Търся си разнообразни рецепти за Великденските пости - помагайте :)

Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене

Търся си разнообразни рецепти за Великденските пости - помагайте :)

Мнениеот Веси Вес » 12 Мар 2019, 10:18

Твърдо се реших, че тази година ще постя до Великден. Запозната съм с основните принципи на постенето, обаче още след първия ден се оказва, че удрям на камък с избора на рецепти и храни. Твърде бързо ми се изчерпа явно креативността, а имам нужда да спазя постите, поради лични причини.
Ще ми се да си събера повече идеи, защото все пак става дума за месец и половина, а мен повтарянето на едни и същи храни ме демотивира жестоко.
Ако някой от вас знае рецепти, подходящи за пости, или пък направо ги спазва, ще съм му благодарна да сподели тук. :smile:
Прикачени файлове
crunchy-thai-peanut-quinoa-salad-recipe-4.jpg
crunchy-thai-peanut-quinoa-salad-recipe-4.jpg (229.18 KiB) Прегледано 170 пъти
Веси Вес
 
Мнения: 75
Регистриран на: 07 Яну 2019, 10:35

Re: Търся си разнообразни рецепти за Великденските пости - помагайте :)

Мнениеот Fire storm » 12 Мар 2019, 10:38

Ето една салатка, която е супер елементарна, но може да не се сети човек за нея:

Бобена салата

2 – 3 ч.ч. сварен бял салатен боб
1 глава червен лук
1 малко бурканче каперси
пресен магданоз
сол и пипер на вкус


Лукът се нарязва на по–едро. Каперсите се отцеждат от водата. Смесват се с неизстиналия боб, добавят се лукът и каперсите, и се овкусява със сол и зехтин на вкус. Сервира се с пресен магданоз и лимон.

Булгур с гъби

Нарязва се на ситно една глава стар лук и се запържва в олио. После се прибавя булгура (1ч.ч.), който предварително се накисва в топла вода за около 15-20 мин. Позапържват се още малко заедно и се долива топла вода, след което добавих и гъбите. Ври на тих огън до пълното омекване на булгура и гъбите. Накрая може да се добави и малко замразен грах, черен пипер и сол на вкус.
Fire storm
 
Мнения: 55
Регистриран на: 28 Яну 2019, 10:56

Re: Търся си разнообразни рецепти за Великденските пости - помагайте :)

Мнениеот _Лилия_ » 12 Мар 2019, 10:46

Аз не само по време на постите, готвя ето това и много го обичаме всички:

Спанак с гъби и ориз

Запарвам спанака във вода. Задушавам гъбите с малко лук и моркови, не соля, за да не си пуснат водата. Като се задушат гъбите, се добавя лука и моркова, после мъничко ориз. Изсипвам в тавичка всичко и слагам от водата на спанака. Пека във фурната аз. Ако решиш, накрая може и застройка като за мусака да направиш. Въпрос на вкус.

Сладкиш с ябълки и грис

1 килограм ябълки - аз използвах от жълтите (само тях ям Wink), но нищо не пречи да стане и с други ябълки
2 ч.ч захар - сложих малко по малко, че да не дебелея съвсем Rolling Eyes
1 ч.ч брашно
1ч.ч грис - пшеничен
1ч.л бакпулвер
1 ч.л канела - аз нямах и сложих подправка на Котъни за ябълков сладкиш .
3/4 ч.ч олио - - на мен лично ми се стори мазничко и не сложих цялото количество мазнина.Сложих само 1/ 2 ч.ч олио.Ако искате да стой по сочно и мазничко сложете мазнина както си е по рецепта.
1ч.л настъргана лимонова кора
2 с.л лимонов сок
В два отделни съда се правят ябълкова и брашнена смес.
За ябълковата смес - ябълките се настъргват, смесват се с половината количество захар,кората от лимона и лимоновия сок.
За брашнената смес - смесваме брашното с бакпулвера, добавяме гриса,останалата захар, и канелата.
В тавичка застлана с хартия за печене редим от брашнената смес, от ябълковата, поръсваме с олио......пак брашнена смес, пак ябълки пак олио докато свършат продуктите.Най отгоре трябва да завършим с ябълкова смес и олио.Пече се около 45 мин на умерена фурна - при мен на 200 градуса.
Още топъл поръсваме сладкиша с пудра захар.
_Лилия_
 
Мнения: 178
Регистриран на: 26 Окт 2018, 08:57

Re: Търся си разнообразни рецепти за Великденските пости - помагайте :)

Мнениеот IvanovA_Stef » 12 Мар 2019, 11:07

От мен една идея за нещо по-засищащо :mrgreen:

Баница със спанак и ориз

Продукти: 1 пакет кори (за предпочитане ръчно точени - най-добре става с "Ориент" или "Одрински" (кръгли) - истината е, че качеството на корите е много важно за крайния резултат; 1 пакет замразен спанак и равно количество праз лук; 1 средна чаена чаша ориз; 1-2 настъргани моркова (може и без тях); сол, 1 с. лъж. червен пипер, черен пипер (малко се поръсва с мелничката), доста джоджен (приблизително 2 с. лъжици); олио 1 1/2 к. чашки общо (не пестете олиото, ако искате да стане вкусно); галета за поръсване върху плънката (също не е задължителна);

Приготвяне на плънката:
Плънката се приготвя в по-дълбок съд, може и тиган с капак. В загрятото олио - 1 1/2 к. чашка, леко се запържва ситно нарязаният праз лук с 1 супена лъжица червен пипер, преди да прегори пиперът се долива малко вода и се задушава под капак. Добавя се морков (ако решите да сложите). След това се размразява спанакът и се добавя при праз лука, като предварително се изцежда от излишната вода. Добавя се най-важната подправка – джодженът. Изчакваме известно време и спанакът да поомекне. Тук някъде ястието може да се посоли (приблизително се слага 1 равна супена лъжица сол). Чак тогава прибавяме ориза, като от време на време доливаме гореща вода, за да може оризът да я поема на порции. Плънката е готова, когато ароматът стане като на готово ястие и оризът почти се свари. Не трябва да се допуска плънката да бъде много течна, в противен случай ще се наложи да коригираме плътността й с галета. Много воднистата плънка прави баницата клисава, което е много неприятно и не трябва да се допуска.

Подреждане на баницата:
Тази баница изисква максимално широка тава, особено ако ползвате корите, които посочих. Те са доста големи и без това, затова се налага да се подреждат на парчета. Тавата се намазва отдолу с повечко олио (изобщо олиото не трябва да се пести) и се слага първата кора. Плънката се намазва върху нея - трябва да се получи много тънък пласт. Корите не се мажат допълнително с мазнина, защото самата плънката доста мазна (който е пестил олиото в плънката ще трябва да намаже корите обилно). Така редим - ред кори, ред плънка, като завършваме с последната кора. Баницата се нарязва на правоъгълници, като внимаваме да не я сплескваме с ножа. И като пестеливи домакини изплакваме добре с малко вода съда, в който сме приготвили плънката (все има останал материал по него) и с получената ценна течност поливаме равномерно баницата отгоре. Целта е да се намокри горната кора и да не остане прекалено суха. Ако водата е била повечко и плънката е по-течна, поръсваме върху всеки ред плънка и по малко галета. Аз лично винаги поръсвам отгоре баницата с галета - за да се получи по-хрупкава коричка.

Фурната трябва да е подгрята на 200 градуса, като после намаляваме на 180 градуса.
Печем, докато се изпече и замирише на готово ястие (това е и най-верният ориентир). Обикновено става готова след 40-50 минути. Горната кора трябва приятно да се зачерви.
IvanovA_Stef
 
Мнения: 140
Регистриран на: 24 Окт 2018, 15:00

Re: Търся си разнообразни рецепти за Великденските пости - помагайте :)

Мнениеот Ilona » 12 Мар 2019, 11:30

Зеленчукова яхнийка

1 глава лук
1 бр. морков
1 бр. чушка
3 бр. картофи
зелен боб
замразен грах
замразена царевица
олио
чубрица, сол
2-3 ч.л. червен пипер
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Зеленчуците се обелват и нарязват. В сгорещено олио се запържват лукът, морковът, чушката, а след това и картофите. После се добавя червеният пипер, разбърква се добре и се запържва още за кратко. Налива се 1 ч.ч. вода и се оставя да заври. Когато това стане, котлонът се намалява, добавят се замразените зеленчуци и останалите подправки, и се оставя всичко да се свари.

Пълнени тиквички с гъби
Пълнени тиквички с гъби
4 тиквички
1 гл. лук
250 гр. пресни печурки
1 скилидка чесън
1 домат
200 гр. сирене (може и без)

Тиквичките се разполовяват и се издълвата с лъжица (маха се вътрешността). Тя се наситнява и заедно с нарязаните на дребно лук и гъби задушаваме в тиган (първо лука и после гъбите). Като се изпари водата, добавяме нарязания на кубчета домат. Добавяме сол и копър (по желание).
Осоляваме половинките тиквички и ги пълним. Пекат се в тава с 1 пръст вода на дъното на предварително загрята на 180 градуса фурна за ок. 40 мин.
Ако се слага сиренето, то се поръсва отгоре преди печенето.

Също и леща, грах и боб яхния.
Ilona
 
Мнения: 78
Регистриран на: 07 Яну 2019, 11:02

Re: Търся си разнообразни рецепти за Великденските пости - помагайте :)

Мнениеот Петя Георгиева » 12 Мар 2019, 11:36

Сещам се за любимия ми хумус, особено с някоя питчица, върху която можеш да си намажеш.

Продукти:

400 гр. сварен нахут или консерва
50 гр. сусамов тахан
50 мл. зехтин
1 ч.л. чесън на прах
½ ч.л. кимион
сол на вкус

за поръсване:

зехтин
лимон
червен пипер

Приготвяне:

Нахутът се пасира, заедно с тахана, чесъна, кимиона и солта. Ако е прекалено гъст се добавят няколко лъжици от водата, в която е врял. Сервира се в подходяща чиния. Поръсва се с червен пипер и се полива с няколко с.л. зехтин и лимон. Може да се украси с няколко зрънца сварен нахут.

Сервира се със зелени чушки и арабски питки.
Аватар
Петя Георгиева
 
Мнения: 162
Регистриран на: 31 Окт 2018, 09:45


Назад към Рецепти и полезни съвети

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта