от Фоци » 17 Ное 2015, 16:54
Предполагам всеки знае цената на скъпите колбаси, като суджук, луканка и пастърма каква е?! Доста солена буквално около 30-ина лв. на кг и стигат до ...
Не знам на каква база се ценообразуват (това си е жив обир) при положение, че цената на месото варира от 7-12лв. кг.
Преди 2 седмици си взех 3 кг суров суджук на цена 7,5лв. кг. и 3кг. месо бут (нямаше контра филе) на същата цена и резултата е това, за около 40+лв.купих малко над 4кг. готово, вече се връзва около 10лв. на кило, а рецептата за това е проста и бърза:
Месото се нарязва (на парчета около педя дълги и 3 пръста широки,3-4 см.дебели),почиства се от жилите и се слага в морска сол за 12-15часа в гевгир да се отцеди.Гевгира трябва да е на добро растояние от дъното,за да не опира във оттеклата се вода! Реди се:морска сол,месо,морска сол,месо и така да се покрие всичко най-отгоре със сол. След определените часове, се измива от солта на течаща студена вода,подсушава се добре в кърпа и след това в домаксинска хартия и се овкусява с подправки, като се овалва в тях.
За подправки ползвах ронена чубрица, червен пипер сладък на равни части, черен пипер и лют червен на вкус…….. Пробиват се с губерка и конец се нанизват и се качат с изправени кламери за ченгелчета на простира.После на въженце да съхнат на хладно и проветриво място и ... ……Температурата не трябва да е по-висока от 7градуса С.
ДА ВИ Е СЛАДКО!
Всички подправки са дадени по-долу!
Под гивгира има съд който да събере каквото се оттече ...
Колко е голям долния съд, да не прелее?-Колкото е по-високо от дъното ,толкоз по-добре!
Предпочитам да овъргалям в смес от млени, сухи, но без сол подправки като червен и черен пипер, ронена на ситно чубрица, повечко сминдух, , бял риган, розмарин, джинджифил, може и малко кардамон, чимен /по възможност/ ,чесън на прах. Ваша си фантазия и отговорност - лют ли ще е пипера или не
Някъде има готови смеси за пастърма.Всичко по ваше желание!