
- red velvet.jpg (6.07 KiB) Прегледано 4715 пъти
Подготвяйки трапезата, в навечерието на всеки празник, повечето от нас са изправени пред въпроса…каква да е тортата? В днешното забързано ежедневие много дами прибягват до сладкарските магазини, но домакините с традиции и креативност предпочитат сами да приготвят сладкото изкушение.
В трескавата подготовка на апетитна торта...трябва да отделим внимание на глазурата! С глазура се покрива горната част на тортата, за да изглеждат по - апетитна.
На Свети Валентин, глазурата може да придаде романтичен вид на всяка торта, на личен празник може да носи послание... абе изобщо глазурата е задължителен елемент.
Предлагам ви няколко разновидности на глазура, която се приготвя бързо и лесно:
Бяла глазура: Необходими продукти: 250г.пудра захар, 200г.захар, 125 мл. вода. Тя се приготвя бързо и лесно. Първо приготвяте сироп от захар и вода и изсипвате бавно в пудрата захар. Бъркате около 30 минути. Хубаво е да прибавите малко ликьор. Чрез оцветяване лесно можете да приготвите розова, лилава, зелена и т.н. глазура. Ако прибавите 2 лъжици лимонов сок, 2 лъжици портокалов сок или 2 лъжици ром, ще получите лимонова, портокалова или ромова глазура.
Кафе глазура: 50 г. смляно кафе се залива с половин чаена чаша кипяща вода. Кафето се покрива плътно и след 10 минути се прецежда през кърпа. Получената настройка се бърка с пудра захар до сгъстяване.
Най – ефектния начин да зарадваме някой е като му отправим послание, чрез сладкия десерт.
Затова най – ефектната глазура е тази, с която можем да направим надписи и рисунки. Как да я приготвим? 80 г. пудра захар се бърка с половин белтък и няколко капки лимонов сок. Или 150 г. захар, 1 белтък и лъжичка лимонов сок се бъркат, докато се получи лъскава и гъста смес.
Виждате, че не е толкова трудно да творим сами…Ще дръзнете ли да опитате? Очаквам вашите коментари, след като вече сте създали вкусна и оригинална торта за повод и без повод.