Добави отговор

Главоболие - лекувайте с билки

06 Дек 2011, 13:46

Всеки се е сблъсквал с неприятното усещане на пулсираща и силна болка в главата. Понякога е толкова силна, че ти иде да се гръмнеш! Но не винаги е удачно да посягаме към хапчетата за глава, но има и друг начин - с билки!
Предлагам ви няколко билки, с които успешно можете да преборите главоболието:

vratiga.jpg
vratiga.jpg (8.35 KiB) Прегледано 6935 пъти
Моминска вратига- прилага се в случаите на хронично главоболие.
Можете да приемате тинктура от билката или да консумирате пресни листа, ако разполагате или можете да се снабдите с такива. При лечение с тинктура, тя се консумира по три пъти на ден, като пет капки от нея се разтварят в малко количество вода. Приема се след хранене.
pasiflora.jpg
pasiflora.jpg (12.07 KiB) Прегледано 6935 пъти
Главоболието се лекува и с помощта на тинктура от пасифлора. Народната медицина предвижда и приготвянето на билкова комбинация от пасифлора, ранилист или розмарин, към които се прибавя брястолистно орехче.

valeriana.jpg
valeriana.jpg (12.09 KiB) Прегледано 6935 пъти
Ако главоболието е в резултат на пренапрежение, то успешно се облекчава с помощта на чаша чай или тинктура от валериана. Същият ефект има и коренът от червена калина.

Ако причината за главоболието е стрес, лекувайте го с чай от лайка или такъв, приготвен от върбинка, див овес или съсънка – сушена.

Re: Главоболие - лекувайте с билки

13 Дек 2011, 16:48

Много интересна тема и много пълна информация. Поради натовареността ми през деня почти винаги се прибирам с главоболие, ще пробвам някои от гореспоменатите идеи!

Re: Главоболие - пулсираща болка в слепоочията

05 Яну 2012, 21:06

Margo написа:Вече цяла седмица се прибирам от работа с ужасна пулсираща болка в слепоочията. Не е от недоспиване тъй като сутрин се събуждам свежа и бодра още преди да ми звънне алармата. На какво може да се дължи това пусто главоболие??? Пия хапчета и пак боли! Ох кажете ми какво да правя!?

Главоболието може да се дължи на хронична преумора, както и на натрупване на прекомерен стрес в ежедневието. Много често срещани са неврозите и психическата преумора, които провокират главоболие.
Разреждането на стресът в ежедневието, подобряване качеството на почивката и редуването и с умствен и физически труд дава бързи резултати.
Натрупването на високо ниво на стрес води в 100% от случаите до психосоматика, която е различна за всеки сппоред "слабото му място". Вашето слабо място вероятно е главоболието.
Здравословният начин на живот подобрява съпротивителните сили на тялото. А той освен здравословно хранене, активно движение- спортуване/физическо натоварване, здравословен сън, редуване на труд и активна почивка, забавление е и правилно разпределение на времето за различните дейности в ежедневието ни. Управлението на времето и на преоритетите в живота ни са най-важни за качеството на живота, който водим. Както и за физическите оплаквания и неразположениято, от които страдаме.

11 Яну 2012, 15:40

Margo написа:Вече цяла седмица се прибирам от работа с ужасна пулсираща болка в слепоочията. Не е от недоспиване тъй като сутрин се събуждам свежа и бодра още преди да ми звънне алармата. На какво може да се дължи това пусто главоболие??? Пия хапчета и пак боли! Ох кажете ми какво да правя!?

На мен в такива случаи ми помага разходка на чист въздух. 20-30 минути в парка са достатъчни, за да се почувствам нов човек :D Ако е съвсем нетърпимо, комбинирам с един ацефеин.

Профилактично се опитвам да ставам от компютъра за пет минути на всеки час и да излизам на открито през обедната почивка, ако времето го позволява. Освен това пия много вода и не чакам да прегладнея, за да хапна нещо. Дано тази "рецепта" да е от полза и за вас!

18 Яну 2012, 00:07

vaksina написа:

Ако наистина е постоянно трябва да се консултираш със специалист,постоянното главоболие е добра причина да отидеш на лекар :D ,когато ме боли глава вземам Нурофен и ми помага но това се случва рядко.

Това не е приятно, но е хубаво да се консултираш със специалист особено когато не минава след прием на хапче!Може и синозит да имате.
Аз страдам от главоболие често, но повечето пъти минава с приема на два беналгина или аналгина , но два пъти съм ходила и при специалист защото в продъжение на 5дена не ми помагаха хапчетата много е неприятно цялата глава ме болеше не мога да спя даже, оказа се че имам мигренозни пристъпи и стеснени кръвоносно съдове а това не е хубаво, за това моя съвет е да не се самолекувате!

18 Яну 2012, 11:19

Най-кошмарното ми главоболие е по време на цикъл.Толкова силно ме боли глава, чак ми се гади.Тогава нито разходки помагат, нито хапове, докато не мине кошмара на всяка жена си страдам.:(

30 Яну 2012, 10:42

Главоболието е в резултата на редица функционални или органични заболявания. Главоболието може да е и в израз на редица вътрешни болести.
Нерядко обаче то е и симптом на инфекциозни заболявания : грип, пневмония, катари на горните дихателни пътища. Главоболието в тези случай предхожда повишаването на температурата.
Симптоми на главоболие
Главоболието при острите дихателни инфекции е локализирано в челото или слепоочията, налице е силна болка, съпроводена с гадене и повръщане.Някои остри и хронични отравяния с алкохол, олово, въглероден двуокис, лекарства - могат също така да протекат със силно главоболие.Главоболието е първия симптом при:
Бъбречна недостатъчност
Подагра
Захарна болест/диабет/
При посочените страдания, то е тъпо и пристягащо, но може да е пристъпно и много силно.
Тогава то наподобява мигрена - локализира се в едната част на главата и е придружено с повръщане, както и зрителни смущения.
При жлъчнокаменна болест може също така да се наблюдава остро главоболие.Тогава говорим за жлъчна мигрена.
Високото кръвно налягане, известно като хипертония също може да предизвика главоболие.Болката се намира в тилната област на главата. То се проявява като натиск и стягане и е съпроводено с чувство на замайване.При хипертония, главоболието се засилва нощем.
Известно е и атеросклеротичното главоболие. То е с тъп характер, обхваща темето и се засилва в легнало положение. Хората с този тип главоболие не трябва да спят на ниска възглавница.
Когато кръвоснабдяването на мозъка е нарушено,тогава има тъпо главоболие, което също така се засилва в легнало положение.
При анемия главоболието се повлиява много трудно. С главоболие могат да протичат и чисто физиологични неразположения, както менструация и бременност.
Лекарите знаят,че при упорито главоболие се правят изследвания на кръв, урина, синуси, зрение,сърдечно-съдова система, няколкократно контролиране на кръвното налягане.
При липса на оплаквания от този характер да се насочи вниманието към невролог и психиатър. Човек трябва да обърне сериозно внимание на главоболието, макар всички да смятаме, че то идва и си отива...

30 Яну 2012, 12:12

Най-тежкото главоболие е след прекарана тежка вечер. Ей няма спасение от тези мъки, какво ли не съм пробвал много трудно минава, някой има ли съвети за това специфично главоболие????

Re: Главоболие - лекувайте с билки

22 Фев 2012, 13:15

Мисля, че е излишно да повтарям колко причини може да се крият зад главоболието, предлагам няколко начина да се избавим от неприятната болка в главата, която може да съсипе и най-хубавия ни ден!

- страдащите от болки в главата трябва да носят на врата си, без да я махат огърлица от натурален жълт кехлибар
- Можете да опитате със силен билков чай, топла вана преди лягане или яжте свежи ябълки и да се приема анасоново масло.
- Много честа причина за главоболието може да бъде някаква неправилна диета или приемането на тлъсто месо. В такъв случай опитайте да не ядете три дена поне за да се очисти организма от токсините и да се освободите от неприятното главоболие.

Клъстърно главоболие - главоболието на самоубийците

22 Фев 2012, 16:22

Мнозина от вас сигурно са чували за така нареченото клъстърно или главоболието на самоубийците.
Болката от него не може да се сравни с нищо друго познато на човека. На какво се дължи и пълно излекуване от тези мъки още не е известно на медицината.

В един научнопопулярен филм споменаха, че засягало 1 на 1000 души което не е кой знае колко рядко. Любопитно ми е дали познавате такива хора в България и как се справят с този проблем тук в България?
Добави отговор
Отиди на страница: 1, 2, 3, 4, 5