Близнаци и тризнаци

Как възпитаваме детето си, грижи за физическото и душевното му развитие, съвети

Близнаци и тризнаци

Мнениеот southern_sun » 06 Май 2011, 11:34

Двойно и тройно щастие за едно семейство или Пълна лудница?
southern_sun

Re: Близнаци и тризнаци

Мнениеот eli » 25 Май 2011, 16:49

Ами то без лудница неможе, ама тя е от време на време :). Няма по хубаво нещо от децата, колкото повече са, толкова по щастливи ще сме :)
Аватар
eli

Мнениеот perla197811 » 29 Май 2011, 14:20

Дай боже всекиму такава лудница, но.......жив пример-една моя позната имаше едно дете и по време на втората бременност се установи, че са близнаци.Не знаеше дали да се радва , или да плаче :roll:
Аватар
perla197811

Мнениеот southern_sun » 07 Юни 2011, 14:55

Имам голяма дъщеря и някак си тайно мечтая за още две дечица и ако може да са близнаци, но се чудя дали няма да ме побъркат тия малките тъй като съм позабравила как се гледа бебе.
southern_sun

Мнениеот perla197811 » 11 Юни 2011, 17:55

southernsun написа:Имам голяма дъщеря и някак си тайно мечтая за още две дечица и ако може да са близнаци, но се чудя дали няма да ме побъркат тия малките тъй като съм позабравила как се гледа бебе.

е, за това пък имаш опита от първото.бъди сигурна, че бързо ще си припомниш...а ние ще помагаме ;)
Аватар
perla197811

Мнениеот southern_sun » 14 Юни 2011, 13:50

perla197811 написа:
southernsun написа:Имам голяма дъщеря и някак си тайно мечтая за още две дечица и ако може да са близнаци, но се чудя дали няма да ме побъркат тия малките тъй като съм позабравила как се гледа бебе.

е, за това пък имаш опита от първото.бъди сигурна, че бързо ще си припомниш...а ние ще помагаме ;)

Хахахаха :lol: е ми мерси, ще го имам предвид. Сега да потърсим татко ;)
southern_sun

Мнениеот tweety » 21 Дек 2011, 11:53

Какво ги прави различни близнаците?

Представете си, очаквате дете, а гинекологът ви ви изненада с две. Шок в първия момент, очакваме едно, а се появяват две.Това означава двойни разходи, двойни грижи, две легла и двойна количка. Дали обаче това разделение помага да разпознаете и откриете индивидуалното у вашето дете?

близнаци 1.jpeg
близнаци 1.jpeg (7.47 KiB) Прегледано 1439 пъти

В голяма част от случаите на близнаци в семейството роднините твърдят, че еднояйчните близнаци трудно се различават. Затова ви съветвам още от ранна възраст да направите разликата между децата близнаци независимо от физическата им прилика.Не ги обличайте в еднакви дрешки, не формирайте у тях общи навици и не се стремете да им внушите че са едно цяло. Докато са малки децата не осъзнават, но с течение на времето създавате у тях усещането, че индивидуалността е една и тя трябва да се подели помежду им. А това не е съвсем правилно!
Психолозите съветват да го направите колкото е възможно по-бързо за да подпомогнете шанса за развитие на индивидуалната идентичност на всяко дете.

Разбира се има и малки трикове с които да помогнете на околните за по-лесното разпознаването на децата:

близнаци.jpeg
близнаци.jpeg (6.17 KiB) Прегледано 1439 пъти

- Някои родители оцветяват нокътя на палеца на всяко от децата в различен цвят, за да е по-лесно или купуват колкото може по-различни дрешки и подбират контрастиращи цветове за тях.

- Много е важно за да формирате идентичността да свикнете да наричате децата по имена, а не с общото „близнаците”. - Дръжте дрехите им в различни гардероби и купувайте отделни играчки, за да създадете чувство за собственост. - Когато близнаците имат рожден ден нищо не ви коства да вземете две торти и отделни подаръци, защото на този ден празнуват двама души, а не един. И най-важното, когато те пораснат ги насърчавайте да се развиват в различни посоки и интереси.
- Твърде възможно е едно от децата да изостава в развитието си. Това е характерно дори и за двата близнака спрямо останалите деца. Но трябва да знаете, че проблемът се коригира с времето и понякога те стават много по-напреднали от другите. За всяко ваше съмнение е добре да се консултирате с Вашия педиатър, а не да налагате натиск върху изоставащото дете. То може и само да забележи разликата и да опита да промени себе си.

Един съвет: не се притеснявайте ако случайно наречете едно от децата с името на другото или давате напътствия как пакостите да не се повтарят на детето, което не ги е извършило. С течение на времето техните индивидуални характеристики ще се оформят и вие много ясно ще правите разлика между двете си деца.
tweety

Мнениеот Ваня_13 » 19 Юни 2012, 14:57

Знаете ли какъв е шанса ви да имате тризнаци? Вероятността да имате три бебета е едно към 6400. Вероятността да имате близнаци без намесата на инвитро е между 0,4 % - 1,6%, това означава, че на 100 раждания проплаква една двойка близнаци. Медицината не може да каже обаче при какви условия настъпва многоплодна бременност. Единствено се смята, че има наследствена предупределеност, само тогава когато бабата е имала близнаци, същото може да се случи и с внуците й, макар да има случаи без да е имало близнаци и в двата рода да се случи на някоя двойка. Интересен факт е, че в държави като Нигерия и Африка процента е 4,5 докато в Азия и Япония е най-нисък. Шансът пък да имате тризнаци ( без намесата на инвитро технологиите) е още по малък, едно на 6400 проплакали бебета.Докато при асистирана репродукция шансът скача с 20 пъти. Жената очакваща близнаци и тризнаци се води рискова бременност както в ранния така и в късния период. За дамите след 35 годишна възраст се наслагва и опасността от хромозомни аномалии.Понякога се наблюдава по-често повръщане при многоплодните бременности, която се обяснява с хромозомната стимулация при жената с цел двайка или тройка близнаци.
За мамите, които очакват повече от едно бебе ето няколко съвета:
1. Бременната трябва да си почива по-често, което не означава залежаване, а просто да избягва тежки физически натоварвания.
2. Да спазва здравословен хранителен режим, да ограничи приема на въглехидрати и тестени продукти с много мазнини.
3. Редовно да посещават женска консултация и да задават въпроси, тъй като няма отговор ако няма зададен въпрос.
Ваня_13

Мнениеот Georgica » 26 Ное 2012, 17:21

За последната една седмица в софийската Аг болница " Света София" са се родили 5 двйки близнаци - пет момичета и пет момчета и това ако не е рекорд здраве му кажи. В същата тази АГ болница за 58 годи ни са се родили общо 170992 бебета, почти колкото един голяма град в България!
Georgica

Мнениеот Hristova » 28 Ное 2012, 17:10

Аз искам да имам близнаци и едно по-голямо дете ( е по-голямото дете вече го имам), но сигурно ще е голям екшън, за който не мога и да си помисля. Но каквото такова да са живи и здрави, винаги децата правят дома огласен от смях и веселие.
Hristova

Следваща

Назад към Възпитание, грижа и съвети