От дете не се бях сблъсквала с хинапа, не се бях и сещала до скоро, но една статия не само ме подсети, но и ми предложи рецепта, която практикувам. Това дърво е наричано още „дървото на живота”. Има китайска поговорка, която гласи, че месото може да липсва от менюто ти, но хинапа е задължителен. Още от древността монасите са го яли,познавайки полезните му свойства.
Хинапените плодове са богати на витамин С, Рутин, както и на микро елементи, като те укрепват стените на капилярите и регулират пропускливостта им. Всъщност всички части от хинапеното дърво се използват за различни цели. Плодовете успешно понижават кръвното налягане, извеждат токсините от организма, действа и укрепващо на кръвта и черния дроб. Имам една рецепта, която прилагам най-вече през зимнините месеци, както и напролет, именно за укрепване на кръвта с еклипта алба и плодчетата на хинапа, след като се сварят плодът се изяжда и се изпива чая.
Имате ли някакви идеи и предложения за друго полезно негово свойство?