23 Яну 2012, 13:31
Чл. 2. (Изм. - ДВ, бр. 102 от 2009 г., в сила от 22.12.2009 г.) (1) Домашно насилие е всеки акт на физическо, сексуално, психическо, емоционално или икономическо насилие, както и опитът за такова насилие, принудителното ограничаване на личния живот, личната свобода и личните права, извършени спрямо лица, които се намират в родствена връзка, които са или са били в семейна връзка или във фактическо съпружеско съжителство.
23 Яну 2012, 13:34
23 Яну 2012, 14:17
23 Яну 2012, 14:33
23 Яну 2012, 14:46
Memento написа:Монетата винаги има две страни!
Недалеч от сръбския град Чуприя беше открит приют за мъже, подложени на семейно насилие, писа белградският вестник "Политика", цитиран от БТА. Сигурната мъжка къща е открита от неправителствената организация "Мъжка сигурност". В нея в момента живеят двама души - пенсионер от Чуприя, който е бил бит и от жена си, и от сина си, и един фармацевт, казва Душан Трифунович, основател на неправителствената организация.
Той посочва, че са му се обаждали стотици представители на "силния пол", които са малтретирани по различни начини от жените си. Според Трифунович тези мъже са изгубили вяра в съдебните и държавните институции, тъй като "те са винаги на страната на жените".
Самият основател на "Мъжка сигурност" е бил съдебно преследван за насилие в семейството, а съдът му е определил забрана да не доближава до жена си на по-малко от 50 метра, отбелязва в. "Политика".
70-годишният Садо Джедович, пенсиониран офицер от Белград, след 40 години съвместен живот се обръща за помощ към неправителствената организация на Трифунович, тъй като в безопасната къща вижда единственото си убежище. Според директорката на Центъра за социална помощ в Ягодина Бисерка Яковлевич случаите на брачно насилие над мъже са твърде редки и за грижи за всички застрашени мъже ще бъде достатъчна само една сигурна къща на територията на цяла Сърбия.
През последните пет години сме регистрирали само пет случая, в които мъжете са жертви на семейно насилие. Интересното е, че само един мъж е съобщил, че съпругата му го малтретира, в останалите случаи сигнали подават съседи или роднини, посочва пред вестника Бисерка Яковлевич. Като най-драстичен пример за насилие Яковлевич споменава случай с осемдесетгодишен мъж, когото съпругата редовно биела, поради което той постоянно бил в синини. Когато съседите му подали сигнал, а социални работници го посетили, старецът не признал, че съпругата му го бие, а казал, че е паднал.
30 Яну 2012, 11:23
09 Окт 2012, 12:25
09 Окт 2012, 22:47
10 Окт 2012, 15:36
Koleva написа:За съжаление никой не се обажда, когато е свидетел на домашно насилие. Но това трябва да се промени!Винаги най -потърпевши са децата, а те са и най - слаби сами да се избавят от този Ад.Докато всички ние възрастните спим и си затваряме прозорците, децата израстват в небивал ужас и после ... какво да очакваме от тях... Повярвайте ми, говоря от личен опит и сега тръпна от ужас какво може да се случи с живота на детето ми. Виновна съм , че търпях , но не знам как да променя нещата. Не допускайте да се случва това с още деца!
10 Окт 2012, 20:18