Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене
Правила на форума
Добави отговор

Сосовете - задължителни на всяка трапеза

15 Фев 2013, 13:54

sause.jpg
sause.jpg (5.82 KiB) Прегледано 665 пъти
Със сигурност всички ние се стараем при приготвянето на трапезата, когато чакаме гости, а и не само…Пържолки, риба, зеленчуци, апетитни хапки всяка домакиня избира различни вкусотии, но ако ги залеете с подходящия сос, веднага ще усетите разликата във вкуса. Сосовете са задължителна екстра за всяка трапеза. Във всички супермаркети се предлагат най-различни готови сосове. Някои са на достъпна цена, а повечето вносни не са по джоба на всеки. Ако искате да не товарите семейния живот и да предложите нещо по-различно на трапезата, бързо и лесно сами може да си направите различни видове сосове.
Ето моите любими сосове ...

Популярният сос Бешамел
Необходими са ви 30 г брашно, 30 г масло, 0.5 л прясно мляко, сол и черен пипер.
Начин на приготвяне: В дълбок съд на огъня се размесват маслото и брашното, докато сместа стане пенлива. Студеното мляко се прибавя наведнъж, посолява се, наръсва се с черен пипер и се оставя на слаб огън за около 10 минути.

Ловджийски сос
Продукти: 30 г брашно, 40 г мазнина, 100г гъби, 1 водна чаша бяло вино, 2 чаша вода, 1 супена лъжица доматено пюре, 2 глави лук, селъри, магданоз, черен пипер и сол.
Начин на приготвяне: Гъбите се изчистват и се нарязват на парчета. Запържвате ги на умерен огън, след което се прибавят лукът и брашното, като се бърка непрекъснато, докато сместа стане пенлива. Прибавят се доматеното пюре, виното, водата, селъри, солта и черният пипер. Бърка се, докато се сгъсти, захлюпва се и се вари 15 минути. При сервирането се премахва селърито и се прибавя нарязан магданоз.

Чили сос
Необходими продукти: 500 г домати, 2 люти чушки, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 2 супени лъжици олио, сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне: Доматите се потапят във вряла вода. После се обелват, а вътрешността им се накълцва на ситно. Лютата чушка се нарязва на тънки полушайби. Лукът и чесънът се накълцват на ситно. Загрява се мазнината в дълбок тиган. В нея се запържват до златисто лукът и чесънът. Прибавят се доматите и лютата чушка. Разбърква се и тиганът се похлупва с капак. Котлонът се оставя на слаба степен, за да къкри сместа в продължение на 15 минути. Накрая се овкусява със сол и черен пипер на вкус. Този сос се сервира винаги студен.

А колко много и вкусни сосове има още :P Виждате, че не е толкова трудно да творим сами… Очаквам вашите коментари, след като гостите ви са ахнали от вкусните домашно приготвени сосове...

Re: Сосовете - задължителни на всяка трапеза

15 Фев 2013, 14:22

А на мен ми е любим сосът с бяло вино.За приготвянето му са ни нужни: 30г брашно, 40 г. краве мляко, 1 глава лук, малко консервирани гъби, 1 чаена чаша вода, черен пипер и сол.
Гъбите се изцеждат. В тенджера се стопля маслото, прибавя се лукът и щом се позлати се напръсква с брашно. Получената смес се бърка, докато пожълтее и към нея се прибавя бялото вино и водата. Прибавят се сол и черен пипер, бърка се, докато се сгъсти и се вари около 10 мин, след което се прибавят гъбите и се размесва :P

15 Фев 2013, 14:44

Аз съм привърженичка на сосове, които са на млечна основа. Подходящи са за ястия с тиквички както и към зеленчукови салати. Един от любимите ми се приготвя от кисело мляко, чесън, зехтин, копър, лимонов сок, сол и черен пипер.

15 Фев 2013, 15:34

Аз също съм привърженичка на млечни сосове и често експериментирам...Млечните сосове са по - леки и пасват чудно на почти всякакви салати...

17 Фев 2013, 18:18

много съгласна...сосът е задължителен

18 Фев 2013, 16:07

Ще следя темата с интерес :P Очаквам още рецепти...

18 Фев 2013, 16:17

Аз ще ви препоръчам домашно песто, което се приготвя лесно и е подходящо за риба,месо и салати.Продукти 1 връзка магданоз, 1 връзка копър, 3-4 скилидки чесън, 40 гр. орехи, сол, зехтин, 2 супени лъжици вода.Всичко това се пасира и е готово.

22 Фев 2013, 22:59

Наполитана, чили и майонезен - любимите ми сосове!!!!

26 Фев 2013, 09:51

Към посочения от BRI сос Бешамел аз добавям жълтък и лимонов сок.
Иначе вкъщи най-често на трапезата присъства чесновия сос: кофичка кисело мляко, 1/2 бурканче лека майонеза, стрит или пресован чесън.

26 Фев 2013, 15:52

Аз предлагам рецепта за френски сос "Ремюлад" Опитайте този сос и ще си оближете пръстите :P

Продукти: 350гр.майонеза, 50 гр.кисели краставички, 30 гр.лук кромид , 1 ч.л.горчица, 2 белтъка, 2 с.л.оцет, 10 гр.захар, 1 бр. филе.аншоа и черен пипер на вкус

Приготвяне: ситно нарязания, бланширан лук, нарязаните сварени белтъци и краставички и претритото през сито филе се прибавят към майонезата…Аз добавям и магданоз
Всичко се разбърква и се добавят оцета, захарта, горчицата и черния пипер. Сосът е подходящ за варена риба, печени меса и варени яйца и като дресинг към салати.
Бон апети!
Добави отговор
Отиди на страница: 1, 2, 3