Традиционна Българска кухня

Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене

Традиционна Българска кухня

Мнениеот Vladi87 » 05 Окт 2012, 11:38

Здравейте, видях, че има тема за готварските рецепти, но не срещнах никъде тема за Традиционната Българска кухня. Въпреки, че съм мъж смея да твърдя, че съм госта добър готвач и ценител на качествената храна. За това предлагам да споделим всички своите тайни в приготвянето на традиционните български ястия и започвам с:

СВИНСКА ПАЧА:

Това е ястие, което е ценено от много българи.
Това типично българско ястие се приготвя от свински крачета, бузи или уши в зависимост от предпочитанието на готвача. След като почистим добре свинските крачета (бузи и уши) ги обтриваме с оцет и хлябна сода за да се избелят. Измиваме обилно с вода и варим до разваряване, като докато врат крачетата е добре да ги посолим. Към врящите крачета прибавяме 2-3 глави лук(цял, обелен)
След като се уверим, че са напълно сварени ги изваждаме от тенджерата и обезкостяваме, а месото нарязваме на ситно.След като сме нарязали на ситно месото го връщаме отново в тенджерата, която сте оставили на слаб огън. Изваждаме лука и го пасираме след, което го връщаме отново в тенджерата. Разбиваме един жълтък, малко кисело мляко и брашно и застройваме нашата пача.

пача.jpg
пача.jpg (8.06 KiB) Прегледано 2685 пъти


Можете да сервирате вашата пача топла или студена.

пача 1.jpg
пача 1.jpg (7.75 KiB) Прегледано 2685 пъти


Когато изстине пачата ви, тя се желира и можете да я украсите с магданоз. Можете да гарнирате и подправите с лют червен пипер, оцет, чесън и черен пипер.
Добър апетит!
Vladi87
 
Мнения: 2
Регистриран на: 05 Окт 2012, 09:28

Re: Традиционна Българска кухня

Мнениеот Genoveva » 13 Окт 2012, 16:45

боб в гърне.jpg
боб в гърне.jpg (9.39 KiB) Прегледано 2596 пъти


Не може да пренебрегнем класическия боб в гърне. Обожавам това ястие, а ако го гарнирате със свински крачета грешка няма да има. Ето и рецептата за по-непросветените:

1/2 свински крачета- почистени и сварени
1/2 кг.бял боб
зелена чушка
червена чушка
морков
средна глава лук
доматено пюре
сол
мирудия
джоджен
червен пипер
олио

Предварително накиснете боба за да сте сигурни, че ще уври. Сложете го да заври и след като смените първата вода го изсипете в глинено гърне. След като втори път заври боба сложете ситно нарязаната глава лук, олиото и червения пипер.
След като поври така прибавете чушките и моркова. След още половин час прибавете свинските крачета към боба и доматеното пюре. Оставете така да ври няколко часа на бавен огън. След като се уверите, че боба е напълно сварен прибавете солта, мирудията и джоджена.
Да ви е сладко!
Genoveva
 
Мнения: 117
Регистриран на: 19 Окт 2011, 20:50

Re: Традиционна Българска кухня

Мнениеот Cuddy » 13 Дек 2012, 11:06

Банска капама
Необходими продукти
700 г свинско месо
700 г телешко месо
600 г пилешко месо
150 г сланина
400 г кървавица
2 бр. кисели зелки
червено вино
тесто за замазване


Начин на приготвяне
На дъното на пръстен гювеч се слагат 3-4 цели зелеви листа. Отгоре се нареждат зелеви сармички, направени от парченца свинско и телешко месо. Покриват се с пласт от ситно нарязано кисело зеле. Поръсва се с червен пипер и част от нарязаната на парчета сланина. Отгоре се слага нарязаното на хапки телешко месо, пак пласт кисело зеле, червен пипер и сланина. После се слага свинското месо, пласт кисело зеле, пилешкото месо, пласт кисело зеле. Отгоре се слага кървавицата, нарязана на едри парчета. Слага се виното и вода до средата на съда. Затваря се с капак и се замазва с тесто. Поставя се във фурната и се пече на умерен огън 3 часа. В началото се включва на силно, докато заври, а след това се намалява.

Bon apeti!
Cuddy
 
Мнения: 183
Регистриран на: 26 Дек 2011, 16:12

Re: Традиционна Българска кухня

Мнениеот valiart » 25 Дек 2012, 03:40

Готвенето в глинени съдове, си е традиционно за България. Един гювеч с месо и зеленчуци от мен;)
Прикачени файлове
2512.jpg
2512.jpg (38.36 KiB) Прегледано 1898 пъти
Аватар
valiart
 
Мнения: 936
Регистриран на: 18 Окт 2011, 12:24

Re: Традиционна Българска кухня

Мнениеот Sophia.G » 24 Юли 2014, 14:17

Много от българските ястия са по принцип турски, гръцки или сръбски. :) Нещо такова се получава, като объркахме геополитиката.
Sophia.G
 
Мнения: 127
Регистриран на: 14 Апр 2014, 22:04

Re: Традиционна Българска кухня

Мнениеот веселказасмяна » 16 Сеп 2015, 10:22

Sophia.G написа:Много от българските ястия са по принцип турски, гръцки или сръбски. :) Нещо такова се получава, като объркахме геополитиката.

Така е, като мусаката, която твърдяхме толкова дълго, че си е типично българска или млечната салата, която е добре заимствана от гръцкото Дзадзики, но няма как да не е така, твърде близки сме, за да не се омешват и кухните ни.
веселказасмяна
 
Мнения: 272
Регистриран на: 24 Сеп 2014, 12:43

Re: Традиционна Българска кухня

Мнениеот Snejna » 16 Сеп 2015, 10:36

Съвсем нормално е да имаме нещо общо, като цяло кухните ни не са толкова различни, а и до скоро сме били едно цяло, я с гърци, я с турци, така че няма как да се търси под вола теле и да очакваме, че ще измислим нещо ново.
Аватар
Snejna
 
Мнения: 2362
Регистриран на: 19 Ное 2014, 16:41

Re: Традиционна Българска кухня

Мнениеот draga.mihova » 30 Дек 2015, 11:50

Ммм чудно винаги става готвеното в гювеч, независимо дали е постно или с месо... ще взема да изровя и аз нашия гювеч, та да направя по желание на домочадието някакво хапване, какво ще предложите, например свинско с кисело зеле или боб с кисело зеле... или...?
draga.mihova
 
Мнения: 203
Регистриран на: 10 Дек 2013, 12:24


Назад към Рецепти и полезни съвети

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта