- lapad.jpg (99.24 KiB) Прегледано 1591 пъти
Не обичам да си признавам, но мъжете наистина са по - добри кулинари от нас. Когато решат…така си изпипват гозбата, че да си оближеш пръстите. Вчера моят приятел ме изненада с лападени кюфтенца. Наистина беше изненада, защото той е почитател на месото, а аз съм привърженичка на менюто „ Да се хванем за зелено”. Готвачът обаче призна, че кюфтенцата са чудно мезе за биричка. Затова го и изнудих да разкрие рецептата, която пък смятам да споделя с вас.
Нужен ви е около 500 г лапад. Нарежете го на ситно, посолете го и го разбъркайте с ръце. После отцедете лапада от излишната вода. Запържете 3 - 4 стръка зелен лук докато леко омекне и го добавете към лапада. Разбийте 3 яица с около 200г. кисело мляко, щипка сода и 4 – 5 с.л. брашно, до гъсто кексово тесто и добавете отцедения лапад с лука. Разбъркайте и овкусете с чубрицата, накълцан магданоз и 200г. натрошено сирене. При нужда добавете сол на вкус и брашно за сгъстяване. Сложете сместа в камерата за 10 минути. С влажни или намазнени ръце гребвайте от лападената смес и оформяйте кюфтенца. Може да ги оваляте в галета, но вчерашните вкусотии бяха обилно оваляни със сусам. Препоръчвам ви го! Накрая ги пържите в сгорещана мазнина.
Успех! Има ли други любители на менюто „Да се хванем за зелено”? Какви са вашите рецепти?