Здравейте! С наближаването на коледните празници, започва да мирише на печени ядки, канела и основно - домашна баклава!
Моето семейство изключително много уважава този сладкиш, но за съжаление тази баклава, която правя е много обикновена, въпреки че е вкусна, но е и помръзнала.
Напоследък правя баклава все по-рядко, за да не им омръзне, докато дойде Коледа.
Кажете ми за вашата интересна рецепта за домашна баклава, така че да тази Коледа да разнообразя десерта!
Аз ще напиша моята набързо, тъй като е кратка и лесна за изпълнение!
Един голям пакет кори за баница го разделям на три равни части. Върху всяка част поръсвам със счукани орехи, канела и карамфил, като преди това мажа кората с масло! След като го навия на стегнато руло го нарязвам на дебели парченца, нареждам в тавичка. Разтапям малко масло и поливам неизпечените баклавички с него, след което слагам във фурната.
Докато се пекат се прави сироп от 1 кг. захар и 750 мл. вода, заедно с 1 каф. л. лимонена киселина, който ври 15мин., след като се залее престоява един ден, а след това - да ни е сладко!