Безопасността в интернет пресилена тема ли е според вас?

Как възпитаваме детето си, грижи за физическото и душевното му развитие, съвети

Безопасността в интернет пресилена тема ли е според вас?

Мнениеот rabotnata pchela » 19 Юни 2017, 19:22

Днес имах малък спор с родителите в училище на тема безопасността в интернет. Според тях мен ме е напекло слънцето и съм прекалила с филмите, защото поисках там където се качват снимките на децата, да бъде направено само за приятели, а не да е обществен. :roll: Според всички, които се включиха, няма причини за притеснения, някои явно разбраха, че не искам да има снимки, което не е така. :roll:
Все пак темата, която най-много ме вълнува е, дали има защо да се притесняваме в интернет, вие как мислите? Има ли защо да се страхуваме от обществените профили, от лесния достъп до децата ни, или това са измислици за опасността в интернер? Дали прекалявам?
Аватар
rabotnata pchela
 
Мнения: 4426
Регистриран на: 24 Ное 2014, 11:53

Re: Безопасността в интернет пресилена тема ли е според вас?

Мнениеот Snejna » 20 Юни 2017, 09:27

Въпрос на интелигентност е снимките да бъдат ограничени. Явно не се говори достатъчно за опасността в инетнер, и отгоре на всичкото, тези родители един ден ще възпитават децата си, че трябва да се пазят в мрежата... явно няма да го направят, после само да не реват..
Аватар
Snejna
 
Мнения: 2516
Регистриран на: 19 Ное 2014, 16:41

Re: Безопасността в интернет пресилена тема ли е според вас?

Мнениеот Mon_ton » 20 Юни 2017, 09:38

Мисля, че си постъпила добре, все пак това са лични снимки, не може само защото имаме достъп до интернет ей така да се разпространяват. В Англия е забранено да снимаш чуждо дете, дори може да те съдят за това, ако снимката е любителска и на нея има дете, дали ще снимаш себе си или пейзаж, има ли дете, може да си отнесеш един съд. Но разбира се, хората по-света са по-глупави от нас. Това са хора, които не са наясно със света около тях... :cussingblack: По-добре е да не се занимаваш с тях, поискай детето ти да не участва в снимките и не се занимавай повече с тях... като не искат малко да направят за безопасността на децата си .. техен избор. Това е като да знаеш, че 1 от 5-ма в стаята има спин и да приспиш с 4 от тях.. горе долу и те това правят.
Аватар
Mon_ton
 
Мнения: 2647
Регистриран на: 24 Ное 2014, 15:54

Re: Безопасността в интернет пресилена тема ли е според вас?

Мнениеот dinkog » 20 Юни 2017, 10:39

Проблемът тук за мен е, че всеки родител има право да прави със снимките на детето си каквото поиска, само че в случая не родителя прави нещото. Добре е че си казала, че си против. А това, че тези другите нямат елементарни познания е техен проблем.. ти си направила добро не само за своето дете, но и за техните.
Аватар
dinkog
 
Мнения: 604
Регистриран на: 21 Мар 2015, 11:37

Re: Безопасността в интернет пресилена тема ли е според вас?

Мнениеот Monika_Spasova » 20 Юни 2017, 11:20

Не е пресилена тема, даже е нещо много сериозно, в интернет има много лесен достъп до нас, до децата ни. Повечето момичета получават много интимни забележки, много голи снимки, подмятания, че и тормоз. Всеки трябва да мисли повече каква информация дава за себе си в интернет. Има дълъг списък с това, какво е позволено и какво не...
Аватар
Monika_Spasova
 
Мнения: 1975
Регистриран на: 07 Апр 2015, 11:32

Re: Безопасността в интернет пресилена тема ли е според вас?

Мнениеот La_bomba » 20 Юни 2017, 14:34

Аз пък съм на обратното мнение, не е чак толкова страшно, винаги си обезопасен у дома и можеш да блокираш нежеланиет послания, излишно се тревожиш
La_bomba
 
Мнения: 126
Регистриран на: 28 Мар 2017, 10:23

Re: Безопасността в интернет пресилена тема ли е според вас?

Мнениеот kauda » 20 Юни 2017, 14:45

Аз като знам какви съобщения съм получавала само на база профилната си снимка, не ми се и помисля какво би било, ако профила ми е обществен...Опасността си я има и както сте казали останалото е интелект. Пращам някои от най-разпространените правила насоченикъм децата:
1. Никога не давай лична информация на никого- като адрес, парола, мейл, училище.
2. Не изпращай лични снимки на никого.
3. Никога не ходи на среща с човек, с който си се запознал в интернет, само след изричното съгласие и знание на родителите ти, нека срещата е на обществено място.
4. Никога не отваряй съобщения, които са заплашителни или обидни
5. Не отваряй писма в мейла си от непознати
6. Не се представяй за друг в интернет
7. Не приемай нищо, което ти предлагат безплатно, било то и някакъв семинар или среща, обучение или каквото и да е било друго.
Още много правила за сърфирането в интернет може да се прочете вкнигата "интернет безопасност" на Александър Ненов.
Аватар
kauda
 
Мнения: 1619
Регистриран на: 23 Мар 2015, 10:45

Re: Безопасността в интернет пресилена тема ли е според вас?

Мнениеот Jully » 21 Юни 2017, 09:19

По закон не е позволено никой да снима лица под 18г. възраст без съгласието на родителите. Тази практика, в която вие позволявате на учителя да снима детето, а в същото време различни родители споделят и разпространяват снимките. Ето те вече нямат право да го правят без вашето съгласие. Затова е добре да се обсъди въпросът със снимките и да се вземе конкретно решение. Лошото е, че явно във вашия клас това няма да се случи, родителите нямат притеснения и никаква интернет култура.
Аватар
Jully
 
Мнения: 1380
Регистриран на: 30 Апр 2015, 09:36

Re: Безопасността в интернет пресилена тема ли е според вас?

Мнениеот rabotnata pchela » 21 Юни 2017, 15:06

Прави сте, то и аз съм на това мнение. Добре е да се внимава и да сме нащрек. интернет дава такъв голям достъп, не е само с препичането и с филмите. Трябва повече внимание и организираност, но кой ли го прави. дано тези родители не съжаляват един ден.
Аватар
rabotnata pchela
 
Мнения: 4426
Регистриран на: 24 Ное 2014, 11:53

Re: Безопасността в интернет пресилена тема ли е според вас?

Мнениеот Jolene » 22 Юни 2017, 10:43

Аз нямам големи притеснения, свеждат се до там тревогите ми, че да не отварям писма от непознати в пощата си, нито да отговарям на съобщения във фейсбук, които не ме интересуват. Добре е, че вече има опция да прочетеш и да приемеш или откажеш, по този начин си решаваш проблема, без отсрещния човек да знае, че си предприел действия. Не се тревожа за снимки в интернет, които се публикуват. Мисля, че въпреки че има имена, достатъчно много хора има, за да не се загубят из потока от информация.
Jolene
 
Мнения: 134
Регистриран на: 30 Апр 2017, 07:59

Следваща

Назад към Възпитание, грижа и съвети

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта