Кога започнахте да говорите с детето за секса?

Как възпитаваме детето си, грижи за физическото и душевното му развитие, съвети

Кога започнахте да говорите с детето за секса?

Мнениеот Валерия М » 22 Фев 2019, 10:59

Все си мислех, че е рано да подхващаме такива теми, обаче нашето момче ни застреля снощи с въпроса "Мамо, какво точно е секс, защото един съученик каза, че бил правил?" :shock:
То е ясно, че въпросният съученик се е хвалил и е съчинявал сценарий след сценарий, ама просто вече разбрахме, че сексуалната тема в училище вече се обсъжда. Синът ни е във втори клас, мислех че поне още 2-3 години ще минат, преди да го развълнува подобен въпрос. Уви, започна се :mrgreen:
По мое време това сравнително рядко се обсъждаше с родителите, а и интересът ми се появи в съвсем друга възраст - някъде около 14-15 години.
Как да простъпя, за да мога хем да задоволя любопитството му, хем пък да не прекаля с "информирането"? Вашите деца кога проявиха интерес към темата?
Валерия М
 
Мнения: 75
Регистриран на: 07 Дек 2018, 10:13

Re: Кога започнахте да говорите с детето на тема "секс"?

Мнениеот Valya T » 22 Фев 2019, 11:16

Според мен най-добре обсъдете нещата спокойно. Сигурно е трудно да се направи, но мисля, че да се прекършва любопитството е по-кофти, отколкото да му се обясни.
Бях чела някъде, че според сексолозите децата, чиито родители са говорили с тях откровено и без притеснения за секса, започват сексуалния си живот по-късно и са по-отговорни и предпазливи, когато вече го имат. Звучи ми напълно обосновано.
Аз също не съм имала възможността да обсъждам сексуални теми с родителите си. Бяха твърде заети за това. Четях някои книги, другото – от приятели, но не мисля, че е най-добрия начин.
Valya T
 
Мнения: 45
Регистриран на: 20 Фев 2019, 11:54

Re: Кога започнахте да говорите с детето на тема "секс"?

Мнениеот Lana » 22 Фев 2019, 11:24

Аз доста от нещата научих от по-голямата си сестра. Така ми беше много лесно, защото пак е близък човек, но не се чувствах неловко.
Пак покрай съученици тръгна интереса ми, явно често така се получава.
Важното е да не е монолог, а диалог. Като попита детето, да му се отговори конкретно, без дъъълги излияния. Така губят интерес. Кратко, точно и ясно. И най-добре то самото да определя какво иска да знае.
Аватар
Lana
 
Мнения: 80
Регистриран на: 04 Дек 2018, 15:04

Re: Кога започнахте да говорите с детето на тема "секс"?

Мнениеот Ilona » 22 Фев 2019, 11:56

Предвид факта, че в училище няма предмет Сексуално здраве или нещо такова, е по-добре да се обсъждат нещата вкъщи. Сигурно и заради липсата на информираност, България е на едно от челните места в Европа по бременности между 14-19 години и има толкова много жертви на сексуално насилие.
За секса се говори навсякъде — по телевизията, във филмите и в рекламите. Нормално е съвсем отрано децата да се интересуват. Аз бих говорила с детето си, без значение възрастта. Е, сигурно няма да изпадам в подробности, но да обясня, че бебетата ги носи в щъркела ми се струва нелепо и смешно. Днес децата са толкова "напред с материала" :roll:
Ilona
 
Мнения: 78
Регистриран на: 07 Яну 2019, 11:02

Re: Кога започнахте да говорите с детето на тема "секс"?

Мнениеот Клер » 22 Фев 2019, 12:04

И моята дъщеря ме е питала вече, на една възраст са явно със сина ти. Колкото и да ме изненада, се наложи бързо да се окопитя и да реагирам що годе адекватно.
Обясних й за това, че жените и мъжете правят секс, но когато имат чувства. Както и че за целта, в телата и на мъжа и на жената съществуват хормони, които ги карат да се привличат сексуално. Обясних, че децата нямат тези хормони и затова не правят секс. Казах й, че сексът не е тема, която се обсъжда с всеки срещнат - на улицата, в училище. Че това е нещо интимно между двама души и е грозно да се разказва като хвалба.
Разни такива неща. Купила съм й една книга "Какво става с мен", като за начало мисля е достатъчно. Поне тя спря да пита.
Клер
 
Мнения: 99
Регистриран на: 18 Дек 2018, 10:35

Re: Кога започнахте да говорите с детето на тема "секс"?

Мнениеот _Лилия_ » 22 Фев 2019, 12:10

Аз разговарях честичко с моето дете, като гледах да не прекалявам, за да не ставам досадна. Тоест, говорехме често, но за кратко.
Ако човек прекарва достатъчно време с детето си, лесно ще разбира какво знае, дали това, което знае е правилното и как да го информира. А и връзката между родител и дете е най-здрава, когато прекарват времето си заедно. А здравата връзка води и до непринудени разговори.
Аз обясних на моето, че това, което ще се случи с тялото му не е нещо, което няма да се случи на другите, но може при едни да стане по-бързо, при други - по-бавно. Също заложих на 1-2 книги, адаптирани за деца на възрастта му.
Важно е да днаят и да не позволяват на други хора да докосват места, които не бива. Както и да кажат веднага, ако нещо такова се случи, на учител, родител, роднина.
Много деликатна, но и важна тема е тази за секса. Макар и неловка за нас, като родители, е по-добре да я има и да се обсъжда, отколкото един ден да научим за нежелана бременност :roll:
_Лилия_
 
Мнения: 178
Регистриран на: 26 Окт 2018, 08:57

Re: Кога започнахте да говорите с детето за секса?

Мнениеот Влади » 05 Мар 2019, 12:04

Моята дъщеря още не е обелила и дума по този въпрос. Като четох тук, се позамислих дали да не подхвана аз темата, но май предпочитам да не дърпам дявола за опашката и ще изчакам, когато тя сама прецени, че иска да разбере нещо. Тогава няма да се правя на разсеяна, а ще й отговоря на въпросите.
Влади
 
Мнения: 74
Регистриран на: 28 Яну 2019, 10:49

Re: Кога започнахте да говорите с детето за секса?

Мнениеот *Пролет* » 21 Мар 2019, 11:18

Отначало е добре да се отговаря само на въпросите, които то зададе. Ако не задава, ако не споменава думи като "Секс", значи въобще не го вълнува и не говорят за това с приятелчетата. Обаче веднъж заговори ли за това, е добре единият от родителите да е насреща с кратки, но правдоподобни обяснения. Няма по-добър начин да се информираш по темата от разговорите у дома.
Аватар
*Пролет*
 
Мнения: 91
Регистриран на: 08 Ное 2018, 12:47


Назад към Възпитание, грижа и съвети

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта