Подходящи рецепти, споделен опит и съвети, начин на живот
Правила на форума
Добави отговор

Поглезете се с вегетариански хайвер...:)

05 Авг 2013, 09:41

vege.jpg
vege.jpg (17.81 KiB) Прегледано 1234 пъти
Какво си представяте като чуете“вегетариански хайвер”? Че съчетанието е несъвместимо? Да, ама не! В българската кухня има разни варианти на “вегетарианския хайвер”, между които и вкусотията, с която ще ви предложа да се поглезите.
Необходими продукти за 6 порции:
• 1/2 чаена чаша грис
• 1 килограм домати
• 1 филия бял хляб
• 1 глава лук или стрък праз
• 1 лимон
• 2 чаши зехтин
• Сол на вкус
Начин на приготвяне. В половин литър врящ доматен сок, (доматите се сваряват и се прецеждат) се сипва по малко грисът, докато се получи гъста каша. Оставя се да изстине и към нея се прибавят средата от филията хляб, накисната предварително във вода и натрошена, дребна глава лук, настъргана на ренде(по възможност праз), сол и сокът от лимона. Получената смес се разбива много добре, като по малко се добавя зехтина. Хайверът става много вкусен! За да се поглезите, украсете го с магданоз, чери домати и маслини… ;) Как ви звучи?

Re: Поглезете се с вегетариански хайвер...:)

05 Авг 2013, 13:50

ммм. Звучи вкусно и най - важното е, че сигурно се приготвя бързо. Скоро ще изпробвам тази рецепта :P

Re: Поглезете се с вегетариански хайвер...:)

31 Юли 2014, 16:45

Много добра и лятна рецепта, ще опитам :)

Re: Поглезете се с вегетариански хайвер...:)

25 Май 2016, 10:59

Не знам доколко ще ви се стори здравословен, но аз приготвям един от чаша грис, червен лук и майонеза. Грисът го слагам във вряща и подсолена вода и го бъркам, докато поеме водата. Оставям го да изстине и тогава в него настъргвам лука, добавям майонезата и малко лимонов сок. Намажа си филийка с това чудо и си добавям каквото душа ми иска :smile: . Може яйце, кисела краставичка или прясна, маслини - ваша воля :grin: .

Re: Поглезете се с вегетариански хайвер...:)

25 Май 2016, 11:10

analizatorka написа:Не знам доколко ще ви се стори здравословен, но аз приготвям един от чаша грис, червен лук и майонеза. Грисът го слагам във вряща и подсолена вода и го бъркам, докато поеме водата. Оставям го да изстине и тогава в него настъргвам лука, добавям майонезата и малко лимонов сок. Намажа си филийка с това чудо и си добавям каквото душа ми иска :smile: . Може яйце, кисела краставичка или прясна, маслини - ваша воля :grin: .

Звучи много добре това нещо! :shock: Това с гриса направо ме разби, ще го пробвам още днес. :)

Re: Поглезете се с вегетариански хайвер...:)

25 Май 2016, 12:12

на мен също ми звучи добре и бих пробвала, дано да ми хареса, но ще почна с много по-малко количество :)

Re: Поглезете се с вегетариански хайвер...:)

25 Май 2016, 12:53

Грис и вкусно за мен са несъвместима комбинация :mrgreen: . Не мога да го възприема, а не знам с какво може да се замести. Ще подскажете ли?

Re: Поглезете се с вегетариански хайвер...:)

25 Май 2016, 14:34

pavleta написа:Грис и вкусно за мен са несъвместима комбинация :mrgreen: . Не мога да го възприема, а не знам с какво може да се замести. Ще подскажете ли?

Примерно с булгур може би. :) макар че грисът може да е вкусен, стига човек да експериментира, след като си свикнала на обикновена грис халва, то нормално да ти е гаден :)

Re: Поглезете се с вегетариански хайвер...:)

26 Май 2016, 09:12

Аз освен с грис не съм виждала по друг начин да се прави вегетариански хайвер. Той много добре имитира зърнестата структура на истинския хайвер. Но и не виждам защо да не се замени с нещо друго, който не обича грис?! Аз бих използвала вместо това слънчогледови семена.

Re: Поглезете се с вегетариански хайвер...:)

26 Май 2016, 12:00

pravilno написа:Аз освен с грис не съм виждала по друг начин да се прави вегетариански хайвер. Той много добре имитира зърнестата структура на истинския хайвер. Но и не виждам защо да не се замени с нещо друго, който не обича грис?! Аз бих използвала вместо това слънчогледови семена.

Е как със слънчогледови семена, които са много по-едри и имат много по-силна миризма и аромат и вкус. :) грисът е неутрален, по-добре с булгур, както сап осъветвали или с просо...
Добави отговор
Отиди на страница: 1, 2