Антидот на препарата "Вофатокс"

Тук е мястото за въпроси, касаещи медицински и здравни теми, които споделяме помежду си.

Антидот на препарата "Вофатокс"

Мнениеот Ned » 24 Окт 2013, 16:08

Здравейте,
имам следният проблем. Преди около 10 години в апартамента над нас по неизвестни причини са разляли до колкото ми е известно около две опаковки от препарата "Вофатокс" (метилпаратион) (разбрахме, че е от групата на фосфорорганичните препарати), който в последствие се просмуква през плочата и избива на тавана на една от стаите при нас. През годините сме правили многократни опити да го премахнем, като последователно сме отстранявали пропитата мазилка, но химикала все избива, а с това и специфичната му миризма, която вдишваме вече толкова време. До скоро не ни беше известно точното наименование на препарата, а и факта, че е силно отровен. Имено от Вашия сайт разбрахме за опасността на пестицида, от статии като "Случайно отравяне и въздействие на пестициди, с неопределени намерения мкб Y18" и др. от framar.bg, поради тази причина Ви молим за съвет за това как да неутрализираме препарата и евентуалните последствия от него върху нас? Посъветваха ни да премахнем отново засегнатата мазилка и да третираме участъка с разтвор от 5 опаковки сода бикарбонат, 1/2 л. оцет и 3 л. вода, докато изчезне миризмата, а ние да започнем да приемаме по 1/2 лъжичка сода бикарбонат дневно с топла вода или топло мляко, но ми се иска да получа съвет и от специалист.
Благодаря предварително!
Ned
 
Мнения: 1
Регистриран на: 24 Окт 2013, 15:20

Re: Антидот на препарата "Вофатокс"

Мнениеот kammy » 03 Фев 2014, 15:25

Здравейте, Ned, метил паратионът е невротоксичен инсектицид, чиято токсичност се дължи до голяма степен на инактивиране на ензима ацетилхолинестераза. Този ензим е отговорен за хидролизата на ацетилхолина в холинергичните синапси, което е необходимо за контрол на невротрансмисията. Продължителното действие на нехидролизиран ацетилхолин води до хиперстимулация, последвана от изтощение и нарушаване на холинергичните пътища в централната и периферната нервна система.

Острата холинергична токсичност обикновено се третира с атропин, антагонист на мускариновите холинергични рецептори, и пралидоксим, реактиватор на ацетилхолинестеразата.

Токсичността на дългосрочната експозиция на метил паратион, както е във Вашия случай, зависи от концентрацията на препарата. Изследвания с доброволци за установили, че от 1 до 22 мг/ден нямат ефект върху дейността на холинестеразата.

Хроничното вдишване на метил паратион води до редица неврологични ефекти: нарушена памет и концентрация, объркване, главоболие, раздразнителност, депресия, гадене, нарушения на съня (кошмари, сомнамбулизъм и сънливост или безсъние), речеви проблеми, замъглено зрение. Грипоподобно състояние с главоболие, слабост, умора, гадене, загуба на апетит, отпадналост също може да се появи. Вие или член от семейството Ви, който живее в апартамента, страдате ли от някои от тези симптоми?
kammy
 
Мнения: 15
Регистриран на: 29 Мар 2013, 17:01


Назад към Общи здравни теми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта