Правила за оцеляване при зимни условия

Разходка в планината, екипировка за туристи, подготовка и дестинации

Правила за оцеляване при зимни условия

Мнениеот Memento » 31 Яну 2012, 11:04

Няколко много полезни съвета актуални в тези дни на температурни рекорди.Задължително е да се знаят от всеки които по една или друга причина ще му се наложи да е сред природата в едни от най-мразовитите дни на годината!

Измръзване

Когато човек се замисли за оцеляването в зимни условия, едно от първите неща, които минава през съзнанието му е измръзването. То се изразява в замръзването на част от вашето тяло, предизвикано или от недобра изолация или от тесни, стегнати дрехи и обувки, които ограничават потока на топлата кръв към крайниците.
Измръзналата плът обикновенно първоначално се забелязва като блед, приличащ на восък участък от кожата. Ако не се затопли навреме, участъкът бързо се разраства във всички посоки и пораженията стават по-сериозни, като често се стига до разкъсване на кръвоносни съдове и тъкани, загуба на крайник и дори смърт.

При есктремно ниски температури и слабо въздушно течение трябва да сте бдителни и да се опитате да избегнете получаването на измръзвания. Много по-добре е да се опитвате да се справите с измръзването в неговите ранни етапи, отколото да се мъчите с грижите за лошо измръзнали части от вашето тяло.

За да избегнете измръзване, вие трябва:

* да сте облечени подходящо за студ и вятър;
* да останете възможно най-сух;
* да наблюдавате периодично тялото си за първите признаци на измръзване;
* да се замислите за начините за избягване на студа, включващи изготвянето на подслон и паленето на огън;

Раздвижвайте и разтривайте крайниците, пръстите и изложените на студа части от тялото ви, които са най-предразположени към измръзване, за да може циркулацията на кръвта да ги затопли. Периодично оглеждайте ушите, пръстите и лицето си, за да откриете първите признаци на измръзването. Участъците от тялото ви, които чувствате замръзнали, вкочанени и твърди, трябва незабавно да бъдат затоплени с помоща на дланите, поставянето им в подмишничната ямка, слабините или дори до тялото на някой друг от групата.

Ако все пак някой от крайниците ви замръзне, не ви остава друг избор, освен да го предпазите от размразяване, докато не бъдете спасен. Можете да вървите със замръзнал крак, но размразяването и затоплянето му ще ви докара до невъзможност да се движите със собствени сили.

Ако все още на ползвате трипластовата система за носене на дрехите, строго ви препоръчвам да го направите. Чрез добавяне и премахване на дрехи вие ще можете да задържите тялото си в зоната на оптималната и комфортна температура за подържане на добра кондиция и извършване на различни физически дейности.

Принципно е по-добре да се опитвате да се задържите малко „по-хладни“, отколкото да позволите на тялото си да прегрее и да се изпоти. При минусовите зимни температури да бъдеш влажен, независимо от намокряне или изпотяване, може да се окаже от решаващо значение за оцеляването ви. Запомнете принципа: „Хладен и сух – оставаш жив.“


Окопна болест на краката

Окопната болест може да бъде предизвикана от продължително излагане на влага и температури, които са близо до точката на замръзване. Основни виновници за нея са обувките и чорапите, които са се овлажнили заради условията на средата, или от изпотяването на краката.

В началните стадии на окопната болест плътта на краката ви може да ви изглежда бледа и обезкървена. След това чувството за студ и вкочаненост се усилват и кожата става зачервена или посиняла. Засегнатият крайник се подува и втвърдява до положение, в което ходенето се превръща в трудност.

Ако не се погрижите добре за краката си и лошите условия се задържат, окопната болест може да ги засегне до степен на неизползваемост в рамките дори само на един ден. Откритите рани могат да се влошат и буквално да започнат да гният. Оттук и израза „джунглово гниене“ (jungle rot).

Предпазване от окопна болест по краката

За да избегнете окопната болест трябва:

* да пазите краката си сухи и топли
* да сменяте периодично чорапите си
* периодично да масажирате ходилата си за да ги затоплите и да подобрите циркулацията на кръвта


Слънчево изгаряне

Слънчевото изгаряне е истинска опасност в студените зимни условия. Слънчевата светлина рефлектира от снега и леда, което повишава интензивността на ултравиолетовото лъчение върху откритите участъци от вашата кожа. Големите надморски височини освен това имат и по-рядка и тънка атмосферна обвивка, което позволява преминаването на още по-голямо количество светлина.

Откритите снежни полета в един слънчев ден наподобяват фурна, в която слънчевата светлина рефлектира от всички посоки и удря всяка част от тялото ви. Разбира се вероятността за слънчево изгаряне е най-голяма около устните, носа и очите, което може да доведе до сериозни инфекции в условията на едно оцеляване.

Предпазване от слънчево изгаряне

За да се предпазите от слънчево изгаряне трябва:

* да прикриете откритите участъци от кожата ви с помоща на дрехи или укритие;
* да намажете със слънцезащитен крем всеки изложен на слъцето участък от кожата, обръщайки специално внимание на лицето, устните, около очите и ушите;

Снежна слепота

Снежната слепота се предизвиква от отразеният от снега, водата и дори пясъка блясък на слънчевата светлина. Интензивният отблясък от белият сняг в един ясен слънчев ден може лесно да ви заслепи, но дори и леко засенчен от тънка облачна покривка той може да бъде достатъчно силен, за да подложи зрението ви на риск.

Очите, пострадали от снежната слепота, са всъщност пострадали от слънчево изгаряне. Симптомите на снежната слепота включват зачервяване, отток около очите, парене, сълзене и свръхчувствителност на светлина. Очите ви може да се затворят от самосебе си, което ви прави практически сляп. Снежната слепота може да предизвика и силно главоболие.

Предпазване от Снежна слепота

* слънчевата слепота може да бъде лесно избегната чрез носенето на очила с ултравиолетова защита. Комплектът ви за оцеляване трябва да съдържа един брой, както и слънцезащитен крем за останалите участъци от кожата, изложени на слънчева светлина.
* ако останете без очила със ултравиолетова защита, може лесно да си изработите предпазители от парче картон, кора от дърво или друг материал, в който направите тънки цепки, през които да гледате. Те ще редуцират отблясъка, който ви удря в очите.Обезводняване

Това, което много хора дори не подозират за зимните условия е, че студът предизвиква едни от най-сухите условия. Почти всичката налична вода е „заключена“ под формата на лед и сняг и съответно не е достъпна за директна консумация.

В добавка, екстремно студеният въздух е дори по-сух от този в най-сухата пустиня. Той „изсмуква“ влагата от тялото ви и обезводняването настъпва практически със всяка глътка въздух, която поемате. Понеже усещате студеният въздух, може да се заблудите и да не се замислите, че трябва да поемате толкова течности, колкото и в много горещ ден, а в много случаи дори повече!

Обезводняването през зимата може да бъде много коварно – можете да не усетите жажда дори когато тялото ви има огромна нужда от течности. Бързо ще загубите тонус и духът ви ще се сломи. С намалена ефективност вие ставате по-податлив на ефектите на студа и по-лесно можете да попаднете в инцидент.

Много от ежедневните задачи, като например ходенето и работата, в зимни условия изискват по-големи усилия, отколкото в по-топло време. Това допълнително засилва потребността ви от вода.

Предпазване от обезводняване

За да сте сигурни, че сте добре хидратирани, поемайте редовно течности през равни интервали от време.

* Ако урината ви е чиста и светла на цвят, то вероятно вие сте добре хидратирани.
* По принцип колкото по-тъмна и жълта е урината ви – толкова сте по-обезводнен.
* Планирайте изпиването на около 3,5-4 литра вода на ден.
* Пийте вода ПРЕДИ да сте се почувствали жадни. Ако сте жадни, значи вече сте обезводнени.


Отрявяне с въглероден окис

Отравянето с въглероден окис е коварна опасност, която може да ви унищожи без дори да усетите, че нещо не е наред.

Винаги, когато имате горящ пламък в затворено пространство, без външна вентилация, вие се излагате на риск от отравяне с въглероден окис. В студените зимни условия тази опасност нараства, заради желанието ви да задържите колкото се може повече топлина в убежището си в опита си да го затоплите.

Източниците на въглероден окис включват печките на дърва, газовите отоплители и откритите огнища. Ако огънят гори с жълт пламък, значи отделя въглероден окис. Ако гори със син пламък, то той е прекалено горещ и не го отделя.

Симптомите на отравяне с въглероден окис са слабозабележими и включват цялостно чувство за умора, главоболие и гадене. Въпреки това трябва да отбележим, че може въобще да не усетите, че нещо не е наред, докато не припаднете. Невъзможността да говорите и да се движите, след като сте в безсъзнание, евентуално може да предизвика вашата гибел.

Предпазване от отравяне с въглероден окис

Винаги, когато имате какъвто и да е пламък в затворено помещение, вие трябва:

* да осигурите добра вентилация и достъп на свеж въздух.
* да се опитате да направите пламъка колкото се може по-горещ, за да не е жълт на цвят.
Аватар
Memento
 
Мнения: 700
Регистриран на: 11 Яну 2012, 11:13

Re: Правила за оцеляване при зимни условия

Мнениеот niya_mazova » 08 Окт 2013, 16:54

Подобни неща, вече и в града могат да ти се случат, не само в планината, за съжаление. :(
niya_mazova
 
Мнения: 443
Регистриран на: 01 Окт 2013, 16:58

Re: Правила за оцеляване при зимни условия

Мнениеот Lollipop » 24 Ное 2014, 16:51

Хубаво е да сме приготвени за студеното време! Особено ако ще ходим в планината, трябва да сме екипирани добре,защото не се знае какво може да стане. А за съжаление може да се измръзне вече и в града и в наши дни това не е изключение :(
Аватар
Lollipop
 
Мнения: 2728
Регистриран на: 14 Ное 2014, 15:55

Re: Правила за оцеляване при зимни условия

Мнениеот Andrey » 27 Ное 2014, 11:59

Много полезна статия! Скоро ходих на хижа и какви видях, изобщо неподготвена история, с маратонки в снега, с дънки, смешна работа, как стигнаха живи и здрави не ги знам просто!
Аватар
Andrey
 
Мнения: 1730
Регистриран на: 20 Ное 2014, 10:04

Re: Правила за оцеляване при зимни условия

Мнениеот silver933 » 27 Ное 2014, 16:37

Термо дрехите са много добра инвестиция! :|
Аватар
silver933
 
Мнения: 2103
Регистриран на: 14 Ное 2014, 16:02

Re: Правила за оцеляване при зимни условия

Мнениеот Viki Borisova » 05 Апр 2019, 14:08

Топла и надеждна екипировка, вода, мобилен телефон.
Viki Borisova
 
Мнения: 94
Регистриран на: 22 Мар 2019, 11:22

Re: Правила за оцеляване при зимни условия

Мнениеот naturessunshine » 04 Мар 2021, 20:21

Задължително се носи фолио или олекотен бивак сак, може да ви спаси живота
naturessunshine
 
Мнения: 9
Регистриран на: 04 Мар 2021, 19:36


Назад към Планинари

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта