
За съжаление, единствената рецепта, която знам, обаче е за кисело мляко. Понеже нямам от къде да взема истинска закваска, си купих заквасена сметана, която е като много гъсто кисело мляко и ми върши страхотна работа.
Много съм горда с постижението ми, за съжаление домашното кисело мляко не е така трайно, колкото купешкото, но поне зная, че е истинско.
Ще ви споделя и рецептата за киселото мляко, ако някой желае и има от къде да си набави прясно мляко от производител:
На един литър прясно мляко, като го сваря и го оставя да се поохлади, разбивам 2-3 супени лъжици заквасена сметана, заедно с малко от млякото, след което връщам в буркана.
След като престои 1 нощ на топличко, завито с нещо (вълнено по възможност) се прибира в хладилник. Трайността му е около 3 дни.

