Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене
Правила на форума
Добави отговор

Сочна рецепта за чирпански таратор

07 Авг 2019, 12:08

Моят дядо беше голям тертиплия. Обичаше всичко да е изпипано и с каквото се захванеше, правеше го както трябва. И макар че баба ми беше мастър шефа, дядо се справяше с таратора по-добре!
Съставките са: домашно кисело биволско мляко, домашна краставичка, чесън и копър от градината, орехи (тях не ги обичах много) и… люта чушка. Краставицата се реже на кубчета, без да се бели, счукват се няколко скилидки чесън, добавя се разбитото мляко и се поръсва с накълцан копър и орехи (последното не е задължително :grin: ) И за да е вкусът супер освежаващ – накрая слагате малко или повечко накълцана люта чушка.
И понеже нямахме хладилник на село, тенджерата с таратора се съхраняваше в най-хладната част на мазето, непосредствено до дините. Излишно е да казвам, че и двете не отлежаваха дълго време.
Най е хубаво някой да ти го направи и да отлежава за теб цял ден. Яли ли сте такъв таратор?! Ако сте били гости на град Чирпан, не може да не са ви го предложили!

Re: Сочна рецепта за чирпански таратор

07 Авг 2019, 12:46

То хубаво, ама от къде сега да намерим домашно биволско мляко? А лютата чушка накрая ме изненада. Трябва да се пробва!

Re: Сочна рецепта за чирпански таратор

07 Авг 2019, 13:01

Предлагали са ми подобно, в село Братя Даскалови. Вкусът е неповторим, особено ако всички съставки са домашни.

Re: Сочна рецепта за чирпански таратор

07 Авг 2019, 16:58

Не съм опитвала таратор с люти чушки, но със сигурност е много вкусно, лелее, друго си е студено и люто да се борят в тебе :mrgreen:

Re: Сочна рецепта за чирпански таратор

08 Авг 2019, 09:23

Pipilota написа:Не съм опитвала таратор с люти чушки, но със сигурност е много вкусно, лелее, друго си е студено и люто да се борят в тебе :mrgreen:


Викаш, тъкмо ти стане студено от млякото, и айде горещо - от чушките! Човекът е странно същество, не знае какво иска :lol:
Иначе, по темата - не съм опитвала и май няма да е моя вид таратор. Залагам си на класиката аз. :wink:

Re: Сочна рецепта за чирпански таратор

21 Авг 2019, 15:02

С много чесън, ама такъв дъхав, български. Искам!

Re: Сочна рецепта за чирпански таратор

21 Авг 2019, 15:33

Звучи интересно: таратор с люта чушка. Мисля да го изпробвам.
Моята баба си спомням, че слагаше оцет в таратора и си беше мн хубав :grin:

Re: Сочна рецепта за чирпански таратор

21 Авг 2019, 15:34

Всичко много хубаво, ама вечер студен таратор да се наблъскате, после ще ви скъса стомаха. Тараторът трябва една идея по-студен да е от стайната температура.

Re: Сочна рецепта за чирпански таратор

21 Авг 2019, 15:34

tano написа:То хубаво, ама от къде сега да намерим домашно биволско мляко? А лютата чушка накрая ме изненада. Трябва да се пробва!

Биволско мляко има и по магазините. Не е домашно, но какво означава "домашно"?

Re: Сочна рецепта за чирпански таратор

21 Авг 2019, 16:05

delchev написа:Моят дядо беше голям тертиплия. Обичаше всичко да е изпипано и с каквото се захванеше, правеше го както трябва. И макар че баба ми беше мастър шефа, дядо се справяше с таратора по-добре!
Съставките са: домашно кисело биволско мляко, домашна краставичка, чесън и копър от градината, орехи (тях не ги обичах много) и… люта чушка. Краставицата се реже на кубчета, без да се бели, счукват се няколко скилидки чесън, добавя се разбитото мляко и се поръсва с накълцан копър и орехи (последното не е задължително :grin: ) И за да е вкусът супер освежаващ – накрая слагате малко или повечко накълцана люта чушка.
И понеже нямахме хладилник на село, тенджерата с таратора се съхраняваше в най-хладната част на мазето, непосредствено до дините. Излишно е да казвам, че и двете не отлежаваха дълго време.
Най е хубаво някой да ти го направи и да отлежава за теб цял ден. Яли ли сте такъв таратор?! Ако сте били гости на град Чирпан, не може да не са ви го предложили!

Ич билям не съм го яла този таратор, нито съм го помирисвала, още по-малко пък а съм била в Чирпан, кама ли да се ме гостили с това чудо на готварщината. Ама като си рекъл, айде, може и да взема да го опитам, в къщи се яде доста таратор, само с биволите не знам как ще се спогодим. А млятого от мъжки или от женски бивол да е? Пък чушката червена или зелена? :mrgreen:
Добави отговор
Отиди на страница: 1, 2