Преплитане на червата при кучета

Ако можеха да говорят, но не могат, затова нека поговорим вместо тях. Споделетe всичко за вашите домашни любимци - типични или екзотични.
Онлайн консултация с д-р Искрен Станилов и д-р Деница Русева

Преплитане на червата при кучета

Мнениеот blanshe » 20 Авг 2013, 15:54

Здравейте, може ли някой да ми каже каква точно е причината за преплитане на червата при куче? Историята е следната - Имах куче на 12 години, порода курцхаар, женско. Един ден, като се прибрахме всички от работа, я заварихме с доста подут корем и очевидни болки. Заведохме я във ветеринарна клиника, където й поставиха тази диагноза. Казаха ни и друго - че поради напредналата й възраст не се наемат да я оперират, защото шансът да се възстанови е много малък и също така съществува голяма вероятност после пак да се получи същия проблем. Наложи се да я евтанизират, за да не се мъчи повече. Работата е там, че не беше яла нищо друго, освен нормалните неща, не беше скачала от високо или нещо подобно... Може ли само възрастта да е единствената причина за това състояние?
blanshe
 
Мнения: 24
Регистриран на: 07 Юни 2012, 09:53

Re: Преплитане на червата при кучета

Мнениеот boncho green » 28 Авг 2013, 16:13

Съжалявам за кучето ти, blanshe. До колкото знам преплитането на червата е характерно за по-едри породи и за кучета в напреднала възраст. Виждам, че при вас и двата показателя са били на лице. Според мен медиците във ветеринарната клиника са преценили правилно диагнозата и са взели правилното решение да не оперират кучето. Просто заради възрастта, мускулите на коремната стена отслабват и се увеличава шансът за преплитане на червата. Освен това обикновено те продължават да изяждат същото количество храна (ако не и повече), а се движат по-малко, което също предразполага към натежаване на стомаха и обръщането му. А ако изобщо се прибегне до операция, тя трябва да се направи възможно най-скоро, докато положението не е станало безвъзвратно. Съществува теория, че към заболяването може да има и генетична предразположеност, но тя все още не е потвърдена.
boncho green
 
Мнения: 67
Регистриран на: 09 Май 2012, 17:24

Re: Преплитане на червата при кучета

Мнениеот Dr Iskren Stanilov » 29 Авг 2013, 17:06

Рядко се наблюдава чревно преплитане ( ЧП ) и усукване при кучетата,
защото те имат къси мезентериални връзки.

Движение и физиологично ( нормално ) усукване или преплитане на червата се явява при физическа активност с нормална перисталтика. Преплитане настъпва само тогава, когато мезентериалните връзки не могат да предотвратят прекомерното завъртане. То може да надвишава 360 градуса и в двете посоки.
Като основни предразполагащи анатомични фактори се посочват липсата на мезентериални мазнини, тесен корен на мезентериалните връзки, прекалено дълги черва и др. При отпусната мускулатура на коремната стена ( по време на сън или упойка) и превъртане на тялото, следователно на червата също може да настъпи ЧП.

ЧП причинява едновременно, както механични наранявания и/или непроходимост, така и невъзможност на тъканта да диша, което означава, че това състояние е спешно и изисква неотложна медицинска помощ. Смъртта от преплитане на червата обикновенно настъпва поради комбинацията от хиповолемичен шок, сепсис и продукти от некроза на тъканите.

Механизъм на действие при ЧП:

Когато има ЧП при куче, най-често е засегнат йеюнума. ЧП може да доведе до нарушаване на притока на кръв от основен кръвоносен съд ( краниалната мезентериална артерия и всичките му клонове ), което води до липса на кръв до останалата част от червата ( дисталните части на дуоденума, йеюнума, илеума, сляпото черво и дебелото черво). Последва бърза каскада от съдови обструкции, чревна аноксия, циркулаторен шок, ендотоксемия и сърдечносъдова недостатъчност, това води до смърт, ако не се коригира незабавно. Артериите и вените може да образуват механични частици, които могат да запушат кръвоносен съд (тромби). Отокът и уплътняването на стените на червата водят до аноксия (липса на кислород). Загубата на кръв настъпва както в червата, така и в коремната кухина. Подвижността на червата е прекъсната, в следствие на което бактериалната флора започва да се размножава много бързо, след което започва отделяне на токсини ( до шестия час след настъпване на непроходимост: ендотоксини - предимно E.Coly и екзотоксини - Clostridium spp ). Тези токсини и бактерии, могат да преминат в коремната кухина, през нарушената лигавица ( поради невъзможността да действа като бариера), а от там в кръвта, което води до сепсис.


Какъв е шансът да се възстанови след оперативно?
Има ли възможност от рецидив?
Нужна ли е ефтаназия?

Шансът от рецидив при 12 годишно куче е голям. Подвеждането под упойка е рисковано. Във вашия случай пациента влиза във виско рискова анестезиологична група поради напредналата си възраст от една страна и поради спешното си медицинско състояние от друга. При наличие, че пациентът понесе упойката, операцията и настъпи след операивното възтановяване, то ще изисква много време, грижи и постоянство. Минимални грешки може да са фатални в такъв момент.
Шансът на пациента зависи от поносимоста му към упойката, силата на имунната система, здравословното състояние на животното преди да настъпи преплитане на червата, адекватната медицинска помощ и др. Нуждата от ефтаназия се определя много специфично и в частност към случая. Затова ще се въздаржа от мнение.

Възрастта не може сама по себе си да бъде причина, но може да бъде педпоставка, като намялване на еластичността на съединителна тъкан и мускулатурата, повишаването на апетит, както посочи bonco green, понижена имунна система, повишаване на чувствителноста към упойващи вещества и много други.
С поздрав,
Д-р Искрен Станилов

За контакти: Справочник Фрамар.
Аватар
Dr Iskren Stanilov
 
Мнения: 99
Регистриран на: 21 Сеп 2011, 11:30

Re: Преплитане на червата при кучета

Мнениеот blanshe » 11 Сеп 2013, 14:56

Много Ви благодаря, д-р Станилов! Определено имах нужда от подобно компетентно и подробно обяснение, защото колкото и време да е минало, пред мен стояха големи въпросителни и честно казано се обвинявах за това, че взехме решение да я приспим. Сега разбирам, че ако бяхме настоявали за операция, тя едва ли щеше да преживее трудното възстановяване. Освен това всички в семейството ми работят и нямаше как някой да стои с нея през деня...
blanshe
 
Мнения: 24
Регистриран на: 07 Юни 2012, 09:53


Назад към Ветеринарна медицина

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта