
- sause.jpg (5.82 KiB) Прегледано 665 пъти
Със сигурност всички ние се стараем при приготвянето на трапезата, когато чакаме гости, а и не само…Пържолки, риба, зеленчуци, апетитни хапки всяка домакиня избира различни вкусотии, но ако ги залеете с подходящия сос, веднага ще усетите разликата във вкуса. Сосовете са задължителна екстра за всяка трапеза. Във всички супермаркети се предлагат най-различни готови сосове. Някои са на достъпна цена, а повечето вносни не са по джоба на всеки. Ако искате да не товарите семейния живот и да предложите нещо по-различно на трапезата, бързо и лесно сами може да си направите различни видове сосове.
Ето моите любими сосове ...
Популярният сос БешамелНеобходими са ви 30 г брашно, 30 г масло, 0.5 л прясно мляко, сол и черен пипер.
Начин на приготвяне: В дълбок съд на огъня се размесват маслото и брашното, докато сместа стане пенлива. Студеното мляко се прибавя наведнъж, посолява се, наръсва се с черен пипер и се оставя на слаб огън за около 10 минути.
Ловджийски сосПродукти: 30 г брашно, 40 г мазнина, 100г гъби, 1 водна чаша бяло вино, 2 чаша вода, 1 супена лъжица доматено пюре, 2 глави лук, селъри, магданоз, черен пипер и сол.
Начин на приготвяне: Гъбите се изчистват и се нарязват на парчета. Запържвате ги на умерен огън, след което се прибавят лукът и брашното, като се бърка непрекъснато, докато сместа стане пенлива. Прибавят се доматеното пюре, виното, водата, селъри, солта и черният пипер. Бърка се, докато се сгъсти, захлюпва се и се вари 15 минути. При сервирането се премахва селърито и се прибавя нарязан магданоз.
Чили сосНеобходими продукти: 500 г домати, 2 люти чушки, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 2 супени лъжици олио, сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне: Доматите се потапят във вряла вода. После се обелват, а вътрешността им се накълцва на ситно. Лютата чушка се нарязва на тънки полушайби. Лукът и чесънът се накълцват на ситно. Загрява се мазнината в дълбок тиган. В нея се запържват до златисто лукът и чесънът. Прибавят се доматите и лютата чушка. Разбърква се и тиганът се похлупва с капак. Котлонът се оставя на слаба степен, за да къкри сместа в продължение на 15 минути. Накрая се овкусява със сол и черен пипер на вкус. Този сос се сервира винаги студен.
А колко много и вкусни сосове има още

Виждате, че не е толкова трудно да творим сами… Очаквам вашите коментари, след като гостите ви са ахнали от вкусните домашно приготвени сосове...