от southern_sun » 28 Фев 2012, 14:58
Аз също не съм съхранявала кърма за да храня детето си, но мога да помогна на други майки, които имат проблем с кърменето на своето бебе. Ето няколко съвета как да съхранявате кърмата си:
Първо трябва да си купите помпа за кърмата, тъй изцеждането на ръка понякога може да бъде доста болезнено и не всяка мама може да се справи, а също така и не може да се изцедят гърдите до край. Мисля, че е излишно да ви казвам, че изцедената кърма трябва да се съхранява в чисти съдове. Трябва да знаете, че кърмата не позволява да се развиват в нея бактерии и дори оставена на стайна температура до 8 часа, тя няма да се развали. Друго, което може да направите е да замразите кърмата в специални пликчета, които се продават във почти всяка аптека или в малки пластмасови шишета.
А колко дълго можете да съхранявате кърмата:
На стайна температура – до 8 часа;
В хладилник – до 24 часа;
В камера, която се намира в хладилника (като при старите хладилница “Мраз”) – до 1 месец;
В отделна камера – до 3 месеца;
В дълбоко замразяващ фризер (под -18 градуса по Целзий) – над 6 месеца.
След като сте замразили кърмата трябва да знаете, че размразяването става бавно на стайна температура. В никакъв случай в микровълнова, тъй като се променя състава й. Не затопляйте кърма, която е със стайна температура - това разрушава напълно или частично повечето полезни вещества, съдържащи се в нея.