Каква е идеалната разлика между двете деца?

Искамe бебе - бременност, моментът на раждането, майчинство, проблемно забременяване и ин витро, осиновяване и приемна грижа

Каква е идеалната разлика между двете деца?

Мнениеот southern_sun » 14 Авг 2012, 13:16

Майка съм на 15 годишна дъщеря и от скоро планирам да има второ дете. Мои близки приятелки имат по две деца с разлика по между си 3-4 години и твърдят, че това е идеалната разлика между първото и второто дете. Да, но аз смятам, че сега когато дъщеря ми е тинейджърка ще ми е по-лесно, тя е самостоятелна и почти възрастен човек и ще мога да разчитам изцяло в грижите около малкия човек. От друга страна се притеснявам да не би грижите около бебето да ме обсебят напълно и аз да я лиша от внимание.
Дали не греша в избора си?
southern_sun

Re: Каква е идеалната разлика между двете деца?

Мнениеот framarforumadmin » 20 Авг 2012, 15:16

Най-добрата разлика е ... когато дойде :) важното е деца да има да растат и те да имат и тъй
framarforumadmin
Администратор

Мнениеот the princess » 20 Авг 2012, 15:53

Аз и сестра ми имаме две години разлика, но сме отгледани почти като близначки. Според мен две години разлика си е твърде малко, първото дете е на година, година и малко отгоре( все още бебе) когато е на път второто. За оптимална разлика аз мисля, че е добре да бъде 4-5, че и малко повече, но не и по-малко!
the princess

Мнениеот Димка Кънева » 24 Авг 2012, 13:22

Иделна разлика във възрастта на децата в действителност - няма! Всичко е строго индивидуално и се определя от манталитета на родителите и желанието им да отгледат и възпитат пълноценни и самостоятелни личности.
От професионалният си опит мога да споделя, че проблеми в общуването на децата има по-често, когато разликата във възрастта им е повече от 10 години. Моето обяснение за този факт е, че във възрастта на пубертета много по-трудно се преглъща и приема присъствието на още един член на семейството, който става център на вниманието на всички в семейството. А само до преди малко, центърът на семейната вселена е бил тинейджърът!
Проблеми възникват и когато разликата във възрастта е 3-4 години, но децата не се отглеждат заедно от родителите си, а обикновено едно от децата е поверено на грижите на баба и дядо. В този случай, отделеното дете израства с комплекси за малоценност и възприема другото дете, като абсолютна заплаха за благополучието си. Конкуренцията за вниманието на родителите е голяма и с възрастта не отшумява, а се задълбочава.
Сестринската и братската обич се възпитават с помощта на родителите, много обич към всички тях и отглеждането им заедно, без заплаха от физическа раздяла...
Ако сте решили да имате повече от едно дете, по-скоро трябва да съобразите вашата възраст - на родителите в момента! Защото, колкото и сполучлива да е разликата във възрастта на децата, когато физиологичната възраст на родителите преминава от зрелостта към старостта, Вие лишавате детето си от възможността да бъде отгледано и възпитано от вас самите.
Изключително важно е децата да бъдат отглеждани и възпитавани от родителите си, а не от близки и роднини,защото това благоприятства адекватното и пълноценното им реализиране в живота.
Димка Кънева

Мнениеот desita@ » 05 Яну 2013, 14:36

Двете ми деца имат разлика от 6 години.За сега се разбират и постоянно са заедно,дано и за в бъдеще да си остане така.
desita@

Мнениеот pasta » 06 Яну 2013, 00:07

Едва ли има идеална разлика.Про нас с брат ми разликата е 11години, което си има и плюсове и минуси.При моите деца ще бъде около 4 години :)
pasta

Мнениеот valiart » 07 Яну 2013, 16:58

Мисля, че е по-добре разликата да е малка. Така ще са си по-близки в интересите и т.н.
Аватар
valiart

Мнениеот Siss » 08 Яну 2013, 11:53

Разликата между мен и сестра ми е 11 години и смятам, че голямата разлика е за предпочитане...Важното е и двете деца да получават грижи!
Siss

Мнениеот denkaruseva » 08 Фев 2013, 16:48

Двете ми дъщери са с 10 - годишна разлика във възрастта. Беше ми лесно в отглеждането им...сега и двете са големи и ги съветвам, че по - голямата разлика е за предпочитане.
denkaruseva

Мнениеот Мурка » 19 Фев 2013, 23:52

за нас идеалната разлика е 3 г. +- 2 месеца и се радвам, че я постигнахме
Два зетя ще ме люлеят и една снаха ще ми пее..само да остарея
Изображение
Аватар
Мурка

Следваща

Назад към Бременност, раждане и майчинство