Супер храни, здравословно пазаруване, качествени и полезни продукти, начин на хранене
Правила на форума
Добави отговор

Захарта - как да я заместим, зависимост, ползи и вреди

12 Юни 2013, 10:00

Кои са най - добрите заместители на захарта и как да се отървем от вредите й, без да се разделим със сладостта? Добавените захари не трябва да съставляват повече от 10 процента от енергията и калориите, които приемаме с храната. Това се равнява на около 50 грама за дамите и 70 грама за мъжете. Кои са алтернативите на захарта в готвенето...
Мед
honey.jpg
honey.jpg (26.4 KiB) Прегледано 3932 пъти
Медът е натурален сладък продукт, извлечен от нектара на цветя и грижливо преработен от работните пчелички. Медът съдържа 80 на сто натурални захари, 18 на сто вода и 2 на сто витамини, минерали, протеин и полен. Глюкозата и фруктозата съставляват 70 на сто от съдържанието на меда и балансът от двете определя дали той е прозрачен или мътен. За сравнение може да посочим, че 100 г пудра захар има 400 калории и 100 г въглехидрати, а в 100 г пчелна захар се съдържат 330 калории и 81 г въглехидрати. За разлика от захарта, медът има антибактериален ефект и се ползва като лечебен продукт още от древността.
Плодове
fruit.jpg
fruit.jpg (46.42 KiB) Прегледано 3932 пъти
Плодовете съдържат фруктоза (проста захар), витамини, минерали и фибри. За да увеличите техният прием, заместете бялата захар с плодово пюре, което да добавяте към десертите, към киселото мляко и дори към хляба, както е в рецептата за бананов хляб. Плодовите корички, които съдържат антиоксиданти пък могат да се прибавят към рецепти с месо и др.
Декстроза
Декстрозата, направена от царевица, е под форма на глюкоза, монозахарид или просто захар. Може да бъде намерена както в течна, така и в прахообразна форма. Декстрозата се смята за "добра" част от захарта. Ето защо някои атлети я използват, за да увеличат енергийните нива на мускулите си.
Стевия
stevia.jpg
stevia.jpg (13.59 KiB) Прегледано 3932 пъти
"Медната билка", по известна като стевия е билка със захарни листа". Когато я използваме като заместител на захарта, трябва да имаме предвид, че стевията подслажда по - бавно, но пък ефектът е по - дълъг. Сладостта на билката е над 30 пъти по - силна от тази на захарта, което я прави най - сладкото растение. Стевията оказва положително влияние върху кръвната захар, което я прави подходяща за хора, страдащи от диабет.
Искате ли да добавите сладост в храната си, без да се налага да прекалявате със захарта? Как я замествате?

✳️▶️Рецепти със захар във framar.bg ◀️

Re: Захарта – как да я заместим?

12 Юни 2013, 11:25

Мисля, че захарта я наричаха "бялата смърт" :roll: аз я ограничавам като кафето пия с мед, чая също или без нищо; понякога ползвам кафява захар, но за готвенето все още ползвам бяла. Тук има интересни предложения за заместители и мисля, че ще са ми от полза ;) .

Re: Захарта – как да я заместим?

12 Юни 2013, 12:33

Да, полезна тема...Чувала съм и за подсладител, който се прави от мексикански кактуси. Състои се от глюкоза и фруктоза. Сиропът е около 1.5 пъти по-сладък от захарта и има подобни параметри като тези на меда. Някой знае ли повече за него?

Re: Захарта – как да я заместим?

12 Юни 2013, 15:27

кафето пия с мед, чая също или без нищо;
и аз така. Медът е най - добрият заместител. Много го обичам, но и с него не бива да се прекалява...

Re: Захарта – как да я заместим?

13 Юни 2013, 11:36

Мисля, че захарта я наричаха "бялата смърт" :roll:
Така е! А същото важи и за солта, затова трябва да се стараем да ги избягваме

Re: Захарта – как да я заместим?

17 Юни 2013, 13:55

Откакто ми откриха диабет замених захарта и сладкишите с плодове. Преоткрих, че те не са само изключително полезни, но и вкусни.

Re: Захарта – как да я заместим?

18 Юни 2013, 09:20

Захарта стресира сърцето и влияе върху протеините, изграждащи мускулна маса, което пък намалява способността на сърдечния мускул да изпомпва кръв. Ето кое може да доведе до сърдечна недостатъчност...

Re: Захарта – как да я заместим?

21 Юни 2013, 13:43

Мисля, че захарта я наричаха "бялата смърт" :roll:
Научихте ли се да я замествате?
sugar-skulls.JPG
sugar-skulls.JPG (65.9 KiB) Прегледано 3790 пъти

Re: Захарта – как да я заместим?

02 Юли 2013, 15:22

Безспорно жените се притесняват за това как захарта влияе върху фигурата им, но повечето от тях пропускат да помислят, че тя има отрицателен ефект и върху кожата.
Според учени сладкото причинява бръчки по лицето. :!:

Re: Захарта – как да я заместим?

25 Юли 2013, 12:54

Изкуствените подсладители са също толкова вредни, колкото е и бялата захар, тъй като притъпяват реакцията на организма към сладко и човек трупа излишни килограми. Смятам, че умерената консумация на захар (бяла и кафява) е за предпочитани от разните му захарини...

✳️▶️Как да познаем истинската кафява захар? ◀️
Добави отговор
Отиди на страница: 1, 2, 3, 4, 5