Ако имате възможност да НЕ внасяте осигуровки, бихте ли го правили?

Вашите права, социална политика и законодателство. Никой от нас не е безгласна буква.

Re: Защо трябва да плащам здравни осигуровки ?

Мнениеот yani4ka » 21 Фев 2013, 23:35

Всички си мислите,че плащате много въпреки, че сте осигурени. Ще ви дам личен пример и вие преценете.
Мъжът ми нямаше здравни осигуровки. Само да мине, на частно в държавна болница, на преглед му струваше 40 лева, още толкова за изследвания и 1 600 лв. за 4-дневнва клинична пътека, за да му направят биопсия. Лечението му продължава 6 м. и струва в най-добрия случай 18 хил.лв., ако не даде резултат се провежда още 6 м.. Ако имаше здравни права щеше да му струва 2.5 лв. при доктора, 2.5 лв. за изследванията и безплатно лечение от здравната каса. Според вас струва ли си всичко това за 16.80 лв. на месец.
yani4ka

Мнениеот geriva » 22 Фев 2013, 10:04

Разбира се, че има смисъл да се плащат здравни осигуровки. Авторката на темата по-скоро има предвид, че личните лекари имат сериозно ограничение на талоните за специалист и това ни принуждава да посещаваме частни кабинети.
Има и друго-всеки знае какво внимание ти обръщат при платен прием и какво, ако си по Здравна каса.
Въпреки недостатъците на системата, моето мнение е, всеки трябва да бъде здравно осигурен, защото както е дала пример Яничка- при едно по-сериозно заболяване това ти гарантира почти безплатно лечение.
geriva

Мнениеот alex » 22 Фев 2013, 10:20

И според мен не е добре обмислена здравната система. Аз съм имала случай да искат да ме държат с детето в болница, макар, че е излекувано, само защото по тази пътека трябва да се лежи еди колко си дни. За да вземат те парите, аз и детето трябва да се тормозим, защото условията и грижите в болниците не са от най-прекрасните.

Освен не искам, за да ида на специалист да чакам първо 2 часа при личния лекар, за да ми даде направление, после още 1 месец за специалиста и то направлението ми изтекло. По-добре да отида и да си платя и да знам, че ще стане тогава, когато имам нужда.

А здравните осигуровки изобщо не са толкова малко, колкото ни се струва. Ако си ги събираме всеки месец вместо да ни ги прибира държавата, ще си имаме добра сума в случай на нужда.
alex

Мнениеот Archer » 22 Фев 2013, 12:10

Здравните осигуровки са необходимост, но нещо в системата трябва да се промени
Archer

Мнениеот yani4ka » 22 Фев 2013, 15:43

Ако всички си плащаме здравните осигуровки и не се краде ще има пари за добра апаратура и специалистите няма да бягат от България. Тогава няма да се налага да ходим в чужбина за разни процедури, за които нямаме апаратура. Но имам предвид да не се краде не само от висше стоящи, но и от самите лекари, защото е обществена тайна, че се изписват какви ли не процедури, които реално не се правят на пациентите, за да се вземат парите е от клиничната пътека. Дори на чичо ми му бяха писали в амбулаторния лист, че му е направена операция за хемороиди, която действително не му е правена. Като отиде на консултация при друг специалист му казаха, че му е била извършена такава операция. Това е безобразие!
yani4ka

Мнениеот geriva » 23 Фев 2013, 02:04

Изобщо не знам какво да кажа :(
Сега ще пусна тема за недостатъците и куриозите в здравната ни система, ако искате заповядайте да коментираме там.
geriva

Re: Здравните осигуровки

Мнениеот yani4ka » 23 Фев 2013, 23:13

Процента на здравната осигуровка е 8% от заплата ни. Всеки може да си изчисли колко му одържа държавата. Защо всички се хващат само за здравната осигуровка. Ако си погледнете фиша от заплатата ще видите, че се одържа за какво ли не - ДЗПО и т.н.. Ами какво ще кажете за 10% плосък данък. Като си изкарате всичко, което ви одържат върху останалата сума се налага плоския данък. А не забравяйте, че одръжките се разделят 60:40 работодател спрямо работник.
yani4ka

Мнениеот ninars » 27 Фев 2013, 16:49

Нямам идея защо трябва да плащаме здравни осигуровки...
Сега ще пусна тема за недостатъците и куриозите в здравната ни система, ако искате заповядайте да коментираме там.

Къде пусна темата. Предполагам, че доста потребители ще се включат...за съжаление недостатъци в здравната система не ни липсват
ninars

Мнениеот geriva » 27 Фев 2013, 17:35

Заповядай:
topic-t5294.html#p36977
Темата не е никак активна, очаквах повече коментари.
Аз лично искам да плащам здравни осигуровки, но искам и да получавам адекватно лечение.
geriva

Мнениеот BRI » 27 Мар 2013, 12:42

Явно в България винаги ще плащаме 2 пъти за едно и също нещо, че ако може и повече, такъв е редът от векове и за векове..Веднъж ще си платим здравни осигуровки, после ако се наложи преглед или престои в болницата...Недай Боже да се разболееш!
BRI

ПредишнаСледваща

Назад към Социални дейности