Колко често трябва да се подменят коронките?

Колко често трябва да се подменят коронките?

Мнениеот Мади Ранчева » 23 Яну 2014, 14:48

Имам няколко умъртвени зъба, съответно изпилени и са поставени коронки върху тях!
Чувала съм много и различни мнения, за това колко често трябва да бъдат подменяни коронките, както от стоматолози така и от приятели.

Едни казват на 15, други на 10 години. Последният стоматолог, при който ходих ми каза, че е най-добре коронките да се подменят между 5 и 7 години :shock: , защото колкото и добре да са направени не могат да паснат идеално, заради това в даден момент изолацията се нарушава и започват проблемите.

Последната коронка, която ми сложиха е вече на 3 години и венеца ми започнаха да прави сериозни проблеми – отдръпва се, подува се, боли. :(

Трябва ли в такъв случай да бъде сменена или е добре да се запази колкото е възможно по-дълго, за да не се травмира венеца с постоянната подмяна на коронки? :?: :?:
Мади Ранчева

Re: Колко често трябва да се подменят коронките?

Мнениеот draga.mihova » 23 Яну 2014, 14:59

И аз имам подобен проблем, моята стоматолога ми каза, че няма проблем, просто трябва да се огранича от някои по-твърди храни като ябълки и ядки. През това време, за да се успокоят венците да се мажа с паста Парадонтакс примесена със ситна морска сол по два пъти на ден и да стоя така 5- 10мин. До сега не съм усетила облекчение, но силно се надявам, че ще дойде скоро!
Мисля, че не е най-удачният вариант да се подменят толкова често, точно поради тези причини, които си споменала и без да се махат имаме проблеми, остава и да се базикат през година :|
draga.mihova

Мнениеот mirodent » 11 Фев 2014, 20:18

Мади Ранчева написа:Имам няколко умъртвени зъба, съответно изпилени и са поставени коронки върху тях!
Чувала съм много и различни мнения, за това колко често трябва да бъдат подменяни коронките, както от стоматолози така и от приятели.

Едни казват на 15, други на 10 години. Последният стоматолог, при който ходих ми каза, че е най-добре коронките да се подменят между 5 и 7 години :shock: , защото колкото и добре да са направени не могат да паснат идеално, заради това в даден момент изолацията се нарушава и започват проблемите.

Последната коронка, която ми сложиха е вече на 3 години и венеца ми започнаха да прави сериозни проблеми – отдръпва се, подува се, боли. :(

Трябва ли в такъв случай да бъде сменена или е добре да се запази колкото е възможно по-дълго, за да не се травмира венеца с постоянната подмяна на коронки? :?: :?:

==================================================================================

Здравейте Мади Ранчева,
Да, коронките да се подменят между 5 и 7 години е ТЕОРЕТИЧЕСКА дентална постановка, която зависи от много обстоятелства - състояние на зъбите под тях, състояние на венеца и съотношението му спрямо ръба на коронката, състоянието на костта около коронката, заболявания на съседни зъби или изваждането им, което оголва носещия коронка зъб и т.н. Взимайки предвид тези обстоятелства, опитният лекар по дентална медицина ще прецени кога и дали да подмени дадена коронка, така че допитайте се за мнението му, попитайте и поне още един ортопед и тогава вземете решение за дадено действие.
Желая Ви успех в консултациите.
Д-р Куюмджиев
0888 890301
Аватар
mirodent

Мнениеот elident » 12 Май 2014, 10:09

Този срок за подмяна на коронки и мостове на 5,7 год.е в случай,че всичко е наред.И най доброто лечение и перфектни конструкции е хубаво да се подменят на 5,7 год.Но ако има др.обстоятелства,напр.пародонтоза,кървящи венци,частично разлепване на моста,окъсяване на ръба на коронките,просмукване на слюнка под коронките и др.тогава зъболекарят е този ,който преценява дали да се подмени конструкцията.Това е в компетенцията на зъболекар-ортопед и е възможно да се случи и по -рано,ако е необходимо.Д-р Еле Георгиева-0888862837-Ст.Загора
elident

Назад към Мнения и въпроси на читатели, свързани със стоматологични заболявания