е важно да не ги делим!
Аватар
Lollipop

Мнениеот Malina » 11 Дек 2014, 17:07

Това много жестоко изглежда! Как може някой да има предпочитания, за мен е немислимо, децата са истинско богатство! :shock:
Не искам просто да живея - искам първо да обичам, а между другото да живея!
Аватар
Malina

Мнениеот Andrey » 13 Дек 2014, 15:04

Какви са тези глупости? Как някой ще предпочете едното си дете пред другото, нали и двете се правят с еднакво желание и е редно да се обичат еднакво, направо не мога да повярвам, че има такива случаи. :shock:
Аватар
Andrey

Мнениеот Pipilota » 15 Дек 2014, 10:59

Не го разбирам това, аз имам двама сина, как ще предпочета единия пред другия? Вярно, докато единия е болен той ми е по-мил, но и двамата са ми на равно! :)
kukuvicac
Аватар
Pipilota

Мнениеот Elica » 21 Дек 2014, 17:56

Мисля, че често се случва, макар и да не го признават родителите ни, някое дете винаги има привилегия пред другото ... :?
Аватар
Elica

Следваща

Назад към Възпитание, грижа и съвети