Искам да науча повече за програма "Родители в заетост", някой запознат ли е?

Вашите права, социална политика и законодателство. Никой от нас не е безгласна буква.

Искам да науча повече за програма "Родители в заетост", някой запознат ли е?

Мнениеот Ani_ » 14 Мар 2019, 12:54

Майка ми, когато е ходила в Бюрото по труда да се подписва, са й казали, че има програма "Родители в заетост", която цели да помогне на родителите да се върнат на работа, а децата да бъдат отглеждани вкъщи. Тоест, програмата е за деца, които не посещават ясла или детска градина. И тъй като ще ми се наложи да се върна преди края на втората година на работа, а никак не съм привърженик на яслите, се чудех дали тази програма няма да ми реши въпроса. :scratchheadblue:
Някоя от вас да се е възползвала, или пък да дадете някой съвет?
Ani_
 
Мнения: 108
Регистриран на: 04 Дек 2018, 11:43

Re: Искам да науча повече за програма "Родители в заетост, някой запознат ли е?

Мнениеот Karina_85 » 14 Мар 2019, 13:00

Ето най-сигурната информация, от сайта на социалното министерство:

Проект "Родители в заетост"
Цел на проекта: осигуряване на по-доброто съвместяване на професионалния с личния живот на родителите с деца от 0 до 12 годишна възраст и предоставяне на заетост на безработни лица, чрез осигуряване на възможности за полагане на грижи за отглеждане на деца.

Дейности:

- Набиране на заявления от родители на дете/деца от 0 до 12-годишна възраст;

- Осигуряване на трудово посредничество на безработни родители с дете/деца;

- Подбор на безработни/неактивни лица за определяне на възможностите им за включване в заетост, свързана с полагане на грижи за деца от 0 до 12-годишна възраст;

- Организиране на срещи с цел одобрение на безработните/неактивните лица от родителите за полагане на грижи за детето/децата им.

- Осигуряване на грижа за децата от 0 до 5 г. вкл., непосещаващи детски ясли, заведения и предучилищни групи, на заети и безработни родители (грижата е допустима до 8 часа на ден);

- Осигуряване на грижа за дете/деца от 0 до 12 г., посещаващи детски ясли, заведения, както и училище, на заети и безработни многодетни (вкл. самотни) родители/майки (грижата е допустима до 4 часа на ден).

- Методическа подкрепа във връзка с отглеждането на детето/децата;

- Информация и комуникация.

Целева група:

Родители

Родители на деца от 0- до 5-годишна възраст, незаписани в детска ясла/градина, които имат осигурено работно място по трудово/служебно правоотношение или са самонаети/самоосигуряващи се лица, но към момента полагат грижа за децата си и не са се върнали на работа;

Многодетни родители (с три или повече деца на възраст до 12 г.) на деца от 0- до 12-годишна възраст, които са се върнали на работните си места, и децата посещават детски ясли/градини, както и училище.
Безработни лица, регистрирани в бюрото по труда, които са родители на деца от 0- до 5-годишна възраст, незаписани в детска ясла/градина, или многодетни родители на деца от 0- до 12-годишна възраст, посещаващи детски ясли/градини, както и училище.
Детегледачи

- Търсещи работа безработни лица - младежи до 29 г. вкл.; търсещи работа, безработни и неактивни лица над 30 г.; лица в неравностойно положение на пазара на труда.

Продължителност: до 2020 г.

Аз не съм се възползвала, по времето, когато моите деца бяха мънички, я нямаше. За жалост. Иначе изглежда добре написаното.
Аватар
Karina_85
 
Мнения: 213
Регистриран на: 25 Окт 2018, 12:20

Re: Искам да науча повече за програма "Родители в заетост, някой запознат ли е?

Мнениеот Кери » 14 Мар 2019, 13:23

Моя приятелка кандидатства по тази програма и я одобриха. Обаче беше голямо чакане и бумащина. Все пак, на този етап казва, че си струва. Търпение и нерви, но поне резултатът беше положителен.
Договорът е до 18 месеца, заплащането е минималната работна заплата. Родителят трябва да се върне на работа до 4 месеца след сключването на договора с детегледача. Или до 4 месеца да си намери работа.
Кери
 
Мнения: 81
Регистриран на: 10 Дек 2018, 13:12

Re: Искам да науча повече за програма "Родители в заетост, някой запознат ли е?

Мнениеот Matilda » 14 Мар 2019, 13:25

Детегледачът трябва да е регистриран в БТ и когато стартира програмата, да подаде заявление, че желае да работи като такъв.
Родителите трябва да работят. Ако ги съкратят или са безработни, до 4 месеца трябва да си намерят нова работа на трудов, а не граждански договор. Може и на 4 часа да работи, но трябва да си е на трудов договор.
Договорът на детегледача е за срок до 18 месеца.
Детето не е нужно да не е било прието в ясла/ градина, а да не посещава.
Може бабата или дядото да са детегледачи.
При нас беше майка ми, например.
Matilda
 
Мнения: 115
Регистриран на: 10 Дек 2018, 12:14

Re: Искам да науча повече за програма "Родители в заетост, някой запознат ли е?

Мнениеот Story_teller » 14 Мар 2019, 13:33

А на мен при кандидатстването три пъти ми бе потвърдено, че одобрените родители трябва да се върнат на работа в рамките на 4 месеца. Аз се разбрах с работодателя си да се върна в рамките на месец, до месец и половина, но уви оказа се от деня на назначаване на детегледачка. Нашите баби работят и живеят на по 150 км от нас, затова се наложи да наемем външен човек, и кажете ми как веднага да тръгна на работа, без дори да запозная детегледачка с режима и изхранването на детето, да не говорим, че още кърмя. Как да оставя това дете на непознат човек за цял ден от раз, това не е телевизор, че да го гледа, а дете? На всичкото отгоре, вместо детегледача да е на работа, я викат за инструктаж как да гледа детето, ами ако аз наистина бях се върнала на работа, кой щеше да гледа детето. Още нещо, връщайки се на работа имам право на 50% от майчинството, уви оказа се, че и него ще отрежат, щом имаме детегледач (детегледач не значи, че детето е оставено изцяло на грижите на държавата, бивайки настанено в дом на пълна държавна издръжка, детегледач е заместител на ясла или градина, в която няма място за това дете).Не знам за майките, които са безработни, но в момента са по майчинство, за тях има 4 м. срок да търсят работа и децата им да свикват с детегледача, а дали ще взимат и майчинството си през това време? Отново безработните са с много повече права пред работещите. Има безброй неуредици, звънях къде ли не и нищо. Отговорът е "Права сте, госпожо, но това са правилата на министерството, пишете жалба."
Да си родител в България си е истинско предизвикателство, ето защо и раждаемостта за 2017 е почти с 10%, по ниска спрямо 2016 и казват, че причината е, че не отчитат родените в чужбина българчета! Има и още и още. Толкова ли е трудно да напишат с две думи ясно кой може и кой не може да кандидатств, а и за едните срока за връщане е такъв, а за другите няма срок, толкова хора останаха с излъгани надежди, заради заблудените служители, които дават погрешна информация, заради невъзможността за правилно тълкуване на информацията по проекта.
Story_teller
 
Мнения: 116
Регистриран на: 17 Дек 2018, 10:36

Re: Искам да науча повече за програма "Родители в заетост, някой запознат ли е?

Мнениеот velvet_81 » 14 Мар 2019, 13:36

Story_teller, не знам за кой град говориш, но съм изумена! Аз също кандидатствах по тази програма и бяхме одобрени. И двамата с мъжа ми бяхме на трудов договор и срокът за нас си беше като за останалите - 4 месеца. Имах 4 месеца да се върна на работа или, ако съм безработна, да си намеря нова. И тези 4 месеца са именно за адаптация на детето към детегледача, ако е външно лице. Както и за смяната му, ако се окаже, че този детегледач не се справя. Така че не мисля, че срокът за работещите родители е различен от този за безработните.
Аз съм много доволна от служителите по програмата в Бюрото по труда тук, в Стара Загора. Разбрани, отзивчиви, адекватни. На майка ми договорът изтича в началото на лятото, а септември детето трябва да тръгне на градина. Доволна съм. Май това е единственото нещо, което държавата е правила за мен и детето ми :mrgreen:
velvet_81
 
Мнения: 194
Регистриран на: 24 Окт 2018, 08:45

Re: Искам да науча повече за програма "Родители в заетост, някой запознат ли е?

Мнениеот Анелия А » 14 Мар 2019, 13:38

А знаете ли дали програмата я има всяка година? Тоест дали догодина пак ще я има? Видях, че срокът е до 2020.
Анелия А
 
Мнения: 36
Регистриран на: 13 Мар 2019, 10:35

Re: Искам да науча повече за програма "Родители в заетост, някой запознат ли е?

Мнениеот velvet_81 » 14 Мар 2019, 13:39

Зависи от отпуснатите средства и интереса към програмата. Ако свършат парите, няма да има. Ако ли не, ще я има. Аз се интересувах периодично, докато имаха вече информация, че програмата ще стартира. Най-добре е да отидете в Бюрото по труда и да разговаряте със съответните служители.
velvet_81
 
Мнения: 194
Регистриран на: 24 Окт 2018, 08:45


Назад към Социални дейности

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта