Вадене на сливици – кога се препоръчва?

Вадене на сливици – кога се препоръчва?

Мнениеот winterrose » 27 Фев 2013, 20:15

Кога се препоръчва вадене на сливици? Проблемът е с постоянни гнойни ангини при дете. В рамките на една календарна година – 5 пъти. В рамките на започналата следваща – още 2. По мнението на личната лекарка при над 6-7 гнойни ангини в календарна година трябва да се махнат. Консултацията при двама УНГ лекари – противоположни мнения.
Естествено ще потърся и трето мнение. Там е работата, че гнойните ангини с изключение на първите, протичат сравнително леко (ако въобще може така да се каже, при положение, че налице са всички екстри – налепи, висока температура и т.н.). Последните дори минаха само с локален антибиотик на спрей и имуностимулатори, но в рамките на 5-6 дни нямаше никакви симптоми. Другото е, че сливиците се възстановяват сравнително бързо – изглаждат се, смаляват се ... до следващата гнойна ангина.
Притеснявам се най-вече от вадене, дали има вероятност инфекцията, която сега се „задържа” в сливиците да започне да „слиза” надолу. Подходящ период за вадене е пролетта, но се колебая. Какво ще ме посъветвате?
winterrose
 
Мнения: 185
Регистриран на: 30 Мар 2011, 20:18

Re: Вадене на сливици – кога се препоръчва?

Мнениеот geriva » 27 Фев 2013, 22:13

Микробиологично изследване правено ли е?
Откъде сте, мога да препоръчам специалист?

Разказвам нашата история набързо: Сливиците на моето дете са махнати по следните причини:
-чести ангини с висока температура 39-40 градуса
-нужда от антибиотично лечение всеки месец
-болки в ставите
-промяна в теглото- рязко отслабване
-изолиран пневмокок (при микробиологично изследване)

Ако имаш по-конкретен въпрос, пиши- ще ти отговоря. При нас беше голямо ходене по мъките, докато се решим на тази операция. Сливиците са част от имунната система и наистина трябва да се отстранят само при неотложни обстоятелства.
geriva
 
Мнения: 336
Регистриран на: 18 Фев 2013, 11:45

Re: Вадене на сливици – кога се препоръчва?

Мнениеот winterrose » 03 Мар 2013, 12:25

Благодаря за отговора, това търсех, мнение на потърпевш, не на медик, горе-долу да се ориентирам.
Да, при първите гнойни ангини пускахме микробиология – изолиран стрептококус пиогенес , всъщност това е причинителят на скарлатина, но при нас гърленият секрет беше чист, беше се загнездило в тъканта на сливицата – гнойна ангина като резултат. И после пак и пак... Предполагам е от училището, хигиената е ниска, много потърпевши деца.
Миналогодишният есенно-зимен период изкара 4 за няма и три месеца. После се хванах в ръце, реших, че не може така и започнах имуностимулатори, пълноценен хранителен режим, почивка (изтощението и преумората допринасяха доста за отслабването на имунитета) и всякакви „бабини рецепти” дори и при най-незначителното неразположение. Резултат имаше – сливиците се възстановиха много бързо, боледуванията спряха. Затова са и двете различни лекарски мнения, първото за ваденето беше по време на боледуванията и постоянното изолиране на бактерията, второто беше в рамките на няма и месец по-късно, но сливиците бяха напълно възстановени. И после в края на лятото след тежка вирусна инфекция – отново гнойна ангина, така станаха 5. После пак дълъг застой и за новата календарна година вече са 2, но много леки, примерно еднократно вдигане на Т 39 (като преди вървеше към 40 градуса... кошмарно), която бързо се повлиява от температуропонижаващи (преди почти не действаха), поява на налеп или налепи (последният път беше само един), които се тушират за 3 дни примерно само с локален антибиотик под формата на спрей . До 5-6 ден дори и нарезите по сливиците изчезват, а до 10-12 не са и подути, а възвръщат нормален размер. И лекарите казват изчакайте...
Не е имало болки в ставите, аз от това се опасявам, защото гнойните ангини водят до ревматологични проблеми впоследствие.
Не е типичен случай, но е факт, че всяка вирусна инфекция за отрицателно време прераства в гнойна ангина. В момента сме в положение, че или е напълно здрав (няма такова нещо като неразположение, зачервено гърло, леко подкашляне или секрети от носа) или е гнойна ангина.
Иначе лекар, към когото да се ориентирам имам, благодаря, просто мнението е – да се изчака.
winterrose
 
Мнения: 185
Регистриран на: 30 Мар 2011, 20:18

Re: Вадене на сливици – кога се препоръчва?

Мнениеот geriva » 03 Мар 2013, 14:18

Наистина по-добре е да изчакате. Много от децата, на които са махнати сливиците, след това правят астма. За съжаление, при моя син така стана- първата година след операцията не ми беше боледувал нито веднъж, но след това започнаха чести ларингити и бронхоспазъм...Сега е добре, слава на Бог, но много ходене по лекари беше, много лекарства.
Подсилвай имунната система- там е истината. Още малко ако закрепите положението, най-вероятно организмът на детето сам ще се справи. Давай хранителни добавки. Аз използвах на АкваСорс- с много добър резултат.
Има разбира се и други-въпрос на избор е.
Стискам ви палци скоро да се похвалите с идеално здраве!
geriva
 
Мнения: 336
Регистриран на: 18 Фев 2013, 11:45


Назад към Мнения и въпроси на читатели, свързани със Заболявания уши, нос, гърло (УНГ)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта