Всички сме чували за лековитите свойства на картофите. В народната медицина картофът е намерил приложение като лек при язви на стомаха и дванадесетопръстника. Съдържанието на калий в картофения сок пък го прави добър диуретик, необходим във всекидневното меню на хората със заболявания на бъбреците и сърцето.
Ето и част от останалите качества на този зеленчук, прилагани в ежедневието от нашите баби:
* Скорбялата в картофа действа противовъзпалително при стомашно-чревни заболявания.
* Картофът помага при отоци. Отстранете кората, настържете картофа и наложете получената каша на възпаленото място за няколко минути.
* Сокът от пресни картофи помага при гадене, повръщане, хроническо главоболие и изгаряне. Пие се около половин чаша 2-3 пъти дневно. Комбинацията със сок от моркови и целина помага за прочистване на шлаката в организма.
* Три, четири супени лъжички картофен сок се бори с нервните разстройства.
Най – добро и вкусно приложение за мен обаче картофът има на трапезата. Очаквам вашите вкусни рецепти с картофи…