Фалшивият мед захаросва ли се? Опасен ли е кристализираният мед?

Супер храни, здравословно пазаруване, качествени и полезни продукти, начин на хранене

Фалшивият мед захаросва ли се? Опасен ли е кристализираният мед?

Мнениеот lussy » 28 Фев 2014, 15:06

Всеки от нас е отварял буркан с мед и е откривал, че любимата му сладка течност се е превърнала в твърда маса. Това естествено явление, известно като кристализация, често предизвиква притеснение у потребителите, но всъщност е напълно нормален процес, който не влияе на качеството на меда.

Защо медът кристализира?
Кристализацията е естествен химичен процес, при който глюкозата в меда се отделя от водата и образува кристали. Този процес се влияе от няколко фактора:
> Съотношението между глюкоза и фруктоза в меда
> Температурата на съхранение
> Наличието на полени и други природни частици
> Ботаническият произход на меда - вижте различните видове мед<-
> Влажността на въздуха

Интересен факт е, че различните видове мед кристализират с различна скорост. Например, медът от акация кристализира по-бавно, докато медът от рапица – значително по-бързо.

Безопасност и хранителна стойност

Кристализираният мед запазва всички свои полезни свойства и хранителна стойност. Всъщност, присъствието на кристали често е признак за качествен, непреработен мед, тъй като промишлено обработеният мед рядко кристализира поради допълнителната преработка и филтрация.
Ползите от меда остават непроменени:
> Антибактериални свойства
> Високо съдържание на антиоксиданти
> Наличие на ензими и минерали
> Природни противовъзпалителни свойства

Как да съхраняваме меда правилно?
За да забавите процеса на кристализация:

> Съхранявайте меда при стайна температура (около 20-25°C)
> Дръжте го далеч от пряка слънчева светлина
> Използвайте херметически затворени съдове
> Избягвайте съхранение в хладилник

Възстановяване на течната консистенция
Ако медът ви е кристализирал, можете да го върнете в течно състояние чрез метода на водната баня:

> Поставете буркана с мед в съд с топла вода (40-45°C)
> Изчакайте докато медът започне да омеква
> Внимателно разбъркайте
> Повторете процеса при необходимост

Важно е да не загрявате меда над 45°C, тъй като високите температури могат да унищожат ценните му свойства.

Приложения на кристализирания мед
Кристализираният мед може да се използва по много начини:

> Като натурална подсладителна паста
> За приготвяне на кремообразен (разбит) мед
> Като съставка в сладкиши и десерти
> За направата на медени маски за лице

Признаци на развален мед
Въпреки че кристализацията е нормална, има няколко признака, които показват, че медът не е годен за консумация:

> Кисел или ферментирал мирис
> Необичайно силна сладост
> Образуване на мехурчета или пяна
> Промяна в цвета към много тъмен
> Странични вкусове, които не са характерни за меда

Важно е да се отбележи, че правилно съхраняваният мед може да се запази с години, дори десетилетия, без да загуби качествата си. Археолозите са откривали годен за консумация мед в древноегипетски гробници на хиляди години!

Кристализацията на меда е естествен процес, който не влияе на качеството му. Всъщност, тя може да бъде признак за чист, непреработен продукт. С правилно съхранение и обработка можете да се наслаждавате на меда във всичките му форми, независимо дали е течен или кристализирал.
-> Мед или кафява захар - кое е по-подходящо при диета?
lussy

Re: Да разпознаем истинския мед?!

Мнениеот PasDeDeux » 28 Фев 2014, 15:08

Единственото нещо, което знам за меда, е че той трябва да е захаросан :arrow: това е истинският мед, убедена съм!!!!!
PasDeDeux

Мнениеот bojik » 01 Мар 2014, 06:59

Истинския мед в зависимост от какъв цвят е събиран и колко е узрял се захаросва след 3 до 6 месеца. Събрания от пчеларя мед се държи в кутии по 25 литра. За да се налее в буркани се разтопява по определена технология, ако тя не се спазва качествата на меда се влошават. Освен това в меда от магазина по БДС може да има до 50% примеси. Ако видите буркан в който част от меда е захаросана а другата течна - захаросаната е мед, а течната примеси. Моя съвет е - купувате 1 буркан мед от пчелар, по-добре захаросан целия хомогенно, ако ви хареса продължавате да купувате от него. Захаросан мед се втечнява като буркана с мед се поставя в съд с вода загряна до 60 градуса, водата се сменя докато меда се разтопи. Ако пиете чай с мед трябва да спазвате изискванията за температура. Течния мед се познава колко е качествен по следния начин: 1.потапяте чаена лъжичка в меда, като я извадите той трябва да тече на тънка струя като конец без да се къса; 2.Вземате в лъжица или чашка мед и капвате 1 капка боя, ако има примеси или вода те се оцветяват, ако боята продължава да стои на капка - това е качествен мед. Надявам се да съм помогнал.
bojik

Натравяне с непастьоризиран мед - какъв да не купуваме?

Мнениеот niya_mazova » 31 Май 2014, 13:08

Пускаме си Дискавъри снощи и още с първото нещо ни махнаха главите – какво може да ви убие – мед или люта чушка? :?:
Вие на какво бихте заложили, както повечето предполагам на люта чушка, но не, отговорът е мед. :idea:

Независимо от това дали е пастьоризиран или не, медът се събира от различни растения. В прашецът на някои от тях, например хибискуса се съдържат токсини, които да отблъскват вредители (явно различни от пчели насекоми), съответно при пастьоризацията (какъвто е и медът, който се произвежда в промишлеността), явно се разграждат токсините до по-безвредни вещества.

Но пък при пастьоризацията и филтрацията премахва разтвореният в меда пчелен прашец и прополис, също се унищожават полезните ензими и витамини намиращи се в него. :!:
С две думи трябва да сте особено внимателни, когато хапвате непастьоризиран мед, а полза от пастьоризирания няма! :|
Всъщност пиша темата, освен информативно и за да попитам – знаете ли кои растения имат в прашеца си токсини, освен хибискуса, за да бъдем внимателни, когато купуваме мед? :roll:
niya_mazova

Re: Натравяне с непастьоризиран мед - какъв да не купуваме?

Мнениеот ramimni » 31 Май 2014, 13:15

Майка ми е прекарвала месеци само на хляб и непастьоризиран мед, поради наложена й диета, никога не се е натравяла, така че или много малко растения в България са с токсини в прашеца или просто някак са ви избудалкали :lol:
ramimni

Мнениеот Kaya » 04 Дек 2014, 15:08

У дома свекървата беше донесла един мед, когато се роди детето, взела мед, направила питка, всичко както си му е реда, обаче този мед вече 6г стои и не се е захаросал грам! :shock: Самият мед има гаден вкус, усеща се, че има разни подправки и не знам си какво. Аз съм си намерила едно място до Карлово, от където си вземам мед, но е най-добре от малко магазинче или чрез познати, в никакъв случай от голям магазин не трябва да се взема мед до този извод съм стигнала!
Ако си знаете цената, значи се е налагало да я казвате на някого.
Аватар
Kaya

Мнениеот Rali_hr » 05 Дек 2014, 14:34

В магазина е трудно да познаем кой мед е хубав, кой е лош. Така или иначе всички изглеждат еднакво и никой не би продавал захаросан. Затова си купувам само от проверени места и малки магазинчета - там медът е истински и можеш да видиш, че е захаросан :)
Аватар
Rali_hr

Мнениеот Burborino » 05 Дек 2014, 16:01

От няколко години купуваме мед от познат човек за който знаем със сигурност че прави качествен мед. И наистина е така. Но преди просто гледах винаги да купувам вече захаросал се мед.
What's it got in its nasty little pocketses, eh, my precious?
Аватар
Burborino

Мнениеот Malina » 08 Дек 2014, 17:07

Не е лесно да се намери истински мед, особено по магазините, търсете си хора от които да купувате!
Не искам просто да живея - искам първо да обичам, а между другото да живея!
Аватар
Malina

Препоръчайте ми район за екологично чист мед?

Мнениеот Nikoletta » 23 Юни 2019, 20:18

Искам да си купя пчелен мед, но да съм сигурна, че е от екологично чист район. Не искам от пчелини, разположени близо до шосета, заводи, големи градове.
Всеки пчелар си хвали неговия мед, на мен ми трябва за лекарство и не искам да рискувам. Знам, че от Добруджа не трябва да взимам, заради пръскането на пшеницата.
Препоръчаха ми от южната граница, до Царево. Но дали там е най-чистия район в България?
Сериозно съм се амбицирала, искам да намеря чист мед. Помогнете ми.
Nikoletta

Следваща

Назад към Здравословно хранене