Гълъби - породи, отглеждане и съвети

Ако можеха да говорят, но не могат, затова нека поговорим вместо тях. Споделетe всичко за вашите домашни любимци - типични или екзотични.
Онлайн консултация с д-р Искрен Станилов и д-р Деница Русева

Гълъби - породи, отглеждане и съвети

Мнениеот Forman » 13 Дек 2011, 11:44

Произход и история на гълъбите:

Първите сведения за съществуването на гълъбите датира от 3000 години пр. Христа, археолозите са открили останки на гълъби в Месопотамия . За древните народи белият гълъб е считан за чудо, поради което е бил много почитан и дори се е считал за свещен.
Ролята на гълъба в живота на човека е тясно свързан като се започне от неговото обожествяване и се стигне до ролята му на пощальон, домашен любимец, храна за хората и дори герой от войната. За първи път гълъбът се споменава в Стария завет, в историята за Ной. След потопа Ной е изпратил врана и гълъб да видят какво е положението на земята. Гълъбът се връща с маслинова клонка в човката и така Ной разбира, че земята вече е започнала да изсъхва и потопът е преминал. От там гълъбът е и символ на мира.
По–късно, вече в Новия завет, гълъбът е споменат при кръщенето на Исус Христос, където птицата се спуска над него като Светия Дух.
Изпражненията на гълъба е ценен ресурс използван за производството на високо ценени торове с по-мощни качества от оборските торове.
През Първата и Втората световна война гълъбът е спасил хиляди хора, като е предавал съобщения през вражеските линии.Най-голямата мрежа за комуникации чрез гълъбите е създадена в Сирия и Персия около 5 век пр. Хр. През 12 век сл. Хр. пощенският гълъб е бил единственото средство за комуникация в Багдад, Сирия и Египет.
През римската епоха гълъбите са използвани за предаване на резултатите от спортните събития по време на Олимпийските игри.
Френското и британското правителство издигат на почит пощенският гълъб, заради уменията му да предава информация по време на военни действия.
Невероятно, но факт - последната станция на пощенски гълъби е била закрита в Индия през 2004 година с мотото „Пенсия за гълъбите за мирния им живот “.

Любопитни факти за гълъба:

Защо гълъбите клатят главите си, докато ходят ?

Очите на гълъба са разположени странично на главата му, за разлика от хората и много други животни. Гълъбите виждат много по-добре неподвижни предмети, но когато нещо или някой се движи, им е нужна помощ, за да се фокусират. С всяка крачка, която правят, те движат и главата си. Това им помага за по-добро възприятие и ориентиране.
Рекордът, който е поставил пощенски гълъб, е бил през 1896 година - 125 км/ч .

Гълъбите като средство за забогатяване

Фамилията Ротшилд става известна през 1800 година с трупане на огромно богатство от създаване на мрежа от пощенски гълъби. По това време в Европа пощенските гълъби били използвани за комуникация. Разширявайки мрежата от пощенски гълъби, семейство Ротшилд бързо забогатяват, защото интересът към тази птица растял все повече. Богатството им се е запазило и до днес, въпреки че гълъбите вече не се използват за комуникация.

Най -популярните породи гълъби:

Фенерлии ( Паунови гълъби)

изтеглен файл.jpg
изтеглен файл.jpg (4.34 KiB) Прегледано 9976 пъти


Една от най-старите раси гълъби пренесена през 16 в. от Индия в Европа и през 1650 в Германия.
Фенерлиите или още както ги наричат Пауновите гълъби , спадат към декоративните породи. Те са със средна по големина тяло, главата е не много голяма, шията - дълга, леко обърната назад.
Човката е средно голяма и светла. Очите са черни или червени, но с бял клепач. Опашното ветрило наброява от 28 до 44 пера, докато при други породи са 12-16.
Срещат се в различни цветове -бели, черни, кафяви.
Тази порода е получила наименованието си от вида на опашката, която е разперена като ветрило подобно на опашката на пауна. Походката им е красива, но не летят добре. Отглеждането им най-добре да бъде отделно то други породи тъй като опашката им са дълги и разперени и оплождането се затруднява. Снасят яйца и мътят търпеливо, след това изхранват малките си грижливо.

Пощенски гълъб

post_dove.jpeg
post_dove.jpeg (9.91 KiB) Прегледано 9974 пъти


Това са гълъби тясно специализирани птици за продължително летене на стотици километри, с отлична ориентация и силно развита мускулатура те летят със скорост до 80 км/час и в някои страни и до днес използват като бързи пощальони, които пуснати на отдалечени места бързо отиват до дома си.

Кариери (английски бегачи).

кариери.jpeg
кариери.jpeg (4.66 KiB) Прегледано 9974 пъти


Създадени в Англия чрез кръстоска на старите пощенски гълаби с диви гълъби и гълъби чайки. Имат среден ръст. Отличават се най-вече с восковицага (гъбата) около ноздрите, която е голяма и има малки гъбички. Гъбичките се срещал и по клепачите на очите, Оперението им е различно обшарено черно, кафяво, сребристо сиво тъмносиво и др. Имат изключително добри летателни способности, като летят бързо И преодоляват големи разстояния след добра тренировка. Разновидност на породата са т. нар. канадски кариери.


Дракони

dragon_dove.jpeg
dragon_dove.jpeg (7.33 KiB) Прегледано 9974 пъти


Породата е създадена през VII в след кръстоска на английски кариери с руски турмани. Имат едро телосложение, къса дебела човка. Клепачите и восковицата са грубо напластени с гъбички, които им пречат да виждат храната. Оперението им е черно или тъмносиво на цвят. Изключително добри летци са след добра подготовка.

Белгийски пощенци

belgium_dove.jpeg
belgium_dove.jpeg (7.04 KiB) Прегледано 9974 пъти


Стара белгийска порода гълъби с едро телосложение. Основният им цвят е светлосив, кафяв, светло и тъмножълт, като на шията е по-тъмно обагрен, а на крилете има по две успоредни потъмни ивици. Отлични летци са и прелитат големи разстояния.

Московски пощенци

московски.jpeg
московски.jpeg (5.53 KiB) Прегледано 9974 пъти


Стара руска порода, отличаваща се с красиво телосложение, но не с особено изявени летателни качества. Оперението им е бяло, сребристо сиво, тъмносиво или многоцветно. Много красиви и ефектни са белите, „пръскани“ с черни капки, наречени тигрови гълъби.

Гълъби-чайки

чайки.jpeg
чайки.jpeg (9.9 KiB) Прегледано 9974 пъти


Стара френска порода с дребен ръст и големи изпъкнали очи. На гърдите си имат голяма риза. Срещат се качулати и некачулати. Човката им е много къса, което затруднява изхранването на малките, поради което яйцата им се подлагат на гълъби от други породи. Оперението им е едноцветно — бяло, сребристо сиво, тъмносиво, светлокафяво, тъмнокафяво и др. Отличителна черта на тази порода са изключителните им летателни качества и отлична ориентация.

Спортни породи гълъби

Спортните гълъби се отглеждат заради специализирания им летеж, с елементи на „висш пилотаж“ и игра във въздуха. От тази група по-известни са следните породи

Донеци (арапи, играчи, преметачи)

преметачи.jpeg
преметачи.jpeg (6.65 KiB) Прегледано 9974 пъти


Имат средно на големина тяло. Очите са светли с бели клепачи, които контрастират на лъскаво черния цвят на оперението. Не са от най-добрите летци.

[b]Акмани (черно бели)[/b]

акмани.jpeg
акмани.jpeg (8.16 KiB) Прегледано 9974 пъти


Местна порода гълъби, получени от кръстосването на бели гълъби с черни (донеци). Имат средно голямо тяло със светли очи и бели клепачи. Оперението е двуцветно обагрено — отгоре (гърбът) е черно, а отдолу (коремът) е бяло, а гърдите и опашката са черни. Отпред под очите и човката има бяла препаска. Летателните им качества при системна тренировка са добри.
Герданлии. Местна тракийска порода гълъби, които са с черно оперение и бяло петно на гърдите или бял „гердан“ около шията. Човката им е черна. Имат дълга шия. Опашката им е различно оцветена (бяла, черна или шарена). Срещат се и в червена и жълта окраска. Имат добри летателни способности.

Герданлии

герданлии.jpeg
герданлии.jpeg (9.94 KiB) Прегледано 9974 пъти


Местна тракийска порода гълъби, които са с черно оперение и бяло петно на гърдите или бял „гердан“ около шията. Човката им е черна. Имат дълга шия. Опашката им е различно оцветена (бяла, черна или шарена). Срещат се и в червена и жълта окраска. Имат добри летателни способности.

Ако и вие сте фен на гълъбовъдството споделете всичко за вашата любима порода!
Аватар
Forman
 
Мнения: 199
Регистриран на: 16 Ное 2011, 09:46

Re: Гълъби - породи, отглеждане и съвети

Мнениеот Memento » 07 Фев 2012, 10:24

Като бях по-малък беше модерно да се гледат гълъби на таванските помещения по блоковете сега не знам дали е толкова популярно?
Аватар
Memento
 
Мнения: 700
Регистриран на: 11 Яну 2012, 11:13

Re: Гълъби - породи, отглеждане и съвети

Мнениеот southern_sun » 07 Фев 2012, 10:47

Memento написа:Като бях по-малък беше модерно да се гледат гълъби на таванските помещения по блоковете сега не знам дали е толкова популярно?

И какви породи отглеждаше?
southern_sun
 
Мнения: 1182
Регистриран на: 31 Мар 2011, 21:36

Re: Гълъби - породи, отглеждане и съвети

Мнениеот Memento » 07 Фев 2012, 12:15

southernsun написа:
Memento написа:Като бях по-малък беше модерно да се гледат гълъби на таванските помещения по блоковете сега не знам дали е толкова популярно?

И какви породи отглеждаше?


Лично нямам голям опит в отглеждането но фенерите бяха най-разпространени, доста мръсотийка оставяха и съседите винаги недоволстват :)
Аватар
Memento
 
Мнения: 700
Регистриран на: 11 Яну 2012, 11:13

Re: Гълъби - породи, отглеждане и съвети

Мнениеот southern_sun » 07 Фев 2012, 12:29

Memento написа:
southernsun написа:
Memento написа:Като бях по-малък беше модерно да се гледат гълъби на таванските помещения по блоковете сега не знам дали е толкова популярно?

И какви породи отглеждаше?


Лично нямам голям опит в отглеждането но фенерите бяха най-разпространени, доста мръсотийка оставяха и съседите винаги недоволстват :)

Предполагам, че имаш предвид породата Фенерлии. Това са едни от най-красиво летящите гълъби, но искам да те уверя, че всички гълъби оставят достатъчно мръсотийки торта, която отделят много силна и може да се използва в градинарството, но трябва да се разрежда с вода или пръст.
southern_sun
 
Мнения: 1182
Регистриран на: 31 Мар 2011, 21:36

Re: Гълъби - породи, отглеждане и съвети

Мнениеот LaCoquine » 22 Апр 2015, 15:47

terrystrickl написа:Произход и история на гълъбите: Първите сведения за съществуването на гълъбите датира от 3000 години пр. Христа, археолозите са ...

Интересна информация, разкажи ни повече :)
LaCoquine
 
Мнения: 291
Регистриран на: 10 Юли 2014, 14:58


Назад към Ветеринарна медицина

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта