Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене
Правила на форума
Добави отговор

Лападени кюфтенца от менюто „Да се хванем за зелено”

19 Мар 2013, 10:28

lapad.jpg
lapad.jpg (99.24 KiB) Прегледано 1592 пъти
Не обичам да си признавам, но мъжете наистина са по - добри кулинари от нас. Когато решат…така си изпипват гозбата, че да си оближеш пръстите. Вчера моят приятел ме изненада с лападени кюфтенца. Наистина беше изненада, защото той е почитател на месото, а аз съм привърженичка на менюто „ Да се хванем за зелено”. Готвачът обаче призна, че кюфтенцата са чудно мезе за биричка. Затова го и изнудих да разкрие рецептата, която пък смятам да споделя с вас.
Нужен ви е около 500 г лапад. Нарежете го на ситно, посолете го и го разбъркайте с ръце. После отцедете лапада от излишната вода. Запържете 3 - 4 стръка зелен лук докато леко омекне и го добавете към лапада. Разбийте 3 яица с около 200г. кисело мляко, щипка сода и 4 – 5 с.л. брашно, до гъсто кексово тесто и добавете отцедения лапад с лука. Разбъркайте и овкусете с чубрицата, накълцан магданоз и 200г. натрошено сирене. При нужда добавете сол на вкус и брашно за сгъстяване. Сложете сместа в камерата за 10 минути. С влажни или намазнени ръце гребвайте от лападената смес и оформяйте кюфтенца. Може да ги оваляте в галета, но вчерашните вкусотии бяха обилно оваляни със сусам. Препоръчвам ви го! Накрая ги пържите в сгорещана мазнина.

Успех! Има ли други любители на менюто „Да се хванем за зелено”? Какви са вашите рецепти?

Re: Лападени кюфтенца от менюто „Да се хванем за зелено”

19 Мар 2013, 17:38

Лапад, спанак, коприва... Появят ли се зелените продукти на пазара, то значи, че пролетта е дошла. Освен, че зелените гозби носят много пролетно настроение, лападът е източник на много витамини. А всяка добра домакиня трябва да свиква да готви не само вкусно, но и здравословно. Аз се придържам към това меню "Да се хванем за зелено" :P

Re: Лападени кюфтенца от менюто „Да се хванем за зелено”

09 Апр 2013, 13:39

Кюфтенцата от лапад са страхотни! Вчера се развихрих в кухнята по рецептата ти и станаха чудни ..да си оближеш пръстите. ( изложих се малко в оформянето, но това не попречи на консумацията им), особено с повечко чеснов сос... Очаквам още полезни рецепти и аз ще помисля...

Re: Лападени кюфтенца от менюто „Да се хванем за зелено”

23 Апр 2013, 11:39

А какво ще кажете за лападена супичка? Не слагам рецепта, защото всеки път експериментирам, но за сметка на това ще ви покажа нагледно един от опитите си. Експериментирайте и се хранете здравословно!
lapad soup.jpg
lapad soup.jpg (408.82 KiB) Прегледано 706 пъти

Re: Лападени кюфтенца от менюто „Да се хванем за зелено”

14 Май 2013, 13:52

И спанака спада към това меню, затова ще ви предложа една много вкусна и полезна рецепта...Пиле със спанак и киселец
1. Нарежете пилето на порции и ги запържете в олио заедно с нарязания лук и червения пипер. Сипете една чаена чаша водаи добавете сол на вкус. Оставете да се задушава на тих огън.
2. 2. Щом месото омекне, прибавете спанака и киселеца. Оставете да ври, докато остане на мазнина. Сервира се със ситно нарязан магданоз.
Бон апети!

Re: Лападени кюфтенца от менюто „Да се хванем за зелено”

29 Май 2013, 11:25

Звучат страхотно...Не съм добра кулинарка, но обичам зелено меню. Мога да приготвям коприва с яйца и сирене - лесно, бързо и не изисква много продукти....

Re: Лападени кюфтенца от менюто „Да се хванем за зелено”

14 Юни 2013, 15:39

Новата ми страст е крем супа от спанак и сирене. За съжаление вече със замразен спанак...Следващият път ще снимам и ще се похваля :P

Re: Лападени кюфтенца от менюто „Да се хванем за зелено”

09 Дек 2014, 12:41

Тези кюфтенца изглеждат просто жестоко!!!!!!!!! Ще ги пробвам, обаче по това време не мога да намеря лапад, но поне спанак има, сигурно пак ще стане и мисля малко семенца да сложа вътре :)

Re: Лападени кюфтенца от менюто „Да се хванем за зелено”

09 Дек 2014, 13:35

rabotnata pchela написа:Тези кюфтенца изглеждат просто жестоко!!!!!!!!! Ще ги пробвам, обаче по това време не мога да намеря лапад, но поне спанак има, сигурно пак ще стане и мисля малко семенца да сложа вътре :)

Правих преди известно време кюфтенца със спанак, но пак с този замразения и понеже има доста вода семената ще им дойдат добре на кюфтенцата и сега се сещам, че ако имаш някаква цедилка от плат, може да пробваш да изстискаш спанака след като го размразиш :idea:

Re: Лападени кюфтенца от менюто „Да се хванем за зелено”

09 Дек 2014, 14:53

А вие чували ли сте за панирана коприва? Напролет много често я срещах тази рецепта. :shock:
Добави отговор
Отиди на страница: 1, 2