Ето моите любими сосове ...
Популярният сос Бешамел
Необходими са ви 30 г брашно, 30 г масло, 0.5 л прясно мляко, сол и черен пипер.
Начин на приготвяне: В дълбок съд на огъня се размесват маслото и брашното, докато сместа стане пенлива. Студеното мляко се прибавя наведнъж, посолява се, наръсва се с черен пипер и се оставя на слаб огън за около 10 минути.
Ловджийски сос
Продукти: 30 г брашно, 40 г мазнина, 100г гъби, 1 водна чаша бяло вино, 2 чаша вода, 1 супена лъжица доматено пюре, 2 глави лук, селъри, магданоз, черен пипер и сол.
Начин на приготвяне: Гъбите се изчистват и се нарязват на парчета. Запържвате ги на умерен огън, след което се прибавят лукът и брашното, като се бърка непрекъснато, докато сместа стане пенлива. Прибавят се доматеното пюре, виното, водата, селъри, солта и черният пипер. Бърка се, докато се сгъсти, захлюпва се и се вари 15 минути. При сервирането се премахва селърито и се прибавя нарязан магданоз.
Чили сос
Необходими продукти: 500 г домати, 2 люти чушки, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 2 супени лъжици олио, сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне: Доматите се потапят във вряла вода. После се обелват, а вътрешността им се накълцва на ситно. Лютата чушка се нарязва на тънки полушайби. Лукът и чесънът се накълцват на ситно. Загрява се мазнината в дълбок тиган. В нея се запържват до златисто лукът и чесънът. Прибавят се доматите и лютата чушка. Разбърква се и тиганът се похлупва с капак. Котлонът се оставя на слаба степен, за да къкри сместа в продължение на 15 минути. Накрая се овкусява със сол и черен пипер на вкус. Този сос се сервира винаги студен.
А колко много и вкусни сосове има още
