Как да направим глазура за торта?

Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене

Как да направим глазура за торта?

Мнениеот BRI » 13 Фев 2013, 10:12

red velvet.jpg
red velvet.jpg (6.07 KiB) Прегледано 4715 пъти
Подготвяйки трапезата, в навечерието на всеки празник, повечето от нас са изправени пред въпроса…каква да е тортата? В днешното забързано ежедневие много дами прибягват до сладкарските магазини, но домакините с традиции и креативност предпочитат сами да приготвят сладкото изкушение.
В трескавата подготовка на апетитна торта...трябва да отделим внимание на глазурата! С глазура се покрива горната част на тортата, за да изглеждат по - апетитна.

На Свети Валентин, глазурата може да придаде романтичен вид на всяка торта, на личен празник може да носи послание... абе изобщо глазурата е задължителен елемент.
Предлагам ви няколко разновидности на глазура, която се приготвя бързо и лесно:

Бяла глазура: Необходими продукти: 250г.пудра захар, 200г.захар, 125 мл. вода. Тя се приготвя бързо и лесно. Първо приготвяте сироп от захар и вода и изсипвате бавно в пудрата захар. Бъркате около 30 минути. Хубаво е да прибавите малко ликьор. Чрез оцветяване лесно можете да приготвите розова, лилава, зелена и т.н. глазура. Ако прибавите 2 лъжици лимонов сок, 2 лъжици портокалов сок или 2 лъжици ром, ще получите лимонова, портокалова или ромова глазура.

Кафе глазура: 50 г. смляно кафе се залива с половин чаена чаша кипяща вода. Кафето се покрива плътно и след 10 минути се прецежда през кърпа. Получената настройка се бърка с пудра захар до сгъстяване.

Най – ефектния начин да зарадваме някой е като му отправим послание, чрез сладкия десерт. Затова най – ефектната глазура е тази, с която можем да направим надписи и рисунки. Как да я приготвим? 80 г. пудра захар се бърка с половин белтък и няколко капки лимонов сок. Или 150 г. захар, 1 белтък и лъжичка лимонов сок се бъркат, докато се получи лъскава и гъста смес.
Виждате, че не е толкова трудно да творим сами…Ще дръзнете ли да опитате? Очаквам вашите коментари, след като вече сте създали вкусна и оригинална торта за повод и без повод.
BRI
 
Мнения: 202
Регистриран на: 13 Фев 2013, 10:04

Re: Как да направим глазура за торта?

Мнениеот rossitta » 13 Фев 2013, 17:12

За мен най - традиционната е шоколадовата глазура. За приготвянето й са необходими 200г. захар, 125мл. вода, 160г. шоколад, 20 до 30 г. масло.
Захарта се вари с водата до дълга нишка. Образувалата се при варенето пяна на захарта се отстранява често със сребърна лъжичка.Шоколадът се слага в малка тенджерка и се разтопява на пара, след това се разбърква.Върху него се изсипва сиропът и сместа се бърка бързо. Прибавя се парче масло, което придава лъскавина.Глазурата се изсипва веднага върху тортата.... :P и да ви е сладко!
rossitta
 
Мнения: 159
Регистриран на: 06 Дек 2012, 14:00

Re: Как да направим глазура за торта?

Мнениеот denkaruseva » 14 Фев 2013, 12:21

Безспорно глазурата е много важна. Темата ми допада и ще се включа с един съвет. Блатовете за торта стават сочни, ако непосредствено след като ги извадим от фурната ги намажем с леко затоплен мед или конфитюр ..
denkaruseva
 
Мнения: 160
Регистриран на: 17 Дек 2012, 14:23

Re: Как да направим глазура за торта?

Мнениеот qna toneva » 17 Фев 2013, 21:42

Супер! А мога ли да направя фигурки оъ глазура?
qna toneva
 
Мнения: 149
Регистриран на: 17 Фев 2013, 17:11

Re: Как да направим глазура за торта?

Мнениеот geriva » 20 Фев 2013, 23:28

Сега съм на тема "захарно покритие". То мъки и чудеса бяха, но се научих да покривам тортите по този начин. Малко да ми мине мерака и пак ще се върна към добрите стари глазури- с тях тортите имат по-лек вкус.
geriva
 
Мнения: 295
Регистриран на: 18 Фев 2013, 11:45

Re: Как да направим глазура за торта?

Мнениеот denkaruseva » 17 Юни 2013, 13:45

И още един съвет ми хрумна в процеса на правене на захарна глазура. Та...ако ви се струва твърда, смесете я с малко разтопено масло. Така после ще я срежете и по-лесно. :P
denkaruseva
 
Мнения: 160
Регистриран на: 17 Дек 2012, 14:23

Re: Как да направим глазура за торта?

Мнениеот Snejna » 19 Ное 2014, 17:22

Тази глазура после втвърдява ли се или остава течна? Много харесвам подобни глазури и украсени торти, страшно вкусни и красиви.
Аватар
Snejna
 
Мнения: 2362
Регистриран на: 19 Ное 2014, 16:41

Re: Как да направим глазура за торта?

Мнениеот Malina » 04 Дек 2014, 11:08

Има много глазури, аз най харесвам обикновената сметана, тортите стават с най-лек вкус и най-сочни, захарната глазура ми идва тежка, тортата - суха и вкусът не е нещо особено.. единственото хубаво е визията на тези торти. :mrgreen:
Не искам просто да живея - искам първо да обичам, а между другото да живея!
Аватар
Malina
 
Мнения: 2130
Регистриран на: 02 Дек 2014, 10:33


Назад към Рецепти и полезни съвети

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron