Освободете стъпалата си и умът ще ги последва!

Вие коментирате новините и събитията от страната и чужбина!Имате въпроси за това или онова? Светът е по-различен, когато има поне още една гледна точка.

Освободете стъпалата си и умът ще ги последва!

Мнениеот Dior » 20 Юни 2013, 11:30

walking-on-the-beach.jpg
walking-on-the-beach.jpg (15.99 KiB) Прегледано 3583 пъти
Още от детските ми години майка ми все повтаря колко е полезно да тичам и да се разхождам боса. От дете обаче, че и все още се питам: "Защо да си цапам краката?", но от една статия, на която попаднах случайно разбрах, че мама е била права! Оказа се, че ходенето без обувки пречиства съзнанието и носи редица полза на нашето здраве. И тъй като подходящият сезон за босоноги разходки най - сетне дойде, нека ви споделя прочетеното:

;) Босоногите разходки са полезни за мускулите в долната част на крака.
Спортуването с обувки не позволява на тези специфични мускули да работят по начина, по който природата им е отредила. Ето защо те стават по - слаби и податливи на травми - навяхване на глезена, счупване на пищяла и други неприятности. С две думи, босоногите разходки заздравяват стъпалата.

;) Движението без обувки предпазва от разширени вени.
Движението на свободните стъпала, помага на мускулите на краката да изпомпват кръв обратно към сърцето. Процес не е толкова ефективен, когато сме обути.

;) Босите крака ни предпазват от пришки и неприятна миризма.
Пришките се получават от триенето на кожата ни с обувката, като дори най - качествените обувки крият такъв риск. Изводът е, че ако ги захвърлим се сбогуваме с пришките…
Обувките са чудесна среда за развитието на гъбични инфекции и всякакви микроби. Това от своя страна води до сърбеж и неприятна миризма - възможността да си имате такива проблеми драстично намалява, ако често ходите боси.

;) Освобождаването на стъпалата действа релаксиращо и отпуска съзнанието.
Самото чувство, което ни обзема, щом се събуем, е много по-различно от състоянието ни в останалите часове от напрегнатото ежедневие. Не се усещаме толкова натоварени, нито толкова амбицирани. Босоногите разходки изчистват съзнанието по един такъв безгрижен начин…А това от своя страна е задължително, защото тъкмо от стресираното ни съзнание идват и повечето здравословни проблеми. :!: Ще завърша с вдъхновяващия девиз: "Освободете стъпалата си и умът ще последва!"
Dior

Re: Освободете стъпалата си и умът ще ги последва!

Мнениеот rossitta » 20 Юни 2013, 13:18

Фен съм на босоногите разходки ;) Както се пее в песента на адашката..."боса по асвалта...ля ля ля"
rossitta

Мнениеот Siss » 25 Юни 2013, 16:22

Охх, колко е яко да ходиш бос ;) Чак се размечтах :P
Siss

Мнениеот IVRO » 26 Юни 2013, 12:56

Да не сте ме цитирали в заглавието? ;)
IVRO

Мнениеот iriny » 22 Авг 2019, 09:47

Факт! И аз съм любителка на босите разходки... Особено по брега на морето рано сутрин. Действа много освежаващо и зареждащо. Стъпалата и умът ми наистина се освобождават. За съжаление мога да си го позволя за кратко. На път за работа и в офиса някак не е много приемливо да ходиш боса... :grin:
iriny

Назад към Актуални теми, новини, идеи и въпроси