09 Яну 2014, 22:40
От известно време имам непоносими афти! Излизат, както по езика, така и по устните и вътрешната страна на бузите ми!
Вярно е, че е такъв сезонът на болести и спаднал имунитет, но мисля, че не е нормално да са толкова много и да се появяват постоянно.
Старая се, дори и да ям навън, да съм с чисти ръце, така че афтите не са предизвикани от лоша хигиена! Можете ли да ме посъветвате или да предположите на какво може да се дължи големият им брой, моите идеи се изчерпаха бързо!
С какво да мажа афтите, за да не бъдат така болезнени и какво да направя, за да не се появяват повече?
Благодаря предварително!
09 Яну 2014, 22:49
Преди години бяха започнали да се появяват и при мен, уж без причина, всъщност точно по това време си смених работата и бях под непрестанен стрес, оказа се от това, иначе ползвах и Индекстол, действаше ми
05 Мар 2014, 14:26
red_eyes написа:От известно време имам непоносими афти! Излизат, както по езика, така и по устните и вътрешната страна на бузите ми!
Вярно е, че е такъв сезонът на болести и спаднал имунитет, но мисля, че не е нормално да са толкова много и да се появяват постоянно.
Старая се, дори и да ям навън, да съм с чисти ръце, така че афтите не са предизвикани от лоша хигиена! Можете ли да ме посъветвате или да предположите на какво може да се дължи големият им брой, моите идеи се изчерпаха бързо!
С какво да мажа афтите, за да не бъдат така болезнени и какво да направя, за да не се появяват повече?
Благодаря предварително!
Здравейте, red_eyes!
Причините за честа поява на афти могат да са безброй като наследственост, прием на някои храни, алергия към стоматологичен материал, някои заболявания, травма, стреса естествено. Хигиената не е причина, но естествено ако не е добра след излизане на афта може да настъпи вторично инфектиране.
Колко често се появяват афтите при вас и по колко афти едновременно имате? Възможно е да е необходимо да се пуснат някои изследвания.
С уважение,
13 Сеп 2015, 17:33
Здравейте,
!Незнам тук ли е точното място но моля за помощ!Тази година февр месец ми излезе афта,която изчезна със разни мазила,но края на март отново ме атакува,но този път беше по различно-встрани на бузите, по вътр страна на долна и горна устна,езика острани и отдолу побеля и не можех да преглъщам ,имах температура,устните ми се подуват силно и все едно са очертани със червен молив по ръбовете!Приеха ме в унг,и след терапия със антибиотик и солу медрол -урбазон нещата се оправиха,доктора ме маза всеки ден и така!Минаха 5 месеца и отново същото,пак надути устни жестоки болки не можех да преглъщам слюнката си и езика го обхванаха тези бели налепи по вътреноста на долната устна втрани по бузите и отново в болница!Правиха ми изследвания ,нищо обезпокоително,леко завищени левкоцити,пуснаха ми имунологично изследване ANA -реф ст са <1 а моят резултат е <1,0 което означава че нямам автоимунно заболяване така каза ревматолога! Пак съм на горе долу същото лечение има подобрение само езика ми още малко е поутекал и по двете му страни има леки бели меки уплътнения!Доктора казва че за него това е натрупана бактериална инфекция със отслабен имунитет ,но много се страхувам това да нее някаква лоша болест,рак на езика,гърлото слюнчестите жлези и др с две думи рак!Моля ви за мнение и носоки, ако пак се появят тези неща както му казват афтозен стоматит но незнам това лие къде да отида,на лицево челюстен хигугр ли къде ?Това рак ли е !Щ е се побъркам ,помощ!
06 Окт 2015, 13:25
Здравейте, Чиракчиева!
Доверете се на преценката и диагнозата на лекуващия Ви лекар. Те са поставени и съобразени с Вашето състояние, проведените преглед и изследвания, както и лечение.
Повече за състоянието може да прочетете тук:
Рецидивиращи афти в устната кухина МКБ K12.0Съветваме Ви да подсилите имунната си система чрез здравословно хранене и добавки за имуностимулация. Повече информация за подсилване на имунната система може да прочетете тук:
Подсилване на имунната система - имуномодулаториЛечебни методи за подсилване на имунната системаХрани и билки за силна имунна системаС уважение,
Фрамар
13 Окт 2015, 08:17
Чиракчиева написа:Здравейте,
!Незнам тук ли е точното място но моля за помощ!Тази година февр месец ми излезе афта,която изчезна със разни мазила,но края на март отново ме атакува,но този път беше по различно-встрани на бузите, по вътр страна на долна и горна устна,езика острани и отдолу побеля и не можех да преглъщам ,имах температура,устните ми се подуват силно и все едно са очертани със червен молив по ръбовете!Приеха ме в унг,и след терапия със антибиотик и солу медрол -урбазон нещата се оправиха,доктора ме маза всеки ден и така!Минаха 5 месеца и отново същото,пак надути устни жестоки болки не можех да преглъщам слюнката си и езика го обхванаха тези бели налепи по вътреноста на долната устна втрани по бузите и отново в болница!Правиха ми изследвания ,нищо обезпокоително,леко завищени левкоцити,пуснаха ми имунологично изследване ANA -реф ст са <1 а моят резултат е <1,0 което означава че нямам автоимунно заболяване така каза ревматолога! Пак съм на горе долу същото лечение има подобрение само езика ми още малко е поутекал и по двете му страни има леки бели меки уплътнения!Доктора казва че за него това е натрупана бактериална инфекция със отслабен имунитет ,но много се страхувам това да нее някаква лоша болест,рак на езика,гърлото слюнчестите жлези и др с две думи рак!Моля ви за мнение и носоки, ако пак се появят тези неща както му казват афтозен стоматит но незнам това лие къде да отида,на лицево челюстен хигугр ли къде ?Това рак ли е !Щ е се побъркам ,помощ!
Причините могат да са най различни слаб имунитет,алергични реакции,авитаминоза,страничен ефект от лекарства,болест на Бехчет,синдром на Райтер и т.н.Подобно нещо ми се е случвало и причината беше вирус,не се лекува с антибиотик и минава за около десетина дни.При теб нещата са по сериозни в смисъл такъв че не е изяснена причината може да си е нормална алергична реакция към нещо и афтите да са страничен ефект.Това е само предположение но можеш да отидеш и да се посъветваш с алерголог.
13 Дек 2015, 20:57
Не успях да намеря къде да питам. на 25 съм. Преди 5 дена махнах долен мъдрец, но на 2-рия ден ми се появи раничка под езика. Дълга, която разрасна и ми се поду езика отдолу, от друга страна и на висулката вече имам 2 афти. Та въпроса ми е, от отпаднал имуна система ли е станало това или антибиотика? Или е свързано с раната в устата от мъдреца?
Ето снимки на езика:
cukni tukcukni tuk 2Да не изкочи някой рак накрая :)
14 Дек 2015, 16:12
Възможно и афти да са, но щом са се появили толкова бързо малко ме съмнява да е най-страшното, за което си мислиш, по-добре е да се върнеш при стоматолога си, ако са афти поне ще те предпише нещо за по-бързото им възстановяване, че изглеждат доста големи
14 Дек 2015, 18:24
Според мен са афти, особено щом пиеш антибиотик е напълно нормално, ама да изчакаме да видим какво ще каже стоматологът, който отговаря тук...
15 Дек 2015, 12:17
Споко, надали е толкова сериозно, от един зъб не се умира лесно. СИгурно е възпаление и от антибиотика. :) пробиотик пиеш ли? :Р