На каква възраст да сблъскаме децата със смъртта?

Как възпитаваме детето си, грижи за физическото и душевното му развитие, съвети

На каква възраст да сблъскаме децата със смъртта?

Мнениеот dejavu » 19 Дек 2013, 16:01

Преди месец майка ми почина! За децата това не трябваше да бъде шок, следователно с часове се чудих, как да съобщя най- безболезнено новината. Открих, че няма такъв начин.

Не можеш да кажеш, че човекът е изчезнал! Дори да не искаш, трябва да сблъскаш децата със смъртта! Дълго говорихме, като се опитах да бъда максимално сдържана и да не се разстройвам пред тях.

Беше много трудно и за мен, и за тях, но се справихме. Те много искаха да я видят за последно на погребението, но реших да не ги натоварвам допълнително със скръбта на роднините ни и си останаха вкъщи!

Не чувствам съвестта си чиста, мисля че все пак трябваше да я видят, тъй като бяха много привързани към нея, затова пиша тук!
Кой е най-правилният начин за сблъсък на децата със смъртта? Налагало ли се е да говорите за това с тях, те как го приемат?
Ще се радвам, ако и вие споделяте моето мнение, за да зная, че съм постъпила правилно!
dejavu

Re: На каква възраст да сблъскаме децата със смъртта?

Мнениеот draga.mihova » 19 Дек 2013, 16:05

В такава деликатна ситуация няма правилно и грешно и никой не може да ти каже, как си постъпила! Ти познаваш децата си най-добре и това, че споделяш опита си, също е добре и със сигурност ще бъде особено ползотворно!
draga.mihova

Мнениеот lussy » 20 Дек 2013, 14:47

До колкото съм чела е добре, дори да не е е сблъскало детето със смъртта, след 7 - 8 годишна възраст, ние трябва да започнем някакви намеци, затова, че пчеличките, птиците умират, но не като заспиват дълбоко, за да не предизвикваме страх от съня, например! :| Трудно е, ако бях на твое място и аз щях да постъпя по този начин!
lussy

Мнениеот Грохот » 03 Окт 2016, 16:27

Как да подготвиш дете за подобно нещо, когато самите ние сме неподготвени? Смъртта не пита на колко години си, за да я приемеш. Децата не разбират как един човек е бил тук и после го няма, пазим ги да не видят мъртвеца, за да не се уплаши от гледката. Това повече ни притеснява отколкото как ще приемат смъртта.
Грохот

Мнениеот Jully » 06 Окт 2016, 10:31

За мен е нормално детето да не вижда починал човек. В семейството ми след раждането на децата няколко наши баби починаха на доста голяма възраст- моята баба и прабаба си заминаха в рамките на 2 години. Децата разбраха какво се случва и знаят, че те са там някъде "звезди" на небето. Не съм си и помислила да ги заведа на погребението, това е твърде тежко! Но няма да забравя и как една комшийка дойде, заедно с внучето си! За мен това е крайно недопустимо, но всеки си знае, може би за тях това е начина да свикнеш да виждаш починали хора. На мен още ми е трудно да виждам мъртви хора и ме побиват тръпки, не искам да поставям децата си пред изпитание, докато са малки, в един момент няма да имат избор.
Аватар
Jully

Мнениеот dessiblond » 06 Окт 2016, 11:01

Зависи колко е голямо детето. Ако е над 10 години, то би искало да се сбогува с човека, вече е голямо, за да разбира и да преценява само дали иска да присъства на погребение или не.
dessiblond

Мнениеот Lisica » 06 Окт 2016, 12:04

dessiblond написа:Зависи колко е голямо детето. Ако е над 10 години, то би искало да се сбогува с човека, вече е голямо, за да разбира и да преценява само дали иска да присъства на погребение или не.

мноля ти се на 10 години как ще прецени, децата незнаят какво е погребение и си мислят, ч е енещо много интересно! Как на 10 години ще прецени дали иска или не иска да присъства! Ако искаш да сънува кошмари 2-3 седмици, нека да дойде, не само образа на мъртвеца, ами и всички баби и лелички, които вият там и всяват ужас... няма как да не се притесни детето, изобщо няма място на погребения поне до 16-17 години!
Аватар
Lisica

Мнениеот niya_mazova » 06 Окт 2016, 17:13

Не съм съгласна! Ние имаме някакви изкривени представи за смъртта и за погребенията като нещо страшно, едва ли не там вампири и караконджули ще срещнем. Това е естествен етап от живота и защо трябва да плашим децата и да не ги допускаме до него? Не може да се избегне. То има и възрастни хора, които отказват да ходят на погребения и им става лошо даже. Всичко е до психика. Не е въпросът дали ще отидеш на погребение, а как изживяваш и приемаш смъртта. Това е по-важно.
niya_mazova

Мнениеот Rali_hr » 10 Окт 2016, 16:00

niya_mazova написа:Не съм съгласна! Ние имаме някакви изкривени представи за смъртта и за погребенията като нещо страшно, едва ли не там вампири и караконджули ще срещнем. Това е естествен етап от живота и защо трябва да плашим децата и да не ги допускаме до него? Не може да се избегне. То има и възрастни хора, които отказват да ходят на погребения и им става лошо даже. Всичко е до психика. Не е въпросът дали ще отидеш на погребение, а как изживяваш и приемаш смъртта. Това е по-важно.

Да, бе! Ти си съгласна 10 годишното ти дете да отиде до трупа на някой ваш близък, достатъчно объркано и изплашено и да слуша как някоя бабичка нарежда и вие като обезумяла?! Аз не съм съгласна! мисля, че за всяко нещо си има време, аз не бих завела децата си на подобно мероприятие. Стига да отидат на гробищата, да видят гроба, да знаят, че роднината им е починал, но да присъстват на това виене и реване не бих ги подложила само щото ти мислиш, че видиш ли било нормално. Да нормално е, но не е нормално малки деца да преживяват ужаса на погребението! Ако за теб е приятно занимание, мисля, че си си сбъркала професията.
Аватар
Rali_hr

Мнениеот gomez123 » 11 Окт 2016, 10:00

Отдавна никой не вие и не нарежда вече на погребение, може само по селата някъде да го правят още. Сега с тези погребални агенции погребенията не са като предишните :smile: , няма от какво толкова да се стресне човек. Като малък съм ходил на погребения, но нямам спомен за тях.
gomez123

Следваща

Назад към Възпитание, грижа и съвети