Искамe бебе - бременност, моментът на раждането, майчинство, проблемно забременяване и ин витро, осиновяване и приемна грижа
Правила на форума
Добави отговор

Как и колко време може да съхраняваме кърма?

12 Май 2011, 22:53

Ако някой има информация моля да пише.Как се съхранява кърмата и колко време ?

Re: Как и колко време може да съхраняваме кърма?

15 Май 2011, 00:40

Прясно изцедена кърма може да се съхранява до 10 часа при стайна температура
В хладилна чанта или друг тип охладители до 24 часа, ако веднага се постави.
В хладилник до 8 дни ако веднага се постави,при държане на стайна температура преди това се намаляват часовете.
В хладилна камера 2 седмици
Дълбоко замразяване 6 - 10 месеца

18 Май 2011, 10:23

В "Онлайн консултация" др. Кисьова е писала за това. Погледни там!!!

29 Окт 2011, 14:07

Alexsandra bg написа:Прясно изцедена кърма може да се съхранява до 10 часа при стайна температура
В хладилна чанта или друг тип охладители до 24 часа, ако веднага се постави.
В хладилник до 8 дни ако веднага се постави,при държане на стайна температура преди това се намаляват часовете.
В хладилна камера 2 седмици
Дълбоко замразяване 6 - 10 месеца

На стайна температура никога не съм съхранявала мляко за детето си без значение дали е кърма или АМ. Мислех, че се разваля но щом казваш....

28 Фев 2012, 14:58

Аз също не съм съхранявала кърма за да храня детето си, но мога да помогна на други майки, които имат проблем с кърменето на своето бебе. Ето няколко съвета как да съхранявате кърмата си:
Първо трябва да си купите помпа за кърмата, тъй изцеждането на ръка понякога може да бъде доста болезнено и не всяка мама може да се справи, а също така и не може да се изцедят гърдите до край. Мисля, че е излишно да ви казвам, че изцедената кърма трябва да се съхранява в чисти съдове. Трябва да знаете, че кърмата не позволява да се развиват в нея бактерии и дори оставена на стайна температура до 8 часа, тя няма да се развали. Друго, което може да направите е да замразите кърмата в специални пликчета, които се продават във почти всяка аптека или в малки пластмасови шишета.

А колко дълго можете да съхранявате кърмата:
На стайна температура – до 8 часа;
В хладилник – до 24 часа;
В камера, която се намира в хладилника (като при старите хладилница “Мраз”) – до 1 месец;
В отделна камера – до 3 месеца;
В дълбоко замразяващ фризер (под -18 градуса по Целзий) – над 6 месеца.

След като сте замразили кърмата трябва да знаете, че размразяването става бавно на стайна температура. В никакъв случай в микровълнова, тъй като се променя състава й. Не затопляйте кърма, която е със стайна температура - това разрушава напълно или частично повечето полезни вещества, съдържащи се в нея.

06 Мар 2012, 16:24

Здравейте и от мен ;)
Аз също съм съхранявала кърма във фризера, защото докато се регулира беше нещо страшно - ставала съм и през нощта да се изцеждам. В началото използвах контейнерчета за кърма, но се пълнят много бързо, а не са никак евтини - около 2 лв и стотинки излизаше едното. След това ми препоръчаха едни пликове, които са специално за съхранение на кърма. В момента не се сещам за името, но се родих с тях. Разграфени са и събират много по-голямо количаство от контейнерите, а и заемат много по-малко място. Надписват се с дата и годност и така... Като водихме щерката при бабите вършеха чудесна работа :lol: Размразявала съм ги в хладилник, като съм ги вадела от фризера предходния ден. Никога в микровълновата фурна, защото както кърмата, така и адаптираното мляко не търпят термична обработка. Никога не съм съхранявала кърма на стайна температура.

04 Апр 2012, 11:40

Най-накрая се сетих за марката на пликовете за съхранение на кърма - Лансинох :) Много са практични и събират по-голямо количество кърма от контейнерите. Някъде около 200 мл, ако не ме лъже паметта. Бях ги наредила във фризера и накрая ги дадохме на едно приятелско семейство, защото момичето нямаше кърма, а на нас не ни бяха необходими. Препоръчвам ви ги :)

04 Дек 2014, 13:39

Аз не съм съхранявала кърма, все бях наблизо и за щастие не ми се наложи :)
Добави отговор
Отиди на страница: