Какво да правим при шум в ушите?

Какво да правим при шум в ушите?

Мнениеот Dr Albena Georgieva » 27 Юни 2011, 12:43

Шумът в ушите, наречен още тинитус е възприемането на звук в човешкото ухо, без да съществува външен източник на звука. Шумът е с различна честота. Описва се като пищене, бучене, щурци в ушите, пулсации, шум от вълни, бръмчене, жужене, звънене на телефон и дори музика. Силата на шума може да бъде различна, като при някои хора тинитусът причинява сериозно страдание, което възпрепятства общуването, концентрацията и съня, нормалният начин на живот. Засяга всякаква възраст и от двата пола.
Причините за появата на шума са от различно естество - заболявания на ухото, употреба на определени лекарства, съдови и/или неврологични заболявания.
В зависимост от клиниката тинитус се дели на субективен и обективен. При субективният, шумът се възприема само от пациента, докато при обективния шумът може да се чуе и от лекаря при аускултация на периаурикуларната област.
За уточняване на диагнозата се обърнете към оториноларинголог, който ще ви направи отоскопия, аудиометрия, а ако е необходимо ще ви назначи ЯМР, КАТ.
Терапията е различна, в зависимост от причичината за симптома.
Dr Albena Georgieva
 
Мнения: 9
Регистриран на: 08 Апр 2011, 14:36

Re: Какво да правим при шум в ушите?

Мнениеот alinaaa » 06 Фев 2014, 10:27

А, ако шума се появява рядко, дали има причина да се притеснявам?
alinaaa
 
Мнения: 53
Регистриран на: 03 Фев 2014, 10:02


Назад към Мнения и въпроси на читатели, свързани със Заболявания уши, нос, гърло (УНГ)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта