Нуждата от прием на т.нар. суперхрани (храни, които обогатяват менюто с необходимите за организма елементи - витамини и минерали) нараства поради обедняването на почвата, което е довело до силното намаляване на полезните вещества в плодовете и зеленчуците през последните 50 години. Някои зеленчуци са загубили голям процент от ценните си вещества - например картофите, в които вече напълно липсва витамин А.
При органичните плодове и зеленчуци ситуацията е по-добра, но и те търпят сериозни загуби на полезни елементи в състава си.
Всекидневното приемане на суперхрани може да компенсира тази загуба. Пчелният прашец е българската суперхрана. Към списъка със суперхрани освен него спадат още водораслите спирулина, семената от чиа и киноа, суровите какаови зърна, особено популярните напоследък сушени плодчета годжи бери и други. Важно е суперхраните да не се смесват помежду си, за да не се анулират взаимно някои от полезните им свойства.