Според мен съставките на днешните колбаси не се отличават особено много от съставките на колбасите, които ядяхме в детството си, едничката разлика беше, че тогава нямаше толкова много гласност.
Можем да си говорим какво ли не, да въздишаме по стария вкус и да корим производителите, но някой знае ли оригиналната съставка на кренвиршите? А как да открием хубавите от фалшивите кренвирши?
Казвали са ми че хубавите кренвирши се правят от естествена колагенова обвивка и имат малък срок на годност /до 7-8 дни/. Това, което ги отличава от останалите е по-тъмния цвят, малко по-скъпи са, имат известно количество месо.
За да разберем дали в кренвирша има месо когато е в единична бройка потъмнява в краищата си, това доказва ниското му съдържание на антиоксиданти.
Ако някой се опитва да ви убеди обаче, че пилешките кренвирши са по-добри от свинските можете да го убедите с аргумента, че пилешките за сметка на свинските са направени не от месо, а от соеви продукти, които са значително по - евтини. Тези кренвирши могат да издържат до 14 дни , не лепнат, когато застоят и по никакъв начин не можете да разберете от външния им вид, че са стари докато не замиришат неприятно. Отново искам да подчертая, че това ми го е казал човек работещ в този бранш, може и той да ми спестява част от истината, знам ли?