Вишните пазят сърцето ви

Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене

Вишните пазят сърцето ви

Мнениеот BRI » 29 Апр 2013, 09:34

vishni.jpg
vishni.jpg (6.27 KiB) Прегледано 699 пъти
Вишните намаляват риска от инсулт, установиха учени от Мичиганския университет и Националния институт по здравеопазване на САЩ. Специалистите доказали, че киселите вишни имат същия ефект като лекарствата за сърдечносъдовата система и притежават противовъзпалителен ефект. Честата консумация на вишни води до правилното усвояване на мазнините и захарта, а това значи, че ограничава факторите, увеличаващи риска от сърдечни заболявания и диабет. Факт е също, че вишните съдържат голямо количество биофлавониди - вещества, защитаващи организма от въздействието на карценогени. И плодовете, и листата на вишните са един вид натурални антибиотици. Обяснението се крие в голямото количество фитонциди - вещества, способни да предотвратят размножаването на различни бактерии. Ето защо вишневи листа често се добавят в домашната зимнина и маринати. Само няколко листенца предотвратяват развитието на гнилостни процеси и бурканите за зимата няма да се развалят дълго време. Но какво все пак лекува вишната? По съдържание на аскорбинова киселина тя е роднина на лимона. Затова се препоръчва при понижен имунитет. Още Хипократ е препоръчвал вишните на болните от епилепсия. Плодът е полезен и при анемии.
Освен това вишневият сироп е летен еликсир и чудесно допълнение за сладоледа и парфето. Опитвали ли сте? А знаете ли рецепти за приготвянето му? Ще се радвам да споделите…Отдавна издирвам бабини рецепти за сироп от вишни…
BRI

Re: Вишните пазят сърцето ви

Мнениеот sunnyr » 29 Апр 2013, 13:39

Предпочитам череши...а и не вярвам да им отстъпват по полезност.
sunnyr

Мнениеот Siss » 05 Юни 2013, 15:37

Предпочитам череши...а и не вярвам да им отстъпват по полезност.

Изобщо не им отстъпват...Единственото лошо е, че черешите възбуждат апетита :P
Siss

Мнениеот vessy » 03 Сеп 2013, 11:57

А наскоро открих и една страхотна рецептичка за много вкусна баница с вишни. Искате ли да я споделя с вас :P :roll:
vessy

Мнениеот silver933 » 31 Мар 2015, 11:05

Много обичам да си хапвам вишни, те са ми едни от любимите плодове, а черешите още повече, но вишните пък са по-особени. ;) На сладкиши още повече ми харесват.
Аватар
silver933

Мнениеот Rali_hr » 31 Мар 2015, 12:04

silver933 написа:Много обичам да си хапвам вишни, те са ми едни от любимите плодове, а черешите още повече, но вишните пък са по-особени. ;) На сладкиши още повече ми харесват.

не са ли ти много стипчави на вкус, за мен са супер странни да си призная честно :)
Аватар
Rali_hr

Назад към Рецепти и полезни съвети