Как да си правим млечни продукти у дома?

Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене

Как да си правим млечни продукти у дома?

Мнениеот YoLindi » 18 Окт 2013, 13:31

От както станаха толкова популярни млечните продукти, в които, всъщност, няма мляко, реших, че да приготвям млечни продукти вкъщи не е нито трудно, нито скъпо. Купувам си прясно мляко от производител и съм много доволна. ;)

За съжаление, единствената рецепта, която знам, обаче е за кисело мляко. Понеже нямам от къде да взема истинска закваска, си купих заквасена сметана, която е като много гъсто кисело мляко и ми върши страхотна работа.

Много съм горда с постижението ми, за съжаление домашното кисело мляко не е така трайно, колкото купешкото, но поне зная, че е истинско.

Ще ви споделя и рецептата за киселото мляко, ако някой желае и има от къде да си набави прясно мляко от производител:
На един литър прясно мляко, като го сваря и го оставя да се поохлади, разбивам 2-3 супени лъжици заквасена сметана, заедно с малко от млякото, след което връщам в буркана.
След като престои 1 нощ на топличко, завито с нещо (вълнено по възможност) се прибира в хладилник. Трайността му е около 3 дни.

:?: Обаче само киселото мляко не ме задоволява. Искам да започна да си правя сиренце, кашкавал, но държа само на изпитани рецепти. Не тези от интернет, им нямам доверие. :?:
YoLindi

Re: Как да си правим млечни продукти у дома?

Мнениеот lini_leni » 19 Окт 2013, 09:33

Аз си приготвям сирене по възможно най-бъвзия и лесен начин открих рецептата тук и съм много доволна от нея. Има и други начини, но за тях са неоходими много повече мляко - около 10литра. Аз не мога да си позволя подобно количество, а и е необходимо много повече време. Към тази рецепта, с многото мляко се прибавя и мая за сирене, която също не знам къде може да се открие. Успех със сиренцата!
lini_leni

Мнениеот MollyDolly » 21 Окт 2013, 11:09

Прекалена играчка е домашното сирене, не мисля, че човек с нормална заетост, може да си отдели време да се цапа за една шепа сирене. Има сирена на пазара (като тези в млекарниците), които са малко по-скъпи, но поне знаеш защо даваш тези пари :)
MollyDolly

Мнениеот Kremiliya » 04 Фев 2015, 15:28

MollyDolly написа:Прекалена играчка е домашното сирене, не мисля, че човек с нормална заетост, може да си отдели време да се цапа за една шепа сирене. Има сирена на пазара (като тези в млекарниците), които са малко по-скъпи, но поне знаеш защо даваш тези пари :)

Ами в грешка си, онзи ден си купих сирене от 13 лева килограма, искам да ти кажа, че няма нищо общо с истинското домашно сирене, не беше лошо, но имаше вкус на кашкавал, това не е сирене, не знам дали си яла истинско домашно сирене, но то е уникално. Аз работя нормално и ми остава време да си направя истинско и вкусно сирене.
Аватар
Kremiliya

Мнениеот rabotnata pchela » 04 Фев 2015, 16:17

Май не знам как се прави домашно сирене сега като се замисля, до колктоо съм на ясно, млякото се вари, не знам до каква температура, слага се маята и се слага в тензух, това което остава някак си се прави на извара, не знам как и останалото отгоре е сиренето, остава така докато се изтече и не знам кога се осолява... трябва да питам бабата :Р
Аватар
rabotnata pchela

Мнениеот Kaya » 18 Фев 2015, 11:45

МНого ми се иска да си направя сирене у дома, нали знаете, като си опитвал домашно сирене всичко от магзина ти е с вкус на нишесте, че и с мен е така. Признавам си обаче 100% краве сирене не съм опитвала, баба на село имаше кози и съм яла козе сирене, правеше го невероятно. ;) Сега се надявам да успея да си направя аз сама сирене, защото сиренето в магазина според мен не оправдава цената си изобщо, а и ако ще давам по 13лв. за килограм сирене, то ще си направя у дома поне 100% истинско.
Ако си знаете цената, значи се е налагало да я казвате на някого.
Аватар
Kaya

Мнениеот S_Milenska » 09 Мар 2015, 14:13

То е доста голяма философия да си направиш мляко да речем, според мен. Може би няма да е толкова трудно, когато му хванеш начина на правене, но в началото.. доста провали те чакат, Kaya :)
Аватар
S_Milenska

Мнениеот Rali_hr » 09 Мар 2015, 14:49

Винаги съм си го представяла много лесно, слагаш млякото да се стопли, слагаш сол, сталаш закваската, бъркаш докато се посгъсти, мяташ в тензуха и там да се кисне 1 седмица :mrgreen:
Аватар
Rali_hr

Мнениеот rabotnata pchela » 21 Юни 2016, 15:50

Rali_hr написа:Винаги съм си го представяла много лесно, слагаш млякото да се стопли, слагаш сол, сталаш закваската, бъркаш докато се посгъсти, мяташ в тензуха и там да се кисне 1 седмица :mrgreen:

Те основните правила вярно са си такива, ами дали наистиан се получава е друг въпрос. Трябва си и търпение и майсторлък и после да се запази и консервира това сирене.. ;) По-добре баба да го нарпави. :lol:
Аватар
rabotnata pchela

Мнениеот mamina » 22 Юни 2016, 09:57

Няма ги вече бабите, които правеха домашно сирене, поне моите. Но като има желание човек, ще пита, ще прочете реципта за правене на сирене и ще се опита. От опит глава не боли, не е чак толкова трудно. Домашна сметана само не се престрашавам да пробвам, някой опитвал ли е?
mamina

Следваща

Назад към Рецепти и полезни съвети