Полезни съвети и практични идеи за дома и градината
Правила на форума
Добави отговор

Биоградинка в кухнята – вкусно и полезно

22 Апр 2013, 15:06

kitchen-bio-garden.jpg
kitchen-bio-garden.jpg (93.4 KiB) Прегледано 1720 пъти
Сещате ли се за нещо по - подходящо за аранжиране на кухненската тераса, маса, бюфет и всяко свободно място във вашата кухня от малка, кипра биоградинка? Декорираните дървени сандъчета или саксийки с различни полезни подправки могат да вдъхнат уют на всяка кухня. Освен това, те са безкрайно ценни приятели на всяка домакиня. Представете си, че дори могат да ни бъдат полезни в борбата с комарите, например босилекът и здравецът отблъскват тези досадни насекоми. Ако пък ви боли глава, помиришете здравеца, вдишайте бавно и дълбоко и това ще облекчи главоболието ви. Но да не се отклоняваме от основната роля на подправките в кухнята – вкусната и полезна роля на доизкусурителят на манджата, защото никое ястие не е завършено без подправки. Ако искате да ги използвате дълго и дори да си изсушите част от тях за зимата, по – добре ги посейте на широко. Така няма взаимно да се засенчват, ще ви радват с повече листенца и по - здрави стъбла. Предлагам ви да надникнете в една такава биоградинка, вдъхнала свежест на кухненската маса. ;)
nature-table-1.jpg
nature-table-1.jpg (21.66 KiB) Прегледано 1720 пъти
Всеки си има любима подправка, а аз обожавам босилек, особено с домат и сиренце. Добрата новина е, че където и да го засадиш, той не е капризен. Има нужда просто от нормално поливане, за да се чувства добре и да си расте. Миналата година, бях посяла босилек в сандъче през зимата и го гледах на прозореца в кухнята. Имахме си пресен босилек, да облагородява така безвкусните домати през зимата. И за десерт ще ви издам една тайна…Как да си приготвите босилеково песто? Необходими са ви половин чаена чаша зехтин, 1 чаена чаша листа босилек, три скилидки чесън, 1/2 чаена чаша кедрови ядки или бадеми. Зехтина, чесъна и босилека се пасират докато се раздробят, без да става на пюре. Добавят се смлените ядки и сместа се пасира до желаната консистенция. Пестото е страхотна добавка към сос за пици, спагети, гарнитура и навсякъде, където пожелаете. Аз си слагам и на сандвичи със сиренце. Добър апетит! Допада ли ви идеята за биоградинка? Бихте ли си засадили билки и подправки в кухнята? Какви ще изберете ?

Re: Биоградинка в кухнята – вкусно и полезно

22 Апр 2013, 16:16

Ехе, това с масата е страхотно, но като се знам що за градинар съм :roll: Ще следя темата с интерес. Току виж и аз съм се наканила да си направя такава полезна красота в кухнята :P

Re: Биоградинка в кухнята – вкусно и полезно

24 Апр 2013, 12:02

И аз си отглеждам билки и подправки в саксия. Либимата ми е риган. Той засилва перисталтиката и възбужда апетита. По-силен антиоксидант е от ябълките например.

Re: Биоградинка в кухнята – вкусно и полезно

24 Апр 2013, 13:14

Ще ви издам един много лесен начин да разберете кое растение във вашата биоградинката от колко слънце има нужда: ако го отглеждате за плодовете - трябва му повечко слънце, ако ще ядем от листата или корените - то има нужда от по-малко слънчева светлина. :P Лесно и полезно. :P

Re: Биоградинка в кухнята – вкусно и полезно

25 Апр 2013, 12:22

Страхотна идея! Но аз винаги съм смятала, че билките са капризни за отглеждане растения. Споделете опит. Ще следя темата с интерес :P

Re: Биоградинка в кухнята – вкусно и полезно

30 Апр 2013, 09:54

Аз много обичам вкусът на риган. Белият риган се употребява в италианската кухня, като съставка на сосове за спагети, пици и др. Четох, че е подходящ за отглеждане във всякакви почви. Някои отглеждал ли е риган? Капризен ли е и какви грижи изисква?

Re: Биоградинка в кухнята – вкусно и полезно

18 Юни 2013, 10:21

Имам си босилек вече втора година и смятам да разширя градинката си. Удобството да си откъснеш свежо листенце билка или подправка е страхотно...

Re: Биоградинка в кухнята – вкусно и полезно

08 Авг 2013, 11:21

Това лято си гледам и магданоз на терасата...Беше най - взискателен към почвената влажност по време на покълване и изграждане на кореновата система. Сега само го поливам...Успешно се развива и под шарената сянка на дърветата в двора.

Re: Биоградинка в кухнята – вкусно и полезно

10 Окт 2013, 12:14

Ние вече си имаме магданоз, кервиз и розмарин, много съм доволна да мога да използвам тези свежи подправки, когато ми потрябват, а и са много сладки.. почти като градинка е тересата :)

Re: Биоградинка в кухнята – вкусно и полезно

19 Дек 2013, 11:31

И аз си отглеждам билки на терасата, голямо удобство е, особено когато си правиш някакви салати или сосове за печеното месо. Вече имам 5 саксии - магданоз, розмарин, босилек, риган и мащерка. Не изискват кой знае какви грижи, само поливам и от време на време слагам той за цветя. Лятото е по-трудно, защото всеки ден почвата им изсъхва и когато се ходи на почивка това създава известни проблеми. Аз ги реших с една система за капково напояване от типа "направи си сам" :idea: . Прекарах един маркуч с по няколко дупчици до саксиите, пробих капачката на една туба от минерална вода, вкарах маркуча и сложих тубата на малко по-високо ниво. Свърши работа за 10 дни отсъствие, но дупчиците на маркуча трябва да не са много големи, за да изтича водата бавно. Не съм го снимал, но ето нещо, което да ви даде малко повече представа за моята самоделка

Изображение
Добави отговор
Отиди на страница: 1, 2