
- vishni.jpg (6.27 KiB) Прегледано 699 пъти
Вишните намаляват риска от инсулт, установиха учени от Мичиганския университет и Националния институт по здравеопазване на САЩ. Специалистите доказали, че киселите вишни имат същия ефект като лекарствата за сърдечносъдовата система и притежават противовъзпалителен ефект. Честата консумация на вишни води до правилното усвояване на мазнините и захарта, а това значи, че ограничава факторите, увеличаващи риска от сърдечни заболявания и диабет. Факт е също, че вишните съдържат голямо количество биофлавониди - вещества, защитаващи организма от въздействието на карценогени. И плодовете, и листата на вишните са един вид натурални антибиотици. Обяснението се крие в голямото количество фитонциди - вещества, способни да предотвратят размножаването на различни бактерии. Ето защо вишневи листа често се добавят в домашната зимнина и маринати. Само няколко листенца предотвратяват развитието на гнилостни процеси и бурканите за зимата няма да се развалят дълго време. Но какво все пак лекува вишната? По съдържание на аскорбинова киселина тя е роднина на лимона. Затова се препоръчва при понижен имунитет. Още Хипократ е препоръчвал вишните на болните от епилепсия. Плодът е полезен и при анемии.
Освен това вишневият сироп е летен еликсир и чудесно допълнение за сладоледа и парфето. Опитвали ли сте? А знаете ли рецепти за приготвянето му? Ще се радвам да споделите…Отдавна издирвам бабини рецепти за сироп от вишни…