
- carrots.jpeg (8.88 KiB) Прегледано 922 пъти
Сурови или варени, печени или задушени, морковите притежават отлични вкусови и хранителни качества, козметични, диетични и лечебни свойства, известни още на древните гърци. Морковите действат като естествена козметика, те подобряват вида на кожата, ноктите и косата. Това се дължи на голямото съдържание на витамин А в оранжевия зеленчук. Изключително важен витамин за епителната ни тъкан и задължителен за здрава и красива кожа. Недостигът на витамин А може да доведе до суха и груба кожа. Така, че не пропускайте да включите морковите в менюто си. Желателно е да слагате на трапезата 1-2 порции моркови всяка седмица. Аз често се глезя с мариновани морковени пръчици с мед…Опитайте и ще си оближете пръстите. Какви продукти са ви необходими? 400 гр. моркови, 20 мл зехтин, 250 мл вино бяло, 1люто чушле, 2 с.л.оцет, 20 гр. мед, малко копър, джинджифил, черен пипер и сол. Как се приготвят морковените пръчици?
Нарежете морковите и 1 корен копър на ивички, а лютата чушка - на ситно. Настържете 1 парче джинджифил. Задушете морковите и копъра в нагорещения зехтин. Чушката и джинджифилът смесете с меда, оцета, виното, черния пипер и солта. Така приготвената смес прибавете към зеленчуците. Задушете всичко за 10-15 минути под капак. След като станат готови зеленчуците, оставете ги да престоят 12 часа. И след като търпеливо изчакахте това предястие се залавяйте за работа…а за похапването му. А вие знаете ли вкусни рецепти с моркови? Хайде да ги споделим и да се постараем да имаме красива кожа и доволен стомах…