12 Дек 2013, 13:08
Здравейте! С наближаването на коледните празници, започва да мирише на печени ядки, канела и основно - домашна баклава!
Моето семейство изключително много уважава този сладкиш, но за съжаление тази баклава, която правя е много обикновена, въпреки че е вкусна, но е и помръзнала.
Напоследък правя баклава все по-рядко, за да не им омръзне, докато дойде Коледа.
Кажете ми за вашата интересна рецепта за домашна баклава, така че да тази Коледа да разнообразя десерта!
Аз ще напиша моята набързо, тъй като е кратка и лесна за изпълнение!
Един голям пакет кори за баница го разделям на три равни части. Върху всяка част поръсвам със счукани орехи, канела и карамфил, като преди това мажа кората с масло! След като го навия на стегнато руло го нарязвам на дебели парченца, нареждам в тавичка. Разтапям малко масло и поливам неизпечените баклавички с него, след което слагам във фурната.
Докато се пекат се прави сироп от 1 кг. захар и 750 мл. вода, заедно с 1 каф. л. лимонена киселина, който ври 15мин., след като се залее престоява един ден, а след това - да ни е сладко!
12 Дек 2013, 13:12
За съжаление не мога да ти помогна! Свекървата прави някаква, но не ми харесва въобще, тази изглежда в пъти по-вкусна, така че няма да питам за рецепта
29 Яну 2015, 11:31
Баклавата винаги става вкусна, едниствената тайна е да арзпределите по равно корите и да сложите орехи на не повече от 2 места, да ви е вкусно. Важен е и сиропа да е по-гъст, да не е като вода!
29 Яну 2015, 17:22
Аз много обичам баклава с шам фъстък, но не знам как се прави
04 Мар 2015, 15:05
Обожавам домашна баклава, жестока е! Макар че в много случаи купената е по-вкусна, заради хубавия сироп, в повечето случаи хората го правят много рядък.
04 Мар 2015, 17:35
Krum написа:Обожавам домашна баклава, жестока е! Макар че в много случаи купената е по-вкусна, заради хубавия сироп, в повечето случаи хората го правят много рядък.
щото ние вечно бързаме да я изядем и не изчакваме да се сготви сиропа!
04 Мар 2015, 18:23
О, това си е голяма философия, не се подлъгвайте, че е толкова лесно!

Мажат се корите, режат се, разделят се и всичко , за да не се получат навити и твърде мокри, неизпечени..
05 Мар 2015, 17:25
Malina написа:О, това си е голяма философия, не се подлъгвайте, че е толкова лесно!

Мажат се корите, режат се, разделят се и всичко , за да не се получат навити и твърде мокри, неизпечени..
Ама пък се получава много вкусно, макар че аз от магазина повече я харесвам
05 Мар 2015, 18:16
Не е много трудно, важното е да ѝ се хване цаката поне веднъж и сместта да се слага на не повече от 2-3 места
06 Мар 2015, 10:55
Аз правя една баклава с шоколад

Да си призная, става чак зверски вкусна, ама вкусна на N-та степен.