Защо не трябва да пием кафе преди кръвни изследвания - всичко което трябва да знаете

Защо не трябва да пием кафе преди кръвни изследвания - всичко което трябва да знаете

Мнениеот Framar.bg » 27 Юни 2025, 15:49

Когато ни назначат кръвни изследвания, винаги ни казват да не пием кафе. Много хора обаче не разбират защо точно кафето е толкова проблематично и дали наистина е чак толкова важно да го спрем. Истината е, че кафето може сериозно да обърка резултатите от анализите ни.
Какво прави кофеинът с организма ни
Кафето съдържа кофеин, който е доста силно вещество. След като изпием чаша кафе, кофеинът започва да работи в тялото ни по няколко начина.
» Първо, той кара надбъбречните жлези да отделят повече адреналин и кортизол. Това автоматично вдига нивото на кръвната захар и може да промени мазнините в кръвта.
» Освен това кофеинът ускорява метаболизма ни. Това означава, че тялото ни започва да работи по-бързо и да произвежда повече от някои ензими, особено тези, които идват от черния дроб. Ако правим чернодробни тестове, те могат да излязат повишени просто заради кафето, а не заради някакъв проблем.
» Не трябва да забравяме и сърцето. Кофеинът го накарва да бие по-бързо и вдига кръвното налягане. Ако правим изследвания, свързани със сърдечно-съдовата система, тези промени могат да объркат докторите.
Защо кафето действа като диуретик
Едно от най-известните действия на кафето е, че ни кара да ходим по-често до тоалетната. Това не е случайно - кафето наистина е диуретик, което означава, че увеличава производството на урина.
Когато губим повече течности, кръвта ни става по-концентрирана. Представете си, че имате чаша вода с една лъжичка захар. Ако изпарите половината вода, същата лъжичка захар ще направи водата много по-сладка. Същото се случва и с кръвта ни - когато загубим течности, всички показатели изглеждат по-високи от действителните.
Освен това с урината губим и електролити като натрий и калий. Тези вещества са важни за много функции в тялото и промените в нивата им могат да повлияят на резултатите от изследванията.
:arrow: Кафе или чай предпочитате?
Кои показатели се променят най-много
От моя опит мога да кажа, че кафето най-силно засяга няколко ключови показателя. Кръвната захар може да се вдигне със седем до дванадесет процента само заради една чаша кафе. Това означава, че ако проверяваме за диабет или преддиабет, резултатите ще бъдат напълно неточни.
Липидите също се променят доста. Триглицеридите могат да скочат с петнадесет процента, а и холестеролът се влияе. Ако правим липиден профил, кафето може да направи резултатите ни по-лоши, отколкото са в действителност.
Чернодробните ензими АЛТ и АСТ също се вдигат временно след кафе. Това може да накара лекаря да мисли, че имаме проблем с черния дроб, когато всъщност просто сме изпили кафе.
Дори тиреоидните хормони се влияят от кафето, защото то може да промени как тялото ни ги усвоява и използва.
Колко време трябва да чакаме
Кофеинът не изчезва бързо от тялото ни. Неговият полуживот е между четири и шест часа, което означава, че ако изпием кафе в осем сутринта, в два следобед все още ще имаме половината от кофеина в кръвта си.
» За да сме сигурни, че кофеинът не влияе на резултатите, трябва да спрем кафето поне дванадесет часа преди изследването. Аз препоръчвам дори да чакаме четиринадесет часа, особено ако пием много кафе обикновено.
» Ако искаме да сме напълно сигурни, че всички ефекти от кофеина са изчезнали, трябва да чакаме цели двадесет и четири часа. Толкова време е нужно на тялото ни да се върне към нормалното си състояние.
Къде другаде се крие кофеин
Много хора мислят, че ако не пият кафе, всичко е наред. Но кофеинът се крие на много места, където не го очакваме. Зеленият чай съдържа доста кофеин - между двадесет и пет и петдесет милиграма на чаша. Черният чай е още по-силен с четиридесет до седемдесет милиграма.
» Енергийните напитки са особено коварни, защото могат да съдържат от петдесет до триста милиграма кофеин в една порция. Това е като да изпиеш три-четири чаши кафе наведнъж.
» Някои лекарства също съдържат кофеин, особено тези против главоболие. Дори тъмният шоколад има кофеин - между дванадесет и двадесет и пет милиграма на двадесет и осем грама.
Какво да правим на практика
Когато ни назначат кръвни изследвания, най-добре е да спрем всичко, което съдържа кофеин, поне дванадесет часа преди. Това включва не само кафето, но и чая, енергийните напитки и дори шоколада.
Трябва да проверим и лекарствата си. Ако взимаме нещо против главоболие или друг препарат, който може да съдържа кофеин, добре е да попитаме лекаря дали можем да го спрем временно.
В периода на подготовка можем да пием само чиста вода. Много хора питат дали могат да пият декофеинирано кафе, но и то съдържа малко кофеин, така че е по-добре да го избягваме.
:arrow: Въпроси за резултати от кръвни изследвания - тема за дискусии
Какво се случва ако не спазим правилата
Ако изпием кафе преди изследванията, резултатите могат да се променят с десет до тридесет процента в зависимост от показателя. Това може да доведе до погрешна диагноза или да накара лекаря да назначи ненужни допълнителни изследвания.
В най-лошия случай може да се наложи да повторим изследванията, което означава повече време, пари и стрес. Понякога погрешните резултати могат да забавят поставянето на правилната диагноза и започването на лечение.
Затова наистина си струва да спрем кафето за един ден. Знам, че може да е трудно, особено за хората, които пият много кафе всеки ден, но точните резултати от изследванията са много по-важни от едната чаша кафе, която ще пропуснем.
Аватар
Framar.bg
Модератор
 
Мнения: 26
Регистриран на: 04 Мар 2014, 14:51

Назад към Мнения и въпроси на читатели, свързани с изследвания и лабораторни резултати

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта