Познавате ли свойствата на хинапа?

Тайни семейни рецепти за здраве и красота - как да бъдем в полза на другите.

Познавате ли свойствата на хинапа?

Мнениеот PasDeDeux » 09 Окт 2013, 15:00

От дете не се бях сблъсквала с хинапа, не се бях и сещала до скоро, но една статия не само ме подсети, но и ми предложи рецепта, която практикувам. Това дърво е наричано още „дървото на живота”. Има китайска поговорка, която гласи, че месото може да липсва от менюто ти, но хинапа е задължителен. Още от древността монасите са го яли,познавайки полезните му свойства.
Хинапените плодове са богати на витамин С, Рутин, както и на микро елементи, като те укрепват стените на капилярите и регулират пропускливостта им. Всъщност всички части от хинапеното дърво се използват за различни цели. Плодовете успешно понижават кръвното налягане, извеждат токсините от организма, действа и укрепващо на кръвта и черния дроб. Имам една рецепта, която прилагам най-вече през зимнините месеци, както и напролет, именно за укрепване на кръвта с еклипта алба и плодчетата на хинапа, след като се сварят плодът се изяжда и се изпива чая.
Имате ли някакви идеи и предложения за друго полезно негово свойство? :roll:
PasDeDeux

Re: Познавате ли свойствата на хинапа?

Мнениеот dejavu » 09 Окт 2013, 16:50

Нямах и идея, че може да се ползва и по друг начин, освен като храна. Много интересно, а и полезно, баща ми скоро боледува от жълтеница, ще му препоръчам рецептата! :) Само какво е еклипта алба и къде може да се намери? :)
dejavu

Мнениеот Zlatoto_87 » 12 Ное 2013, 23:12

Сега се разрових в нета и разбирам, че въобще не е притенциозно растение - издържа до -30 градуса, а започва да дава плодове още на 2рата или 3тата година.
Zlatoto_87

Мнениеот PasDeDeux » 13 Ное 2013, 16:47

Zlatoto_87 написа:Сега се разрових в нета и разбирам, че въобще не е притенциозно растение - издържа до -30 градуса, а започва да дава плодове още на 2рата или 3тата година.

Да, интересно, но предполагам не мога да го гледам в саксия на терасата или пък, защо не, ако е достатъчно голяма? :roll:
PasDeDeux

Мнениеот Kaya » 08 Яну 2015, 22:36

Хинапът наистина е много вкусен, за първи път чувам, че може да се използва и за друго, освен за хапване, но напоследък се убеждавам, че май всички плодове и зеленчуци, подправки и всякакви растения имат значение за здравето ни, ако се приготвят по определен начин. :roll:
Ако си знаете цената, значи се е налагало да я казвате на някого.
Аватар
Kaya

Мнениеот Slavena » 08 Яну 2015, 23:25

Поредното растение с невероятни свойства ще е това, но аз не съм запозната за какво може да помага хинапа, има ли полезни дози и всичко останало. :roll:
Slavena

Мнениеот Malina » 30 Яну 2015, 20:28

Да ви кажа честно и идея си нямам какви ли полезни свойства има хинапа, хапвам ог понякога на есен, много го харесвам, интересен вкус има, но си го ям само за удоволствие. :)
Не искам просто да живея - искам първо да обичам, а между другото да живея!
Аватар
Malina

Мнениеот mix_twix » 04 Фев 2015, 18:25

Изобщо не знам, но много го обичам на есен си хапвам, че има и едно заведение, дето има вътре хинапи ходим да ги ядем скришом. :lol:
Аватар
mix_twix

Мнениеот Pipilota » 05 Фев 2015, 10:21

:? :roll: Изобщо не съм се замисляла. Напоследък в този форум се учудвам, че всяко едно растение върши някаква чудата работа, не мога да повярвам чак! Никога не съм знаела, че хинапа има някакви специални действия, сега ще се поразтърся, в двора до блока имаме хинап и така капе .. :mrgreen:
kukuvicac
Аватар
Pipilota

Мнениеот penelopa » 29 Дек 2016, 12:05

Много е полезен хинапа, за какво ли не. За кръвно, анемия, това се сещам в момента.
penelopa

Назад към Домашен лекар