Как да карамелизираме лук по бързата процедура?

Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене

Как да карамелизираме лук по бързата процедура?

Мнениеот BRI » 10 Юни 2013, 10:03

onion1.jpg
onion1.jpg (20.54 KiB) Прегледано 1368 пъти
Знаете ли кой е откривателят на вкусното чудо карамелизиран лук? За това трябва да благодарим на Луис - Камил Майар. Преди малко повече от век той първи описал химичната реакция, която, мнозина от нас наричат запичане, карамелизиране, покафеняване...Тези, които обичат да се изразяват по - засукано обаче, използват понятието майарова (носеща името на откривателя на реакцията). Това е процес, при който се получава взаимодействие между аминокиселина и захар, обикновено при термичната обработка и води до формирането на стотици нови ароматни съединения. С други думи, прави ястията стотици пъти по - вкусни. Това обаче изисква търпение, защото се случва сравнително бавно. За щастие, съществуват няколко начина за ускоряването на този процес и те са следните:
- Като добавим протеин (мляко, яйце) и/или редуцираща захар (глюкоза, фруктоза или лактоза)
- Като отнемем вода.
- Като увеличим температурата или pH-то (алкализиране).
Едно от най - вкусните неща, които можем да постигнем с помощта на майеровата реакция е карамелизираният лук. И понеже малцина биха се съгласили да добавят мляко или захар към лука си, ще ви дам идея как можете да го карамелизирате по - бързо, осигурявайки му една по - алкална среда. За целта съвсем няма да ви е необходим някой сложен лабораторен реактив, а щипка сода бикарбонат. Бидейки слаба основа, тя ще свърши отлична работа като увеличи pH на лука и съответно – ускори майеровата реакция. А вие обичате ли карамелизиран лук? Бон апети!
BRI

Re: Как да карамелизираме лук по бързата процедура?

Мнениеот ninars » 14 Юни 2013, 10:44

Страшно обичам запечен, покафенял лук. Има несравним леко сладникав вкус... :P Благодаря за съвета!
ninars

Мнениеот rossitta » 14 Юни 2013, 13:35

И аз го обожавам...Изпечен на жарта...ммм
rossitta

Мнениеот Malina » 08 Дек 2014, 17:08

Не става хубаво със сода бикарбонат, аз съм пробвала. Едно, че се кашва, второ, че има дъх.
Не искам просто да живея - искам първо да обичам, а между другото да живея!
Аватар
Malina

Мнениеот LEILA » 08 Дек 2014, 17:16

и аз смятам, че най-добрия вариант е да се изпече на скара, а още по-добре на жар :idea: :idea:
LEILA

Мнениеот Kaya » 08 Дек 2014, 17:41

LEILA написа:и аз смятам, че най-добрия вариант е да се изпече на скара, а още по-добре на жар :idea: :idea:

А онзи вкусен лук по хамбургерите, как ли го правят :)
Ако си знаете цената, значи се е налагало да я казвате на някого.
Аватар
Kaya

Мнениеот Lollipop » 09 Дек 2014, 17:40

Kaya написа:
LEILA написа:и аз смятам, че най-добрия вариант е да се изпече на скара, а още по-добре на жар :idea: :idea:

А онзи вкусен лук по хамбургерите, как ли го правят :)

И аз много го харесвам , не знам как го правят толкова вкусен, препечен и същевременно карамелизиран, а не горчив :roll:
Аватар
Lollipop

Мнениеот Kremiliya » 16 Дек 2014, 15:09

Аз също слагам малко сода за хляб, става много по-бързо, но наистина не е толкова вкусно, лъкът се кашва по-скоро, докато ако си го изпържим търпеливо резултата е по-добър.
Аватар
Kremiliya

Мнениеот Snejna » 17 Дек 2014, 14:37

Колко го обичам този карамелизиран лук само ако знаете!:)
Аватар
Snejna

Мнениеот Pipilota » 18 Дек 2014, 10:39

Сякакви неща съм пробвала, ама това не съм, трябва да пробвам, сигурно ще ми трябва само щипка сода. :roll:
kukuvicac
Аватар
Pipilota

Следваща

Назад към Рецепти и полезни съвети