- eggs.jpg (7.67 KiB) Прегледано 3074 пъти
В продължение на години, специалистите ни съветваха да не ядем прекалено много яйца. Сега, обаче, се оказва, че мнението им не е само невярно, но дори контра - продуктивно. Точно като твърденията, че червеното месо, сиренето млякото и маслото са вредни за здравето. Според последните данни от изследвания яйцата са полезни за сърцето и ни помагат да поддържаме стройна фигура, тъй като са най - добрият начин за контрол на апетита. Причината се крие в яйченият протеин, които ефикасно запазва чувството на ситост, което от своя страна спомага и отслабването. Благодарение на промените в храната, с която се хранят домашните птици, днес яйцата са по – ниско калорични, отколкото преди десетина години. Те съдържат около 10 на сто по - малко холестерол, 20 на сто по-малко мазнини и съответно 13% по-малко калории. Днешните яйца ни снабдяват с повече витамин D, както и двойно повече селен. Особено полезен е яйчният жълтък, които ни осигурява 13 основни хранителни вещества. Той съдържа две важни аминокиселини - тирозин и триптофан. Любопитен е и фактът, че два сурови жълтъка съдържат два пъти повече антиоксиданти от една ябълка. Обичате ли да похапвате яйца? А как ги приготвяте? Знаете ли някакви диети с яйца? Очаквам вашите коментари…