Електронно здравно досие - какво представлява то? Използвате ли го?

Болници, лекарски кабинети, аптеки, медийни събития, безплатни прегледи и здравни кампании - полезна информация и мнения на пациенти!

Здравната каса пуска електронни здравни досиета

Мнениеот FramarModRosi » 04 Апр 2013, 10:44

След близо 10 дни електронното здравно досие вече ще бъде факт. Достъпът до него ще се осъществява на страницата на институцията, посредством персонален код за достъп или електронен подпис от 15 април, уточниха от НЗОК. Досието ще представя актуални данни за медицинското състояние на всяко здравно - осигурено лице, ще съдържа информация за преминалите прегледи, хоспитализации, както и за отпускани лекарства. Освен това се предвижда то да дава възможност за избор на джипи по електронен път. Кога обаче предвижданата опция ще бъде факт, ще стане ясно след преговори между институцията и представители на Българския лекарски съюз.
Желаещите да получат своя персонален код за достъп, трябва да го заявят във районната здравна каса, като услугата е безплатна. Уникалният код обаче ще бъде достъпен само за лица на възраст над 18 години. Информацията за непълнолетните ще бъде поместена в здравните досиета на техните родители. За да бъде тя актуална, е нужно общопрактикуващите лекари и специалисти да се отчитат ежедневно, коментираха още от НЗОК.
FramarModRosi

Re: Здравната каса пуска електронни здравни досиета

Мнениеот IVRO » 04 Апр 2013, 10:54

Похвално! Дано най-после спрат да отчитат нереализини прегледи и хоспитализации...
IVRO

Мнениеот rora » 05 Апр 2013, 13:35

Дано всичко със здравните досиета да е Ок. Нямаме нужда само от голи обещания, а от работеща здравна система. Не може да нямаш шанс да си смениш джипито, когато си пожелаеш...
rora

Мнениеот FramarModRosi » 15 Апр 2013, 12:51

От днес, 15 април, здравните досиета вече са факт. Всеки, които желае достъп трябва да подаде заявление за получаването на уникален код в офис на районните здравноосигурителни каси.
FramarModRosi

Бихте ли си направили спешно здравно досие?

Мнениеот annydance » 31 Юли 2014, 11:04

Прочетох, че и ние като европейците си имаме спешни здравни досиета, но нещо много ме озадачи!

Във спешното здравно досие има само по 13 важни показатели, което може и да е достатъчно, но при положение, че аз не съм изследвана от коя кръвна група съм, защото не ми се е налагало, не зная дали имам алергии, въпреки че предполагам такива, трябва да осигуря сума ти и документи, а те със сигурност са свързани и с финанси :idea: , за да

Друго, което ме притесни е, че до този момент може да го притежават само шофьорите на автомобили, които желаят :idea: вие бихте ли си направили спешно здравно досие? Всъщност съм скептично настроена, не мисля, че много голям процент от хората бих си направили по горните съображения - много документи, а за да си ги набавиш и пари ;)
annydance

Re: Бихте ли си направили спешно здравно досие?

Мнениеот lussy » 31 Юли 2014, 11:08

Това е доста странно, ако стане някой инцидент само водача ли ще пострада - не, нали? Т.е. всеки в джоба си трябва да има по един топ документи, ако случайно стане нещо - ужас, според мен, това е поредният опит да се съберат малко пари, точно поради причините, които ти каза
lussy

Мнениеот Sophia.G » 31 Юли 2014, 12:06

lussy написа:Това е доста странно, ако стане някой инцидент само водача ли ще пострада - не, нали? Т.е. всеки в джоба си трябва да има по един топ документи, ако случайно стане нещо - ужас, според мен, това е поредният опит да се съберат малко пари, точно поради причините, които ти каза

Като чух за идеята, много се зарадвах, би било полезно. Но не разбирам, кой сваля данните към това досие? Къде минавам преглед?
Чета, че Спешните екипи няма да имат как да се възползват от него.
"В някои случаи обаче медиците едва ли биха търсили кода за спешното здравно досие.
Ако става дума за тежка катастрофа, лекарят едва ли ще има време да се занимава с това да търси карта, да се обажда по телефони и да се ориентира.
Услугата за спешно здравно досие струва 15 лева. От Министерството на здравеопазването съобщиха, че на този етап екипите на Спешна помощ не могат да се възползват от новата идея. Следващата година държавата започва работа по въвеждане на цялостно електронно здравно досие, което ще е безплатно.
"
Така пишат в БТВ.
Което означава, че идеята малко или много е безполезна, просто мога да си напиша тези неща на един лист и да ги показвам при инцидент. Не знам дали няма да е еднакво меродавно.
Sophia.G

Re: Електронно здравно досие

Мнениеот D-r Terziev » 08 Авг 2014, 11:02

Крайно време е да го въведат, защото от тия хартии и папки ми втръсна, а те ненужно оскъпяват нещата...
D-r Terziev

Мнениеот Pipilota » 24 Фев 2015, 10:27

По принцип е много добра идея, само че ако няма кой да проверява или цялата проверка е много бавна и тромава се обезсмисля наличието на такова здравно досие. :roll:
kukuvicac
Аватар
Pipilota

Мнениеот Lollipop » 24 Фев 2015, 11:31

Не мисля че е лошо всеки човек да има подобно досие, това може да бъде само от полза, но наистина ако няма как да се разчита какъв е смисъла? А има толкова лесни начини да се следят тези информации и на бързо електронно да се взема дадената информация.
Аватар
Lollipop

ПредишнаСледваща

Назад към Здравни адреси