Супер храни, здравословно пазаруване, качествени и полезни продукти, начин на хранене
20 Фев 2013, 13:43

- choc.jpg (5.36 KiB) Прегледано 5087 пъти
Обичате ли черен шоколад? Аз го обожавам и затова реших да изненадам почитателите му със "сладка” новина…Освен, че е вкусна, тъмната тайна на шоколадовото царство разкрива и своите хранителни предимства. Учените са открили, че черният шоколад може да бъде полезен за здравето, особено за сърцето. Консумацията на сладкото изкушение оказва понижаващ ефект върху кръвното налягане. Черният шоколад ограничава лошият холестерол и съответно предпазва от инфаркт и инсулт. Причината за това се крие в богатото му съдържание на антиоксиданти и флавоноиди. Веднага добавям, че тези природни вещества изобилстват в много други растителни хранителни продукти, но не всички имат вкусовите качества на сладкото изкушение.
Все пак трябва да се наслаждаваме разумно на шоколада. Черният шоколад е по – полезен за здравето и има повече антиоксидантно действие от млечния. Затова избирайте шоколад с повече какао. Колкото повече, толкова по-добре. Какаото стои зад всичките предимства на черния шоколад.
Вече се запознахте с предимствата на черния шоколад, но все пак, той върви в комбинация с калории, така че прекалената му консумация води до напълняване. Затова не прекалявайте, а консумирайте в малки количества. Един, два шоколадови бонбона са достатъчни да ви заредят с нужните антиоксиданти и да доставят удоволствие на сетивата ви…А вие обичате ли черен шоколад? Честичко ли прекалявате с него?
20 Фев 2013, 14:54
Аз много обичам тъмен шоколад и честичко прекалявам...още повече, че вкъщи всички го намират за горчив и целият шоколад си остава за мен
20 Фев 2013, 23:17
И черен шоколад похапвам, но любим ми е млечният(жалко че не е така полезен)
Иначе черен шоколад използвам, когато приготвям вкъщи сладки и рула,или за глазури и кремове на торти, мммм.
22 Фев 2013, 23:06
Може и да е полезен, но аз се обривам от него. Избивам ми пъпки, които ме сърбят ужасно. От обикновен шоколад не се получава така, не знам защо от черният се появяват!
25 Фев 2013, 21:36
Само този тип шоколад харесвам, защото не е сладък. Не мога да хапна млечен, още по-малко бял. Търся такъв, който съдържа поне 70% какао и си го ям с кеф
27 Фев 2013, 13:53
Само този тип шоколад харесвам, защото не е сладък. Не мога да хапна млечен, още по-малко бял. Търся такъв, който съдържа поне 70% какао и си го ям с кеф
Същата съм. Много го обичам и то не защото е полезен и ала бала, а заради самият му вкус.
05 Мар 2013, 15:01
Обожавам черния шоколад. Предпочитам го пред всички останали видове.
05 Мар 2013, 15:03
И аз много го обичам, но не бива да забравяме, че все пак е сладко изкушение...а калориите си се трупат
27 Мар 2013, 15:56
С парченце( по скоро няколко) черен шоколад на ден се боря успешно със стреса.
03 Апр 2013, 05:44
ШОКОЛАДЪТ КАТО ЛЕКАРСТВО
Според някои актуални изследвания, дори една хапка от вкусния десерт влияе положително на мозъка и намалява риска от инсулт!
Отдавна е известно, че черният шоколад е полезен, но с най-новите изследвания стана ясно какво е положителното му въздействие върху кръвоносните съдове. Според учени от университета в Глазгоу, яденето на само едно блокче шоколад има пряко въздействие върху мозъка и може да предотврати риска от инсулт.
Учените са измерили скоростта на кръвта, течаща през най-голямата артерия в мозъка, докато хора са яли шоколад в легнало положение. Те открили, че шоколадът има ефект върху нивата на въглероден диоксид, които засягат кръвоносните съдове. Той подобрява притока на кръв, което на свой ред влияние върху мозъчните клетки.
"Нашето изследване показа директната връзка на шоколада върху кръвоносните съдове на мозъка. Проучването установи, че шоколадът има ефект върху нивата на въглероден диоксид, които засягат кръвоносните съдове, подобрява притока на кръв и на свой ред влияние върху мозъчните клетки. Смятаме, че рискът от инсулт може да се предотврати чрез шоколада, заради поведението на кръвоносните съдове на мозъка при взаимодействие с шоколада. Полезни флавоноиди, открити в какаото са антиоксиданти, които помагат за предотвратяването на сърдечно-съдови заболявания.
Въпреки това, шоколадът е и с високо съдържание на захар и мазнини, което пък може да причини затлъстяване, което е рисков фактор за инсулт", твърди професор Матю Уолтърс.
АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ
Powered by phpBB © phpBB Group.
phpBB Mobile / SEO by Artodia.