Въпреки, че хората свързват думата „марципан” с несполучливото шоколадово подобие от миналото, всъщност няма никаква прилика с истинският марципан.
Той се прави от бадеми, които се смилат на паста, заедно със захар и се получава невероятно изкушение.
Обичам често да се забърквам в сладкарски изненади, покрай тях научих и рецептата за домашен марципан, който се приготвя сравнително лесно. Най-често се използва, за да се обгърнат тортите с него, но винаги е голямо щастие за децата, когато остане.
След всички обяснения пускам и рецептата:
350гр.бадеми се накисват в гореща вода за половин час, обелват се, а след това се оставят да изсъхнат. След като са вече сухи се смилат възможно най-фино, като се смесват със 175гр. кристална захар.
След получаване на хубава паста се прави кладенче, в което се счуква едно яйце и 2 ч.л. лимонов сок.
Трябва да се получи гъста паста, която да се изсипва върху плод поръсен с 175гр. пудра захар и се меси до получаване на гладка смес. След това се увива в домакинско фолио и се поставя в хладилник (оставен на въздух подсъхва много лесно).
Понеже имам вкъщи домакинска везна, затова и давам точните грамове, но винаги може да се експериментира или „на око”.
Пожелавам ви много сладкарски приключения!