Как възпитаваме детето си, грижи за физическото и душевното му развитие, съвети
28 Юни 2012, 17:24
Имали ли сте усещането, че родителите ви показват фаворизиране към едното дете пред другото? Обикновено това става когато прекарват времето повече с едното дете, показват повече привързаност , повече привилегии, по-малко дисциплина.
Ако родителското фаворизиране е към малки болни деца или към новороденото, то трябва често да се говори с другото дете, че в това няма нищо лошо.
Голяма част от родителите предпочитат първо и последно родените деца пред средните. Като цяло, първородното дете получава най-много привилегии, а последно роденото най-много родителска обич.
Личностното поведение на вашето дете зависи от това как родителите се отнасят и държат към него. Чувствали ли сте се някога пренебрегвани за сметка на вашите братя или сестри? Усещате ли себе си в ролята на родители, които фаворизират едното дете пред другото?
29 Юни 2012, 08:48
Никога не съм усещала пренебрежение от страна на родителите ми и винаги със сестра ми сме били наравно - каквото важи за едната, това важи и за другата. Аз също съм родител и не мога да си представя как ще обичам едното си дете повече от другото. Звучи ми абсурдно, но имам приятелка, която беше точно в такава ситуация, защото за брат й даваха всичко, а тя се оправяше сама. А бяхме още деца... Много е тъжно и никога няма да забравя как веднъж бяхме вкъщи и на излизане майка ми ме целуна, и после целуна нея - разплака се милата. Каза на майка, че майка й никога не я е целувала така

Така ли трябва да се отнасяш с детето си? Този момент така се е запечатал в съзнанието ми, че сигурно никога няма да го забравя.
Никога, ама никога не бих си позволила да деля децата си! Това за мен е престъпление и нанася тежки поражения върху крехката детска психика
10 Юли 2012, 23:19
Е хубава работа как да предпочиташ едно дете пред друго просто не мога да си го обясня,що за родители ще са това ?
06 Яну 2013, 02:44
Все по-често забелязвам това "явление" у родители и се ужасявам. Това има непоправими последици върху детската психика и не проумявам как може да има такива родители. Ние имаме само едно детенце, но съм сигурна, че и още 5 да имам бих ги обичала еднакво и не бих ги делила в нищо!
06 Юни 2013, 15:36
Смятам, че това е недопустима грешка...
11 Дек 2014, 14:22
Аз лично върху себе си не съм усещала такова нещо сякаш. Може би в някакъв вариант усещам, че има привилегии пред брат ми от гледна точка на това, че от него нищо не се изискваше, защото просто бяха дигнали ръце от него

Но като цяло не са ни делели или лишавали от нещо.
Но имам приятели, при които разликата е осезаема и то наистина и сляп би забелязал. И повярвайте ми никак не им е приятно и това им тежи. Аз имам едно дете не знам как бих се отнасяла с друго, ако имам едни ден, но е важно да не ги делим!
11 Дек 2014, 17:07
Това много жестоко изглежда! Как може някой да има предпочитания, за мен е немислимо, децата са истинско богатство!
13 Дек 2014, 15:04
Какви са тези глупости? Как някой ще предпочете едното си дете пред другото, нали и двете се правят с еднакво желание и е редно да се обичат еднакво, направо не мога да повярвам, че има такива случаи.
15 Дек 2014, 10:59
Не го разбирам това, аз имам двама сина, как ще предпочета единия пред другия? Вярно, докато единия е болен той ми е по-мил, но и двамата са ми на равно!
21 Дек 2014, 17:56
Мисля, че често се случва, макар и да не го признават родителите ни, някое дете винаги има привилегия пред другото ...